BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday - Back to work: 15 tipuri de colegi pe care îi întâlnești în orice birou

Fie că lucrezi într-o întreprindere mică, o multinațională, o firmă privată sau de stat, tipologiile de oameni care se regăsesc la locul de muncă sunt dintre cele mai diverse. Cu unii rezonezi mai bine, cu alții mai puțin bine.

Însă, schimbând diverse companii de-a lungul timpului, realizezi că există anumite tipuri de colegi pe care îi întâlnești, fără excepție, în orice birou.

1. Obsedatul de muncă

Pe el îl găsești, de obicei, sosind cu minimum jumătate de oră înainte de începerea programului, afundându-se cu capul în sarcini, luând foarte puține pauze sau deloc; singurele sale subiecte de discuție sunt tot legate de muncă, iar numărul de sarcini rezolvate de el până în ora prânzului te face să te întrebi dacă nu își petrece și nopțile la birou. Firește, e ultimul care pleacă, pentru că întotdeauna mai este ceva de rezolvat și preferă să facă totul singur, decât să lase ceva pe mâna “colegilor incompetenți”.

2. Regina dramelor

Este genul de persoană prietenă cu toți și cu nimeni. Regina dramelor este, de obicei, sinonimă și cu regina bârfelor. De la o unghie ruptă la rochia nepotrivită purtată de șefa la reuniunea de firmă, această femeie – pentru că, de obicei, e o femeie – este informată cu absolut tot. Orice experiență prin care trece este mai traumatizantă decât a oricărui alt coleg, iar, prin tornada de gesturi afectate și ochi dați peste cap, are grijă să îți analizeze cămașa și sprâncenele – pentru că sigur le-ai pensat groaznic, în opinia ei.

3. Mâncăciosul

Două întrebări îți trec prin cap când îl vezi pe acest coleg: “Când mai muncește omul ăsta?” și „Unde intră atâta mâncare?!”. De la a întreba la fiecare zece minute când ieșiți în pauza de masă, la a-l vedea ronțăind în mod constant, peste și pe lângă tastatură, de la sandwichuri, la chipsuri, snacksuri, sticksuri, fructe, la iaurturi și, uneori, mâncare gătită pe care o soarbe cu lingura de plastic, acest om te anunță în permanență că mănâncă, prin faptul că simți întotdeauna miros de alimente în jurul lui. Iar cu resturile ce s-ar scutura din tastatura lui s-ar putea construi un zid apărător în jurul biroului.

4. Șeful neoficial

Este colegul care și-a asumat atribuții ce nu intră în fișa postului său. Îți va urmări în mod constant activitatea, îți va da ordine, deși nu este în măsură să o facă și îl vei simți mereu strecurându-se prin spatele tău, pregătit să-ți calculeze productivitatea și să-ți țină un discurs legat de “lucrurile pe care le puteai face în astea cinci minute cât ai stat de vorbă cu colega”. Uneori, pentru a-și crește gradul de credibilitate, creează sarcini imaginare, spunându-ți că “a spus șeful să...”.

5. Purtătorul de frumusețe inutilă

Acel bărbat sau femeie cu fizicul impecabil, care îți taie respirația, care te face să visezi și pe care îl asociezi cu starurile de cinema. Până când deschide gura. În acel moment, te întrebi cum a obţinut postul, cum reușește să trimită un mail și cum a reușit să ajungă la serviciu fără să moară de cinci ori pe drum.

6. Obsedatul de sănătate

Manifestările obsedatului de sănătate variază, însă uneori se întrepătrund. De la obsesia de a dezinfecta absolut tot în jur (lăsând un miros constant de spirt în jurul său), a despica firul în patru legat de aditivii și conservanții din alimentele pe care le consumă colegii la prânz, la a purta mască atunci când cineva are gripă la birou, acest coleg te șochează adesea. Pentru că devine violent dacă îndrăznești să-i atingi lucrurile și să-i împrăștii bacterii letale prin mâinile tale murdare, pe care nu le-ai mai spălat de o oră.

7. Dependentul de cafea

Nu prea îl vezi mâncând, dar paharul său de cafea este mereu plin, nefiind niciodată același. Acest coleg ajunge să piardă șirul cafelelor băute până la sfârșitul programului. Comportamentul său oscilează, de la a fi pregătit să-i scalpeze pe toți dimineața (până își încarcă bateriile cu opt cafele în prima jumătate de oră), la a semăna cu un hamster alergând pe rotiță spre sfârșitul zilei (când cele 23 de cafele își fac simțit efectul). Legat de acest om, te gândești uneori că nu poate dona sânge, pentru că nu mai are, fiind înlocuit de cafea.

8. Comunicatorul excesiv

Este colegul care îți trimite 17 mail-uri într-o jumătate de oră, pe aceeași temă. Dacă nu ai răspuns în primele patru minute, îți scrie pe Facebook. Dacă nici acolo nu răspunzi în două minute și 37 de secunde, îți trimite un SMS. Dacă nici acolo nu ai răspuns după fix un minut, te sună. Ca să te întrebe dacă poți face un schimb de tură peste trei săptămâni.

