Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Marian Cotoi, hairstylist: “Femeia ideală îţi face viaţa un zâmbet.”

Are grijă de imaginea femeilor care aleg să îi păşească pragul salonului, este fericit că poate aduce zâmbetul pe chipul celor din jurul lui, îşi face meseria cu pasiune şi este convins de faptul că omul sfinţeşte locul. Marian Cotoi, hairstylist şi unul dintre cei doi parteneri de afaceri implicaţi în business-ul denumit Pastel Boutique by Marian Cotoi, povesteşte cu entuziasm despre acest proiect, despre tendinţele actuale în materie de hairstyling, despre lucrurile care îl motivează în viaţă şi despre ce îi aduce lui liniştea sufletească atât de necesară pentru a trăi frumos şi a se bucura de fiecare clipă.

JoelleMagazine.Ro: Bună, Marian. Dacă ne referim la hairstyling, care sunt tendinţele privind tunsorile şi culorile în acest sezon?

Marian Cotoi: Bună ziua. Dacă vorbim şi ne raportăm la tendinţele pe plan internaţional, acestea sunt tot timpul mai evoluate. Româncele sunt totuşi puţin conservatoare şi păstrează mereu acea stare de spirit boemă, rafinată şi-şi doresc să şi-o manifeste prin onduleuri, prin păr lung, prin volum, printr-un coafat necoafat care le dă o stare de încredere şi care se poartă destul de mult în acest sezon. Româncele abordează culori mai puţin stridente.

Trebuie să ştiţi că, după Revoluţie, foarte multe cliente au testat roşu şi negru.. Aceste culori apăreau neîncetat pe stradă, în moda urbană şi româncele s-au cam plictisit de culorile astea. E bine să schimbi. În Occident se schimbă trendurile de la an la an, dar foarte multe dintre femeile din România au păstrat acea culoare cu personalitate despre care ele credeau că le reprezintă. Acum se poartă foarte mult nuanţele de maro, bej, culorile mai naturale. Cele care îşi doresc să iasă mai mult în evidenţă şi au dorinţa de a străluci în viaţa de zi cu zi abordează cupru (de la o nuanţă mai închisă spre una mai deschisă), chiar şi roşu (o culoare care dă personalitate şi foarte mult mister). Din experienţa mea, am remarcat că femeia din România este predispusă spre latura mai feminină şi nu spre latura extravagantă, spre nonconformism, aşa cum se întâmplă în afara graniţelor ţării noastre unde, pe stradă, femeile poartă foarte mult tunsorile cu personalitate, tot felul de bretoane asimetrice sau, plecând de la o linie brută, poartă breton drept ori foarte filat. Este vorba despre mentalităţi diferite, trăim în locuri diferite şi vedem lucrurile diferit. Se poartă în continuare tunsorile bob, garçon. Acestea sunt clasicele efecte de tunsoare care, de-a lungul timpului, şi-au păstrat strălucirea. Printr-o tunsoare pe păr scurt, scoatem în evidenţă foarte mult personalitatea. Trebuie să ţinem cont şi de fizionomia clientelor, putem aborda mai extravagant sau mai discret acea linie prin repartiţie de volume, dar tot timpul dăm acea notă de personalitate acolo unde trebuie pentru a scoate în evidenţă un stil, o trăire. Totul este, de fapt, o poveste.

Arta se poate face şi la salonul din cartier şi la un salon de lux. Ideea este că oamenii trebuie să înţeleagă că este necesar să abordeze un profesionist pentru a putea să depăşească acea viziune pe care o au ei şi care poate că nu este atât de bine conturată din punct de vedere tehnic pentru a putea să creeze ei înşişi anumite linii. Este nevoie de opinia unui profesionist pentru a putea obţine o linie care să îi avantajeze şi care să le dea acea stare de încredere pe care o doreşte oricine. Se poartă părul mediu şi lung. Există foarte multe femei din România care iubesc părul lung. Ele dezvoltă o latură feminină mai ieşită din comun. Îşi doresc şi lungime, dar îşi doresc, în acelaşi timp, să iasă în evidenţă, iar pentru a ieşi în evidenţă cu un păr lung, trebuie să ai o piesă de bază cum ar fi un breton, care să stea şi bine. Dacă plantaţia părului, fruntea ori fizionomia nu te avantajează, atunci cu siguranţă că nu este cazul unui breton, pentru că îţi complici viaţa. Abordează linii cât mai filate la vârf, texturate pentru a da dinamică, pentru a crea coafuri cât mai feminine, cât mai sexy, coafuri care sunt foarte elegante şi care ar putea trece foarte uşor de la partea de eleganţă la partea de neglijenţă studiată. Prin tunsoare, părul lung poate aduce o multitudine de efecte sofisticate astfel încât să degaje starea de spirit a femeii moderne.

