Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Chambord: cel mai impresionant castel de pe Valea Loarei.

Un drum de aproximativ 600 de km leagă cele mai spectaculoase castele ale Franţei, într-un peisaj care pare că a rămas împietrit în timp. Valea Loarei, căci despre ea este vorba, se numără printre cele mai frumoase zone din Franța, acolo unde natura, dar mai ales arhitectura locului te îmbie la visare.

Cunoscută și sub numele de „grădina Franței” sau „tărâm de basm al castelelor”, începând cu anul 2000, Valea Loarei figurează pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO. Cu un peisaj unic în lume, străbătută de apele limpezi ale Loarei, acolo găseşti un loc mirific scăldat în artă şi istorie. Numeroasele castele și monumente de pe Valea Loarei atrag ca un magnet turiștii din întreaga lume.

Construcţia castelelor de pe Valea Loarei a început în secolul al XII-lea, primul dintre ele fiind cel din Angers. Pentru construcția lor, au fost chemați cei mai mari arhitecți, printre care se afla și Leonardo da Vinci.

Valea Loarei a sedus inima frumoaselor prințese ale timpului, prin prisma faptului că mulți dintre eroii medievali au fost inspiraţi de frumuseţea unică a locului şi au construit castele unice în lume. Aici și-au desăvârșit cavalerii stilul şi curajul, aici s-au urzit unele dintre cele mai mârșave intrigi și trădări, care au răzbit acolo unde vitejia și-a pierdut din strălucire.

Este foarte greu să afli numărul exact al castelelor din Franța. Pe Valea Loarei există în jur de 50-60 de astfel de reședințe medievale. Un lucru este evident: Franța este o țară a castelelor, fie ele regale, princiare, nobiliare sau militare. Aici găseşti cea mai mare concentrație de asemenea clădiri din întreaga lume, simboluri ale regalității, valori ale renascentismului, bijuterii ale artei arhitecturale devenite astăzi hoteluri sau case de oaspeți.

Castelele de pe Valea Loarei sunt castele situate în regiunile Centre (Touraine, Blaisois, Orléanais, Berry) și Pays de la Loire (Anjou). Printre cele mai renumite sunt următoarele:

 • Castelul Amboise;
 • Castelul Angers;
 • Castelul Blois;
 • Castelul Chambord;
 • Castelul Châteaudun;
 • Castelul Cheverny;
 • Castelul Chaumont-sur-Loire;
 • Castelul Chenonceau;
 • Castelul Saumur; și
 • Castelul Sully-sur-Loire.

Castelul Royal Chambord este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume datorită unei arhitecturi renascentiste franceze aparte care îmbină stilul tradițional francez cu structuri renascentiste. Construit în secolul al XV-lea de către Regele Francis I şi recondiționat mai târziu de către Regele Henry al II-lea, este cunoscut și sub numele de “Castelul Versailles al Regelui Francis I”.

Francis I a ordonat ca acest castel să fie cel mai luxos castel construit vreodată. La acel moment, castelul servea drept loc de vânătoare pentru conţii din Blois.

Chambord are câteva sute de camere, şeminee şi scări. Mobilierul nu a rezistat furiei revoluţiei franceze, însă colecţia obiectelor de artă renascentistă numără în jur de 4500 de piese.

Castelul este foarte frumos, poate unul dintre cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei, însă decorul interior necesită eforturi uriaşe pentru a putea reda un pic din vremurile secolului al XVI-lea. Salamandra (emblema regelui) şi litera F, reprezentate pe plafoanele din holul central, atestă încă amprenta regelui.

În centrul castelului, la baza turnului, se află vestita scară dublă în spiral, pe care vizitatorii pot urca sau coborî fără să se întâlnească, proiect a cărui bază a fost pusă de către Leonardo da Vinci.

Această scară duce la primul etaj, unde pot fi vizitate apartamentele regale, în timp ce al doilea etaj ne invită la o incursiune în lumea vânătorii regale. Urcând mai departe, ajungem pe terasa castelului unde pare că eşti într-o lume ciudată în care acoperişul castelului apare sub diferite forme şi coşuri de diverse mărimi ce formează parcă o lume paralelă, un Univers suspendat în aer.

De aici poţi vedea întregul domeniu Chambord. Chambord-ul reprezintă cel mai mare parc forestier închis din Europa, zidurile sale înconjurând aproximativ 5500 de hectare de pământ, unde trăiesc animale sălbatice, fapt semnalizat și pe drumul pe care îl parcurgi cu mașina către domeniul Chambord.

Din anul 1930, Castelul Chambord este proprietatea statului francez şi a fost primul castel în care s-au inaugurat spectacole de sunet şi lumină ce au fost cunoscute şi apreciate în întreaga lume.

O evadare în această lume minunată te face să ieşi din povestea cu prinţi şi prinţese şi să trăieşti o reîntoarcere în timp până într-acolo unde visarea se împleteşte cu realitatea, unde ceea ce ai citit doar în cărţi se deschide acum în faţa privirii tale.

Totul este fascinant! Natura, culoarea, aerul, dar mai ales dorinţa oamenilor de a păstra totul aşa cum au moştenit te fac să vrei să poţi aduce cu tine, în propria ţară, o parte din această dorinţă a lor de conservare!

Chambord: un colț de istorie unde cu siguranță multe secrete au rămas înrădăcinate adânc în pământul cotropit de bruma timpului.

Sursa foto: Joellemagazine.ro

 

1 /
  Chambord, Valea Loarei, patrimoniu mondial UNESCO, castelele din Franța Chambord, Valea Loarei, patrimoniu mondial UNESCO, castelele din Franța Chambord, Valea Loarei, patrimoniu mondial UNESCO, castelele din Franța Chambord, Valea Loarei, patrimoniu mondial UNESCO, castelele din Franța Chambord, Valea Loarei, patrimoniu mondial UNESCO, castelele din Franța

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Hadar Chalet: zile perfecte pentru relaxare la o…
Mâncare de 12 lei cu Marian: Turte cu verdețuri,…