Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday Back to Work: 7 lucruri pe care să NU le spui în prima zi la un nou loc de muncă

Atunci când schimbăm locul de muncă, facem tot posibilul să creăm o impresie bună încă de la început, și să nu mai repetăm greșelile de la vechiul loc de muncă.

Ține minte că, în orice birou, pereții au urechi, iar adesea e mai bine să ții unele lucruri pentru tine. Iată ce e total deplasat să spui în prima zi de muncă:

1. „Scuze de întârziere.”

Nu lăsa ambuteiajele, autobuzele sau metroul defect să te oprească din a ajunge la timp. Mai ales în prima zi, trebuie să dovedești seriozitate și punctualitate. Dacă locuiești într-un oraș aglomerat, unde este aproape imposibil să ajungi oriunde la timp, propune-ți să ajungi cu jumătate de oră mai devreme și așteaptă în fața clădirii până mai sunt 10 minute să înceapă programul. Nu petrece timp cu grupul de colegi care întârzie pentru a face impresie, pentru că se pot transforma în grupul de colegi concediați, tot pentru impresie. 

2. „Wow, recepționerul/recepționera este super sexy.”

Această frază denotă o posibilă viitoare hărțuire sexuală, ceea ce nu vrei să fie impresia pe care o creezi din prima zi. Este bine să nu spui niciodată acest gen de cuvinte, pentru că nu poți ști cum vor fi interpretate. În plus, în prima zi nu știi cui spui această frază – poți vorbi cu cineva de la resurse umane, sau chiar cu iubitul/iubita/soțul/soția recepționerului/recepționerei!

3. „Pot să îmi verific contul de Facebook?”

Un minut pe Facebook se transformă de obicei într-o oră și poate fi dificil să scapi de această dependență. Plus că va părea neprofesionist, va părea că, în loc să muncești, îți petreci timpul pe Facebook. 

4. „La fostul meu loc de muncă...”

Aceste cuvinte pot ridica un semnal de alarmă în capul șefului tău, care va crede că pui la îndoială și compari toate procedurile. Mai ales când ești nou venit, nu e bine să pui autoritatea sub semnul întrebării. De fiecare dată când simți nevoia să compari actualul loc de muncă și cel vechi, închide gura și dă-i dreptate șefului. Altfel s-ar putea să fii invitat să te întorci la vechiul loc de muncă. 

5. „De unde pot da un telefon privat?”

Această frază este specifică minciunilor, secretelor și avocaților. Nu îți rezolva alte afaceri de la locul de muncă. Dacă este, într-adevăr, urgent, ia o pauză, ieși din clădire și sună sau trimite un SMS. În plus, în mod legal, companiile au dreptul să verifice e-mailurile pe care le trimit angajații de pe adresele profesionale. Așa că a discuta alte afaceri de pe adresa de mail profesională e ca și cum ți-ai atârna lenjeria în sala de ședințe. 

6. „Cioc, cioc.”

O ușă închisă trebuie să fie respectată dincolo de dorința ta de a-i comunica o informație șefului. Este un client la telefon cu o întrebare urgentă? S-a blocat tot sistemul când aveai de rezolvat ceva rapid? Simți că vine sfârșitul lumii la etajul superior? Încă un lucru despre a fi profesionist este să știi să nu te panichezi inutil. Așteaptă câteva minute până deschide șeful ușa de la birou înainte de a da buzna să-i comunici o informație care nu va schimba lumea.

7. „Știți bancul cu...”

Umorul este extrem de subiectiv. Ceea ce pare amuzant pentru cineva poate părea jignitor pentru altcineva. Nu vrei să superi încă din prima zi, așa că mai bine ai găsi alte modalități de a sparge gheața. 

Fie că ai un loc de muncă într-o întreprindere mare sau mică, o multinațională sau o instituție de stat, lucrul cu oamenii este dificil și complicat datorită paletei largi de personalității pe care le întâlnești. Cu puțin tact și suficientă diplomație, însă, putem crea o impresie plăcută încă din prima zi. 

Foto: shutterstock.com, gratisography.com 

 
1 /
    Muncă, serviciu, carieră, loc de muncă, colegi, șef, impresie Muncă, serviciu, carieră, loc de muncă, colegi, șef, impresie

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…