Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Fascinația vieneză în pragul sărbătorilor de iarnă

Ieri, când am făcut check-out-ul la hotel, entuziasmul recepționerei din momentul în care mi-a spus cu un zâmbet larg pe buze "Have a nice day and... Merry Christmas!" mi-a amintit că rămăseseră numai 4 zile până la Crăciun.

În urmă cu 4 zile, soseam în Viena cu gândul să redescopăr colțuri ale acestui oraș încă neexplorate în cele două vizite de acum câțiva ani, pe care le-am făcut în vara anului 2009 și în iarna lui 2011, înainte de Crăciun.

Am reușit să conturez mai bine tabloul șters de trecerea anilor pe care-l aveam creionat când mă gândeam la acest frumos și curat oraș, însă am resimțit foarte acut, îndeosebi în cursul vizitei la Schonbrunn, lipsa culorilor vii specifice verii. Veselia din anotimpul cald este suplinită însă de multitudinea de luminițe de Crăciun care împodobesc cu stil fascinanta Vienă, oraș care, din punctul meu de vedere, nu poate fi comparat cu niciun alt loc din Europa în perioada sărbătorilor de iarnă. Are o atmosferă aparte care te ajută să simți spiritul Crăciunului, oricât de dificil ți-ar fi să faci asta în general.

Eternul Schonbrunn

Astfel, am vizitat, din nou, Schonbrunn-ul și am rămas în minte, din turul palatului, cu câteva lucruri interesante spuse, în vremuri demult apuse, de locuitorii acestui castel: "Trebuie să muncești până la epuizare" și "Căsătoria este o instituție absurdă în cadrul căreia trebuie ulterior să trăiești 30 de ani sau chiar mai mult". Pe cât de amuzante mi s-au părut cuvintele Prințesei Sisi și ale soțului ei pe moment, fascinant e că au rămas incredibil de actuale.

Cu toate că nu există grad de comparație, mi-a atras atenția diferența majoră față de celebrul Versailles din Paris prin minuțiozitatea decorării camerelor palatului, grandoarea candelabrelor (singurele comparabile, poate, cu cele din Versailles), dar și mobilierul care m-a fascinat prin modul în care se contopea cu povestea. Dacă Versailles-ul este doar un castel intens promovat, care nu are prea multe de oferit, Schonbrunn-ul este precum o mașină a timpului, care te transpune în acea epocă și te face să retrăiești acele vremuri incredibile în care recunosc faptul că mi-ar fi plăcut să trăiesc (însă mi-ar fi lipsit social media foarte tare!) Am făcut Grand Tour-ul palatului și m-am lăsat pradă visării, pentru câteva experiențe pe care nu le voi uita prea curând, cu toate că nu am imagini care să le ilustreze pentru că, în timpul turului din interiorul palatului, este interzisă fotografierea.

Catedrala Sf. Ștefan (Stephansplatz) & Rathausplatz

Vizita Catedralei Sf. Ștefan din Stephansplatz mi se pare iarăși o experiență de bifat măcar o dată în Viena, la fel cum plimbarea pe jos, prin Viena, de la catedrală până în Rathausplatz, la primărie, reprezintă o experiență pe care am vrut să o trăiesc în această perioadă festivă în care peisajele sunt o adevărată desfătare pentru privirile curioase ale unor turiști îndrăgostiți de luminițe și de atmosfera de sărbătoare, așa cum sunt eu.

Târgurile de Crăciun din Viena: relaxarea perfectă de sărbători

În plus, ca un bonus, atât Târgul de Crăciun din Rathausplatz, cât și cel de la Schonbrunn ori de la Palatul Belvedere sunt minunate și redau în mod fidel atmosfera ideală care ar trebui să plutească în aer în această perioadă în care bucuria, iubirea, zâmbetele, cadourile și îmbrățișările oamenilor dragi fac deliciul unui Crăciun petrecut frumos, cu liniște în suflet.

Și, dacă tot veni vorba despre cadouri, am fost curioasă să văd ce se-ntâmplă în "ținutul cumpărăturilor din Viena", Parndorf, unde am remarcat, cu uimire, că oamenii așteptau răbdători la cozi kilometrice să intre în magazine precum Michael Kors, Prada sau Burberry, care aveau reduceri adesea aparente.

În plus, de data asta, după o vizită distractivă la Prater, am vrut să văd și renumitul bloc colorat de apartamente Hundertwasserhaus, situat în cartierul Landstrasse, o explozie de culori care determină grupuri de japonezi să fotografieze fascinați, minute în șir, clădirea care m-a dus cu gândul la Parcul Guell din Barcelona, Spania și la scările Selaron din Rio de Janeiro, Brazilia.

Salm Brau & Centimeter: două restaurante de excepție, cu specific vienez

Șnițelul vienez și berea specifică zonei merită încercate în restaurante precum Centimeter sau Salm Brau (celebra berărie vieneză de lângă Palatul Belvedere).

Donauturm: Dunărea văzută de la înălțime

De asemenea, cu toate că meniul lor nu este foarte stufos, o cină în Donauturm (restaurantul care se învârte, având o minunată priveliște asupra Dunării întrucât este situat la înălțime) merită încercată măcar o dată.

Ca să vă faceți o idee, o porție de mâncare la Centimeter arată cam așa:

O escapadă la Viena este binevenită oricând, însă e perfectă în această perioadă, pentru că m-a relaxat și m-a făcut, totodată, să mă-ntorc în țară de sărbători cu entuziasmul unui copil pregătit să-și petreacă Crăciunul în sânul familiei și-n compania oamenilor pe care-i iubește.

S-avem zile senine de sărbători!

Foto: Arhiva personală Anca Tănase

1 /
    Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus Viena, Austria, târg de Crăciun, sărbători de iarnă, decorațiuni de Crăciun, atmosferă de Crăciun, Schonbrunn, Rathausplatz, Stephansplatz, Hundertwasserhaus

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Hadar Chalet: zile perfecte pentru relaxare la o…
Mâncare de 12 lei cu Marian: Turte cu verdețuri,…