Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday – Back to Work: 4 moduri prin care oamenii de succes încetează să se mai gândească la ce cred alții

La un moment dat, toți am trecut prin faza în care ne-a păsat prea mult de ceea ce gândesc oamenii din jur.

Ezităm să fim inovativi, creativi, sau să luăm atitudine când ne deranjează ceva – pentru că nimănui nu-i place să i se spună că ideile sale nu sunt bune, sau că planul său a fost o greșeală. Mai apare și situația în care ajungem noi să jucăm acest rol, rennțând la o provocare sau la a ne dezvolta ideile, de teamă că aceste idei nu vor funcționa.

Autorul de best seller Seth Godin afirmă că nu frica de eșec ne trage înapoi și ne împiedică să evoluăm, ci “frica de critici”. Deci, cum poți înceta să-ți mai pese ce cred ceilalți?

Primul pas este să îți amintești în permanență că mulți oameni s-au simțit ca tine și, totuși, au ajuns la rezultate extraordinare. Și-au învins frica de eșec – și de critici – și au câștigat. Oamenii de succes care își asumă riscuri reușesc să împiedice criticile din a le stopa dezvoltarea.

Dacă vrei să te transformi din persoana speriată să spună ceva în ședințe, speriată să își expună opiniile și să își pună în aplicare ideile, în persoana care spune cu încredere ce gândește, iată ce fac oamenii de succes care au trecut prin această transformare:  

1. Întreabă-te: “Dacă nu fac nimic?”

Mmarie Forleo, gazda Marie TV, speaker și antreprenor american, spune că, atunci când apare o oportunitate de a face ceva nou sau din afara zonei tale de confort, lucrul cel mai util pe care îl poți face este să te gândești la scenariile cele mai sumbre.

Cu alte cuvinte, înainte să te retragi din cauză că există o posibilitate de a eșua, întreabă-te: “Care e cel mai rău lucru ce se poate întâmpla?” Există vreo posibilitate să cazi dacă încerci ceva nou și provocator? Poate că da – dar dacă nu faci nimic?

Fă o listă cu lucrurile care se pot petrece dacă ai spune “da” acestei oportunități care te sperie. Include toate fricile despre critici pe care le-ai putea simți din cauza acestei decizii. Și mai fă o listă cu toate lucrurile care se vor petrece (și care nu) dacă decizi să rămâi în zona de siguranță și confort și să-ți păstrezi ideile și planurile departe de ochii lumii. Compară listele între ele și decide pe care drum vrei să mergi.  

2. Ține minte că munca ta nu te definește

Rohan Gunatillake de la Mindfulness Everywhere (compania care a creat aplicația Buddhify) spune că avem un obicei prost de a lăsa munca să ne definească – prin urmare, un insucces la serviciu ne scade stima de sine.

Rohan spune că soluția, în acest caz, este să departajăm sinele de muncă. El ne invită să repetăm fraze precum “Eu nu sunt descrierea mea de pe Facebook”, „Eu nu sunt CV-ul meu”, „Eu nu sunt compania mea”, și „Eu nu sunt munca mea”. Apoi conectează-te la sinele tău pentru a vedea cum te fac aceste afirmații să te simți.

El spune că această tehnică te ajută să separi sinele de muncă, pentru a deturna orice durere care poate apărea dacă dai greș la locul de muncă. Dacă ești sigur că nu ești echivalentul muncii tale, chiar și când eșuezi la birou – ceea ce se întâmplă tuturor – nu trebuie să porți această povară asupra ta și să te acuzi. A gândi astfel înseamnă că poți încerca acel proiect important care te sperie, pentru că, dacă nu reușește, nu înseamnă că ai eșuat ca om. Ține minte că ești mai mult decât munca ta, și nu îți vei mai pune piedici singur.

3. Nu îi lăsa pe alții să te demoralizeze

A opri criticul din tine e doar primul pas. Asta pentru că trebuie să fii pregătit ca alții să te judece.

Brené Brown, autor de best seller spune că “a nu-ți păsa ce cred alții este un gen special de luptă”.

Într-unul dintre discursurile sale, ea a citat din Theodore Roosevelt, care i-a schimbat modul în care privea criticile:

“Nu criticul contează; nu contează omul care pune în evidență greșelile, sau unde ar fi putut să facă mai bine cel care a greșit. Meritele aparțin omului care se află în arenă, al cărui chip e murdar de praf, transpirație și sânge...care știe în momentele de succes ce înseamnă să obții lucruri mărețe, și care știe în momentele de eșec că a greșit în timp ce a avut curaj să încerce.”

Acest citat a făcut loc unei noi abordări în ceea ce privește feedback-ul: Brown a decis că, dacă persoana care o critică nu e de asemenea în “arenă”, expunându-se, ci doar critică, nu are de ce să își facă griji în legătură cu vorbele persoanei respective. Totuși, nu ignoră complet acea persoană, ci adoptă o atitudine de genul „Te văd, te aud, dar voi face ceea ce simt, oricum”.

Nu trebuie să te comporți ca și cum oamenii care te critică nu există; trebuie doar să te decizi că îți vei urma planul oricum (până la urmă, ai decis deja că a acționa e mai bine decât să nu faci nimic – și chiar dacă nu vei reuși, acest fapt nu te definește).

4. Acceptă criticile

Seth Godin, despre care am vorbit mai sus, este antreprenor și autorul a 18 cărți de best seller, traduse în 35 de limbi. El spune că există doar două variante în viață: a fi criticat sau a fi ignorat.

Ține de tine să alegi. Dar dacă te retragi din cauza fricii de critică, întrebă-te următorul lucru:

  • Dacă sunt criticat pentru asta, va avea un impact semnificativ asupra mea? Îmi voi pierde locul de muncă, voi pierde prietenii importante?

Dacă singurul efect al criticilor este că te vei simți prost, atunci trebuie să compari acel sentiment cu beneficiile pe care le vei obține din a face ceva ce merită cu adevărat. A fi remarcabil este minunat, distractiv și profitabil pentru cariera ta. Sentimentul urât va trece. Și, odată ce ai comparat aceste două aspecte și te-ai hotărât să iei drumul în care vrei să fii remarcabil, răspunde la această întrebare:

  • Cum pot crea ceva ce criticii vor critica?

Dacă încetezi să mai vezi feedback-ul ca pe un semn că ai făcut ceva greșit, și mai degrabă să-l vezi ca pe un semn că ai făcut ceva notabil, dintr-o dată nu mai devine atât de înfricoșător. De fapt, devine o medalie de onoare pe care o primești pentru că ai făcut un lucru căruia oamenii îi acordă timp ca să îl comenteze.

Este normal să ai îndoieli în privința ta și să lași cuvintele dure să îți pătrundă în minte. Dar dacă exersezi zilnic aceste noi moduri de gândire și percepție, vei putea să treci peste frica de eșec și să obții ceea ce îți dorești.

Foto: shutterstock.com

1 /
    muncă, carieră, loc de muncă, serviciu, succes, critici, critici constructive, remarcabil, afaceri de succes, antreprenoriat muncă, carieră, loc de muncă, serviciu, succes, critici, critici constructive, remarcabil, afaceri de succes, antreprenoriat muncă, carieră, loc de muncă, serviciu, succes, critici, critici constructive, remarcabil, afaceri de succes, antreprenoriat muncă, carieră, loc de muncă, serviciu, succes, critici, critici constructive, remarcabil, afaceri de succes, antreprenoriat muncă, carieră, loc de muncă, serviciu, succes, critici, critici constructive, remarcabil, afaceri de succes, antreprenoriat

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…