Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

10 lucruri care-ți pot distruge vacanța fără să-ți dai seama

O vacanță reușită este tot ceea ce ne dorim, după o perioadă lungă și obositoare de muncă. Însă, uneori, fără să ne dăm seama, apar anumiți factori care amenință bunul mers al lucrurilor.

Pentru a fi siguri că vă bucurați din plin de călătorie și că vă întoarceți relaxați și cu forțe proaspete, v-am pregătit o listă cu zece lucruri importante pe care trebuie să le aveți în vedere, pentru ca vacanța să fie un succes:

1. Documentele necesare

Dacă plănuiți să circulați în cadrul Uniunii Europene, lucrurile stau mai simplu decât în alte țări când vine vorba de documentație. Totuși, în celelalte țări este nevoie de un lung șir de documente, de la pașaport, la viză ori alte soiuri de avize, în funcție de destinație.

Cea mai simplă soluție în acest caz este să dați o căutare rapidă pe Google, pentru a vedea cerințele fiecărei țări în parte – ideal este să o faceți din timp, nu cu o seară înainte, pentru că acordarea unor vize durează săptămâni întregi și riscați să nu puteți intra în țară.

2. Persoanele cu care călătoriți

Compania este una foarte importantă când vine vorba de călătorii – de la partenerul de viață, rude, prieteni, cunoștințe, colegi, oricare dintre ei pot strica atmosfera dacă nu sunt pe aceeași lungime de undă cu noi. Este indicat să plecăm într-o călătorie cu persoane cu care am mai fost și cu care știm că ne-am simțit bine. Nu e o idee bună să ne asumăm riscul de a pleca pentru prima oară cu cineva într-o călătorie lungă, pentru că este posibil să fim dezamăgiți. Nu trebuie să ne fie frică să călătorim chiar singuri, dacă intuiția ne spune că nu vom avea parte de o companie plăcută.

3. Exprimarea nemulțumirilor

Cea mai mare greșeală într-o călătorie este să nu spunem atunci când ne deranjează ceva. Fie că acceptăm un anumit program, un anumit itinerariu sau o anumită destinație doar de dragul partenerului, a ține în noi nemulțumirile doar va cauza alte nemulțumiri și frustrări, stricându-ne buna dispoziție și împiedicându-ne să ne distrăm.

Este cel mai simplu, în acest caz, să discutăm deschis – comunicarea vă va ajuta să găsiți un numitor comun și o soluție potrivită pentru toată lumea, decât să se acumuleze tensiuni și stări negative care să se transforme ulterior în conflicte.

4. Socializarea

Persoanele cu care călătorim sunt compania pe care ne-o alegem singuri și cu care ne face plăcere să petrecem timp – însă, socializând doar cu acestea, putem pierde din experiența unică a unei călătorii într-un anumit loc. De la a discuta cu alți oameni cazați în zonă, la cei care lucrează acolo și până la localnici – de la toți avem câte ceva de învățat, putem descoperi lucruri noi și trăi experiențe de care nu am fi avut parte pe cont propriu.

5. A lua lucrurile prea în serios

E bine să planificăm din timp tot ce este important, dar și a lua lucrurile prea în serios poate dăuna vacanței. Adesea, e bine să lăsăm loc pentru imprevizibil și să tratăm situațiile cu umor. Poate nu este atât de grav atunci când nu e totul perfect și putem trece mult mai simplu peste momentul respectiv cu zâmbetul pe buze. Până la urmă, amintirile cele mai frumoase sunt deseori formate din momente spontane, care inițial păreau a fi niște dezastre.

6. Bugetul

A cheltui mult peste suma planificată ne poate distruge starea de bine spre sfârșitul vacanței, sau când ajungem acasă. Este important să ne stabilim de la bun început un buget, pe care să îl discutăm cu persoanele alături de care urmează să călătorim. Nu este o tragedie dacă îl vom depăși puțin, pentru că, până la urmă, de aceea ne luăm întotdeauna o sumă de rezervă la noi (altfel unde ar mai fi plăcerea de a cumpăra suveniruri?), însă nu e indicat să ajungem la una mult mai mare decât cea inițială. Sunt două situații posibile aici: ne vom strica buna dispoziție când vom face un bilanț la întoarcere sau, și mai rău, nu ne vor mai ajunge banii pentru ultimele zile din călătorie.