Pentru coafurile de seară, s-au purtat foarte mult împletiturile, deşi trebuie să ai un păr mai bogat şi o fizionomie adecvată pentru o astfel de coafură. Pentru împletituri, este nevoie de o faţă ovală, trebuie să nu existe imperfecţiuni vizibile întrucât acestea ar fi scoase mai mult în evidenţă printr-o astfel de coafură, iar efectul nu ar fi unul tocmai reuşit. Împletitura nu focalizează atenţia numai asupra ei, ci şi asupra chipului. Dacă împletitura nu avantajează, este de preferat un tapaj la rădăcină sau onduleuri lejere ale vârfurilor, prinse într-o coafură la fel de lejeră şi care creează un mister, în locul a ceva sofisticat, foarte apretat, foarte finisat cum se purta odată şi care nu avantaja atât de mult.

Onduleurile se poartă foarte mult în acest sezon. Femeile vor alege întotdeauna onduleurile pentru că acestea scot în evidenţă acea latură sexy, feminină, îţi creează acea imagine de divă.

Orice femeie visează să aibă părul des, cu acea dinamică şi personalitate pe care o conferă părului onduleurile. În combinaţie cu tapajul, cu puţin volum, putem obţine o imagine de invidiat. Observăm că, la prezentările de modă, este abordat din ce în ce mai des acest stil: modelele sunt îmbrăcate în rochii foarte elegante şi au coafuri din ce în ce mai lejere.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai urmat studiile în Belgia şi ai ales să revii în România pentru a profesa. Care sunt principalele lecţii de viaţă învăţate pe parcursul perioadei pe care ai petrecut-o la Liège, dincolo de fundamentul a ceea ce faci astăzi din pasiune?

Marian Cotoi: Aş începe cu toleranţa. Apoi, aş merge mai departe şi aş puncta lecţia răbdării, foarte importantă, de altfel. Am învăţat de la ei rigoarea, punctualitatea şi seriozitatea. De asemenea, au şi o programă foarte bine pusă la punct atât teoretic, dar mai ales practic, astfel că ai şansa de a-ţi însuşi cunoştinţele direct în salon, pentru a putea să evoluezi într-un ritm cât mai normal. În institutul pe care l-am absolvit, clasa era un salon care avea clienţi de-o viaţă. Aceştia beneficiau de un preţ mai avantajos, iar nouă ne oferea posibilitatea de a evolua firesc, într-un ritm susţinut.

 

JoelleMagazine.Ro: De ce crezi că nu se face mai multă practică şi în România?

Marian Cotoi: Cred că se vor schimba lucrurile şi în România. Apropo de acest aspect, chiar acum două săptămâni a venit în România profesoara mea de coafură, madame Berto. Acum dânsa nu mai este profesor în cadrul Institutului, ci lucrează în cadrul Ministerului Educaţiei din Bruxelles, iar împreună cu o echipă de oameni bine pregătiţi, a creat un proiect de învăţământ pe care l-a împărtăşit şi statului român. A sosit la noi şi m-am întâlnit cu ea după 16 ani. Observ că şi statul român încearcă să se conecteze la consistenţa învăţământului şi a programelor de învăţământ din străinătate şi sper ca, pe viitor, să putem avea o evaluare mai corectă a ceea ce întâmplă cu studenţii care intră pe acest făgaş al domeniului nostru estetic: coafura şi cosmetica.

 

JoelleMagazine.Ro: Mă bucur să aud acest lucru. Mi se pare important să existe şi la noi acces la practică...

Marian Cotoi: E important ca debutanţii să poată avea acces la experienţa noastră, pentru că nu sunt numai eu consacrat în peisajul acesta al hairstyling-ului, ci am foarte mulţi colegi care şi-au pus amprenta şi au făcut foarte multe pentru acest domeniu.  Ideal ar fi ca, încă de la început de drum, aceştia să poată avea acces la informaţii într-un cadru foarte bine conturat. Sigur, dacă vor putea face practică în saloanele de top din Bucureşti, vor desluşi mai bine tainele acestei meserii, urmând să ducă mai departe spiritul nostru artistic.

 

JoelleMagazine.Ro: Spiritul artistic şi antreprenorial, de ce nu? Sau crezi că nu orice artist poate fi şi un bun antreprenor?

