Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Anorexia: care sunt primele semne şi cum o tratăm?

Anorexia (denumită ştiinţific ”anorexie nervoasă”) este una dintre bolile de alimentație destul de des întâlnite în ziua de azi. În general, tinerele suferă de anorexie, însă se pare că nici tinerii nu sunt feriţi de această boală, deoarece unul din zece anorexici sunt bărbați. Această tulburare psihică se manifestă printr-o modificare drastică în ceea ce privește alimentația, ceea ce duce la consecințe grave, atât fizice, cât și psihice.

Deşi totul pornește de la alimentație, această boală este strâns legată de neputința de a prelucra anumite sentimente precum: neliniștea determinată de problemele pe care o anumită persoană le are cu familia sau cu prietenii, o teamă în ceea ce privește maturizarea și, nu în ultimul rând, majoritatea nu mai reușeşte să își controleze propria viață.

 

De cele mai multe ori, totul pornește de la teama de a lua în greutate. Și, astfel, remarcăm faptul că anumite persoane ajung să sufere de anorexie din cauză că își impun anumite limite  în ceea ce privește cantitatea de alimente consumată. Acest lucru duce la înfometare, starea de sănătate devine din ce în ce mai precară, iar, din păcate, în unele cazuri se poate ajunge și la deces. În anumite cazuri, unele evenimente marcante care au loc în viața unui om precum decesul unei persoane dragi contribuie semnificativ la agravarea acestei boli.

 

Primele semne ale anorexiei sunt:

- eliminarea anumitor alimente care conțin grăsimi;

- un consum restricționat de alimente;

- dorința de a nu mai lua în greutate;

- o imagine distorsionată a corpului (cei care suferă de această boală se consideră tot timpul supraponderali, cu toate că ei sunt de fapt subnutriți);

- utilizarea laxativelor sau a diureticelor;

- provocarea propriei vome pentru a pierde în greutate; acest lucru duce și la stricarea smalțului dentar;

- un program de exerciții fizice extenuant;

- o greutate cu aproximativ 80% mai mică decât greutatea standard corespunzătoare înălțimii.

Bolnavul începe să consume din ce în ce mai puține alimente bogate în vitamine și minerale. Acest lucru duce și la o lipsă de zinc, problemă foarte serioasă, deoarece determină eliminarea poftei de mâncare al cărei rezultat firesc îl reprezintă înfometarea.

 

Tratamente eficiente.

Tratamentul ar trebui să conțină, în primul rând, o alimentație cât mai sănătoasă, psihoterapie sau consiliere.

Cât despre internare, aceasta ar trebui să fie prioritară pentru majoritatea pacienților. În ceea ce privește dieta, nu trebuie să lipsească proteinele, fructele și legumele, dar și alimentele care conțin un procent mare de amidon, cum ar fi cartofii și mai puțin amidon rafinat, precum zahărul.

Micile gustări nu trebuie să înlocuiască mesele principale.

Un alt tratament care ajută la vindecarea anorexiei îl reprezintă consilierea psihologică. În cadrul acestei terapii, bolnavii pot învăța cum să își schimbe atitudinea față de mâncare. Este încurajată această modalitate de tratament, deoarece a fost demonstrată eficiența ei pe mai mulți pacienți de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, pentru un rezultat cât mai bun, pe lângă alimentație sănătoasă și corespunzătoare, consilierea profesională nu trebuie să lipsească. Mai putem vorbi și de terapiile de grup sau de familie care au și ele un rol destul de important în vindecarea bolnavului.

Cu toate că procesul de însănătoșire este unul delicat și destul de lung, rezultatul poate fi  plin de satisfacții. Pacientul trebuie să ajungă să conștientizeze din nou importanța alimentației și ce satisfacții pe termen lung poate aduce o alimentaţie sănătoasă.

Alegeţi să trăiţi sănătos!

Sursă foto: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

9 trucuri pentru a evita (și elimina) acneea
10 obiceiuri care îți înrăutățesc crampele menstruale