7. A face lucruri noi

A nu ieși din tipare și a ne rezuma strict la ce am mai făcut până acum și a mers este o altă greșeală capitală – sigur că este de dorit să facem lucrurile care ne plac și pe care le-am mai încercat, însă experiențele noi sunt cele care ne îmbogățesc momentele dintr-o vacanță și creează amintiri plăcute. Este important să ne păstrăm mintea deschisă și să nu refuzăm categoric atunci când ni se propune ceva ce nu am mai făcut – sunt șanse ridicate să ne placă mult noua experiență și, de asemenea, să dorim să o repetăm. Și, foarte important, ideal este să nu facem lucruri pe care le putem face și acasă.

8. Documentarea despre destinație

Sigur că nu trebuie să planificați în avans fiecare detaliu al călătoriei, însă o documentare prealabilă despre destinația de călătorie este necesară. Avem nevoie să știm câteva informații de bază, de la vremea în zona respectivă (pentru a nu ne trezi că nu avem îmbrăcămintea potrivită, lucru care ne poate distruge complet vacanța), la prețurile medii în restaurante și localuri (pentru a nu ne trezi că ne depășim bugetul în prima zi doar ieșind la cină), la obiceiurile locale, pericole, chiar și lucruri ilegale în zonă! Pentru că, firește, a ajunge la secția de poliție în vacanță este ultimul lucru pe care ni-l putem dori.

9. Activități în funcție de vreme

Vremea este un lucru imprevizibil, iar buna noastră dispoziție nu ar trebui să fie influențată de aceasta. Sigur că nu va fi grozav într-o vacanță la plajă să plouă zilnic, însă există lucruri pe care le putem face chiar și cu o pelerină de ploaie pe noi. Ne putem documenta rapid să vedem ce activități se desfășoară în zonă, iar câțiva nori nu trebuie să ne închidă în camera de hotel pe tot parcursul sejurului.

10. Probleme cu pașaportul

În funcție de destinația de călătorie, este foarte important să ne asigurăm că avem suficiente file libere în pașaport și că valabilitatea sa este destul de mare, întrucât unele țări cer pașapoarte cu o valabilitate de minimum șase luni. Înainte de a pleca, trebuie să verificăm data de expirare a pașaportului și, pentru un caz de furt sau pierdere, să păstrăm o fotografie sau o copie a sa. Astfel, vom evita birocrația și complicațiile de la vamă în cazul în care se întâmplă ceva cu documentele noastre.

Asigurându-ne din timp, planificând elementele importante, dar și lăsând loc pentru imprevizibil, putem avea o vacanță de neuitat, numai bună de rememorat într-o iarnă friguroasă când bem o ciocolată caldă. Nu trebuie să permitem mărunțișurilor să ne strice buna dispoziție, iar, având câte un plan de rezervă în buzunar, nu există niciun motiv să nu petrecem o vacanță superbă, poate cea mai frumoasă pe care am trăit-o până la momentul respectiv.

Foto: shutterstock.com 

1 /
    vacanță, călătorie, pașaport, plan de călătorie, excursii, distracție, timp liber, vară, cazare, hotel vacanță, călătorie, pașaport, plan de călătorie, excursii, distracție, timp liber, vară, cazare, hotel vacanță, călătorie, pașaport, plan de călătorie, excursii, distracție, timp liber, vară, cazare, hotel vacanță, călătorie, pașaport, plan de călătorie, excursii, distracție, timp liber, vară, cazare, hotel vacanță, călătorie, pașaport, plan de călătorie, excursii, distracție, timp liber, vară, cazare, hotel

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Hadar Chalet: zile perfecte pentru relaxare la o…
Mâncare de 12 lei cu Marian: Turte cu verdețuri,…