9. Obsedatul de reuniuni

Acest om propune să organizați o reuniune pentru absolut orice – un workshop, un calcul al productivității, o soluție pentru automatul de cafea defect sau pur și simplu pentru că e marți și simte nevoia unei ședințe. În general, vorbește singur, explicând înfocat detaliile din prezentarea PowerPoint pregătită pe subiectul respectiv, în timp ce toți colegii stau pe telefon, sperând să se încheie mai repede a opta reuniune din săptămână.

10. Dezvoltatorul personal

Este omul care are o aură stranie, o combinație bizară între Buddha, Dalai Lama și Donald Trump. Vorbește mereu în citate de tipul „poți reuși ceea ce îți propui”, „reformulează ce ai spus și evită negația”, „tu ai puterea să schimbi lumea!”, însă nu îl poți plasa nici în categoria guru, nici în cea a antreprenorilor puternici, deoarece comportamentul lui variază. Astăzi încearcă să-și curețe aura prin autosugestie și cristale albastre înșirate pe birou, iar mâine îți citează ultimele trei cărți de antreprenoriat pe care le-a citit în weekend.

11. Singuraticul

Acest coleg nu vorbește niciodată cu nimeni. Refuză orice ajutor, mănâncă singur, își plasează biroul la o distanță considerabilă de al celorlalți și, eventual, se izolează punându-și căștile în urechi și ascultând muzică la maximum. Dacă poți trece peste „Down with the sickness” care se aude uneori, întâmplător, prin tot biroul, singuraticul nu te va deranja niciodată, pentru că nu îi vei simți prezența.

12. Dezorganizatul

Este aerianul tipic – întârzie în fiecare dimineață, sosind cu părul ciufulit, ochii umflați și cafeaua vărsată pe jumătate pe tricoul șifonat. Niciodată nu ține minte când au loc ședințele, iar desktop-ul său arată ca și cum un virus l-ar fi invadat în fiecare dimineață și seară. Lemnul biroului nu se mai vede de atâtea hârtii, ambalaje de mâncare, pahare goale de cafea, pixuri și agende. Iar atunci când îi ceri un document, este indicat să te înarmezi cu răbdare, fiindcă vei auzi un “stai să văd pe unde e” de fiecare dată.  

13. Extra-entuziasmatul

În cazul lui, te întrebi dacă este patronul sub acoperire al firmei sau dacă se preface. Pentru că are atâta entuziasm în el încât pare fals. Mereu e extra-zâmbitor, mereu tot ce se întâmplă în firmă este la superlativ, el îi iubește pe toți, el își iubește locul de muncă, el ar dormi în companie dacă s-ar putea și și-ar tatua numele corporației pe umărul stâng.

14. Purtătorul de miresme

Pe acest coleg îl poți repera de la trei mile marine distanță, după miros. Fie că ai senzația că a turnat pe el toată sticla de parfum ieftin, fie că te gândești că nu mai știe când a făcut ultima baie, fie că e o combinație între cele două, acest coleg este, de cele mai multe ori, marginalizat din pricina miresmelor pe care le împrăștie în jur, de care nu pare să fie niciodată conștient.

15. Șeful pasiv-agresiv

Este șeful pe care l-ai strânge de gât la fiecare trei minute. Atitudinea lui variază între a-ți da ordine ca într-un lagăr de concentrare, la a fi lapte și miere când dorește să obțină ceva, la a se folosi de șantajul sentimental. Astfel, ajungi să lucrezi peste program pentru că doar tu poți, ajungi să faci ore suplimentare ca să îți poți lua concediu peste trei ani și ajungi să îndeplinești sarcini care nu mai țin de tine pentru că șeful pune o presiune îngrozitoare asupra ta – fără tabelul în Excel pe care trebuie neapărat să îl faci la 1:35 noaptea, compania va da faliment.

Indiferent de colegii pe care îi avem în jur, este indicat să ne păstrăm atitudinea pozitivă și să îi privim cu calm, detașare și mult umor.

La sfârșitul zilei, suntem cu toții oameni, egali, cu personalități diverse, iar noi trebuie să căutăm să ne ducem la bun sfârșit doar sarcinile de muncă ce ne privesc, independent de opiniile celorlalți. Însă, în momentul în care simțim că atitudinea cuiva ne deranjează constant și ne încalcă libertatea personală, este timpul să luăm atitudine și să smulgem răul din rădăcină. 

Foto: Gratisography.com

1 /
    colegi, birou, tipuri de colegi, personalităţi diferite, umor, mâncăciosul, şeful pasiv-agresiv, dependentul de cafea, obsedatul de sănătate, comunicatorul excesiv colegi, birou, tipuri de colegi, personalităţi diferite, umor, mâncăciosul, şeful pasiv-agresiv, dependentul de cafea, obsedatul de sănătate, comunicatorul excesiv colegi, birou, tipuri de colegi, personalităţi diferite, umor, mâncăciosul, şeful pasiv-agresiv, dependentul de cafea, obsedatul de sănătate, comunicatorul excesiv colegi, birou, tipuri de colegi, personalităţi diferite, umor, mâncăciosul, şeful pasiv-agresiv, dependentul de cafea, obsedatul de sănătate, comunicatorul excesiv

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…