Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

7 trucuri simple pentru a avea biroul curat în permanență

Un birou curat duce la o viață organizată, focusată și ordonată. Totuși, biroul curat se numără printre lucrurile cel mai dificil de menținut.

După o zi întreagă de curățat, ordonat și aruncat hârtii și alte mărunțișuri care nu îți mai trebuie, îți promiți de fiecare dată că vei păstra biroul ordonat. Până la urmă, este locul unde muncești și ai nevoie de curățenie permanentă.

Însă, nu știi cum se întâmplă, după doar trei zile ajunge la fel de dezordonat cum era înainte, de parcă nici n-ai fi făcut curat. Te trezești cu el plin de hârtii, notițe, agrafe, bețișoare parfumate, ambalaje, reviste – toate mărunțișurile pe care ți le poți imagina.

Dacă locul de muncă îți permite, biroul dezordonat te poate împinge să pleci să lucrezi în altă parte – la o cafenea, de pildă. Însă nu ajungi să muncești prea mult, fiindcă oamenii și întâmplările din cafenea te distrag, ajungând să lași un document gol deschis în calculator, realizând după două ore că nu ai muncit nimic.

Există totuși mai multe trucuri simple care te pot scuti de tot acest efort, dar și de haos. Nu va mai fi nevoie să pierzi o zi întreagă făcând curat, sortând hârtii și documente.

În doar câteva minute pe zi, vei putea păstra ordinea la birou permanent:

1. Ia-ți un coș de gunoi mai mare și planifică o curățenie săptămânală.

Poate părea banal, însă un coș de gunoi de dimensiuni mai mari te va ajuta să eviți depozitarea mărunțișurilor direct pe birou. De fiecare dată când dai de un obiect sau o hârtie de care nu ai nevoie, le poți arunca direct la coș. Iar dacă va fi suficient de mare, vei avea loc pentru toate și nu va fi nevoie să păstrezi gunoaiele pe birou.

Chiar și așa, se strâng diverse mărunțișuri până la sfârșitul săptămânii. Planifică o zi pe săptămână pentru curățenie. Pentru că, pe lângă documente, hârtii și alte lucruri pe care trebuie să le arunci, ai nevoie să ștergi biroul și scaunul de praf, să îți dezinfectezi calculatorul, tastatura și mouse-ul, plus celelalte obiecte de pe birou.

2. Păstrează pe birou doar lucrurile pe care le folosești zilnic.

Poate părea dificil, dar nu este. Fă un raport al lucrurilor de pe birou și calculează cât de des le folosești. Dacă folosești capsatorul, stiloul, agenda și hârtiile zilnic, le poți ține pe birou. Dacă perforatorul, markerele colorate și blocul de notițe ajung să fie folosite doar o dată pe săptămână, trebuie să le găsești loc într-un sertar.

Astfel, vei evita supraaglomerarea biroului cu lucruri inutile, făcând loc pentru cele care contează, dar vei și proteja lucrurile pe care nu le folosești prea des de praf, ascunzându-le în sertar. În plus, un birou aglomerat îți obosește creierul și scade performanțele la muncă.

3. Redu lucrurile cu valoare sentimentală la 1-2 obiecte.

Știm, vrei să păstrezi o fotografie cu cei dragi, un pix primit de la nepoțică, o cană făcută cadou de tata, un buchet de flori primit de la soț. Însă toate aceste lucruri încurcă. Păstrează-le pe cele mai semnificative pe birou (nu mai mult de 1-2 obiecte), iar pe celelalte le poți aranja frumos în sertar și tria din când în când. Cadouri primești mereu, dar asta nu înseamnă că trebuie să le expui pe toate pe birou pentru a-ți dovedi aprecierea.

4. Păstrează două cutii pentru documente.

E ideal să ai două cutii speciale în care să clasifici documentele - unele care trebuie rezolvate azi și unele până la sfârșitul săptămânii. Acestea te vor ajuta să prioritizezi sarcinile, și îți va fi mult mai ușor să găsești hârtiile respective, în funcție de importanța lor.

Eviți astfel situațiile în care arunci cu hârtii în stânga și în dreapta pentru a găsi o anumită factură, aruncând din greșeală și grabă alte documente importante.

5. Folosește etichete.

Etichetele te ajută să organizezi și să prioritizezi lucrurile de la birou. Îți va fi mult mai ușor să le găsești și mult mai ușor să le selectezi.

Poți folosi etichete colorate, cu diverse forme, pe care să marchezi termene-limită, obiectul documentelor respective și scopul lor.

În plus, etichetele te ajută dacă ai nevoie să nu uiți lucruri importante. Lipite într-un loc în care să-ți atragă atenția, vei ști sigur că respecți termenele limită și că nu uiți absolut nicio sarcină.

6. Stai departe de social media.

Oricât de greu ar părea, ai nevoie să lucrezi fără întreruperile cauzate de social media. În același timp, poate părea că nu are legătură cu dezordinea; dar social media combinat cu munca nu face altceva decât să îți creeze confuzie în minte, scăzând atenția față de ordinea și lucrurile de pe birou.

Poți verifica notificările când termini treaba sau când iei o pauză – tot acolo le vei găsi.

7. Nu mânca la birou.

Ia masa în oricare alt loc, în afară de birou. Există tentația să lași ambalaje pe birou, să le amesteci cu documentele. În plus, apare riscul de a vărsa băuturi pe hârtii sau tastatură, iar firimiturile nu fac altceva decât mizerie.

Ai nevoie să te detașezi de locul de muncă atunci când mănânci. Așa că ia o pauză bine planificată, nu mânca pe fugă, nu în timp ce lucrezi. Apoi te poți întoarce la treabă. Poți savura o cafea, un ceai sau un suc în timp ce muncești, dar ai grijă să nu verși lichidul pe tastatură sau hârtii și aruncă mereu ambalajul sau spală paharul imediat după ce l-ai folosit.

Cu puțină grijă și atenție, biroul se poate menține curat și ordonat timp îndelungat. Efortul este minim, nu îți răpește mult timp, însă beneficiile sunt maxime. Ordinea de la birou te va ajuta să îți păstrezi ordinea din minte, maximizând performanțele de la serviciu.

Foto: pinterest.com, masalaread.com

1 /
    birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare birou, carieră, performanțe, profesie, succes, ordine, curățenie, organizare

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…