Marian Cotoi: Nu cred că este obligatoriu - şi nici posibil -  ca toată lumea să devină manager de salon. Fiecare om este construit în mod diferit: unii sunt doar artişti şi este bine să rămână în felul acesta pentru că asta le dă lor energia pentru a crea şi a trăi într-o armonie cu această meserie şi cu viaţa, cu Universul. Dacă poţi să faci faţă la a gestiona mai multe personalităţi şi caractere, să le conectezi la un ţel comun şi să poţi avea maturitatea de a interacţiona cu spiritele lor artistice, să creezi acea dorinţă şi motivaţie de a dezvolta în jurul acelui proiect al tău energiile lor creative, atunci este foarte bine, dar nu toată lumea poate fi, în acelaşi timp, şi un bun manager sau antreprenor.

Este foarte diferită abordarea şi ţine de foarte mulţi factori: în primul rând, construcţie psihologică şi fizică pentru că va trebui să munceşti mult mai mult decât colaboratorii tăi (zâmbeşte). Apoi, trebuie să ai foarte multă rigoare, să fii un bun profesionist, să ştii să anticipezi şi/sau să faci faţă şi unor situaţii mai delicate apărute pe parcursul muncii în salon. Trebuie să fii matur şi să fii construit în aşa fel încât această sarcină să nu devină o corvoadă, să menţii, în fiecare zi, bucuria de a trăi şi de a crea cu aceeaşi intensitate, să zâmbeşti şi să poţi reda clienţilor acel zâmbet de satisfacţie al lucrului bine făcut, sentimentul acela de împlinire şi de încredere pe care îl caută toate femeile şi, de ce nu, bărbaţii în saloanele de coafură. Sunt multe aspecte care dau consistenţă muncii unui manager/antreprenor.

 

JoelleMagazine.Ro: La urma urmei, fiecare îşi găseşte propriul drum, nu-i aşa? Fiecare trebuie să aleagă dacă îşi doreşte să rămână doar artist sau dacă vrea să combine arta cu antreprenoriatul

Marian Cotoi: Este frumos să combini cele două aspecte, dar să nu uite că ca oricare variantă şi, mai ales, combinate înseamnă sacrificiu şi multă muncă.

 

JoelleMagazine.Ro: Din experienţa ta, care dintre tunsori au rămas clasice, cele la care femeile nu renunţă indiferent de trend? De ce? Care sunt avantajele acestor tipuri de tunsori? Ai spus că onduleurile rămân printre alegerile femeilor... ce altceva?

Marian Cotoi: Acum, clasic, în general, înseamnă altceva, dar ne raportăm la clasic pentru că revine în actualitate. Boburile vor reveni mereu cu aceeaşi exuberanţă, extravaganţă, rafinament, dulceaţă în ochii noştri, în mintea noastră pentru că sunt coafuri care creează o stare de spirit deosebită şi sunt vânate, în general, de femeile tinere ca spirit  sau care sunt dornice de afirmare, de a ieşi în evidenţă. Nu e obligatoriu să abordeze aceste boburi cu o culoare foarte stridentă. Poţi purta bobul cu o culoare naturală, dar această tunsoare creează, dincolo de aparenţă, o stare de spirit deosebită, motiv pentru care sunt denumite “clasicele boburi”. Sunt, de fapt, actuale, dar rămân în topul preferinţelor. Boburile sunt o poveste a esteticii şi hairstyling-ului mondial pentru că această poveste a fost abordată de marii hairstylişti ca Vidal Sassoon, Toni&Guy, Franck Avogadri, Jacques Dessange, Jean Louis David, marii creatori care se conectează la această inspiraţie eternă a modei internaţionale, la acei designeri care creează colecţii şi influenţează în fiecare an gustul femeilor de pretutindeni, cărora încearcă să le facă lumea mai frumoasă. Acei monştri sacri au abordat, de fiecare dată, coafuri deosebite, filatul, degradeurile în profunzime pe păr lung, cu diverse elemente, puţin mai marcate uneori sau mai discrete (precum bretonul). Le-au abordat cu încredere şi au încercat să le facă să vibreze în viziunea lor mai bine decât în a celorlalte personalităţi din lumea hairstyling-ului.

 

JoelleMagazine.Ro: Cât de mult au grijă femeile din România de aspectul lor fizic? Ai remarcat o evoluţie în această perioadă de 3 ani, de când ai inaugurat Salonul pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Bucureşti?

Marian Cotoi: Femeile din România se îngrijesc destul de mult. E adevărat faptul că o parte dintre ele vin mai rar la salon decât în trecut, din cauza crizei, dar, în general, au din ce în ce mai mare grijă de aspectul lor fizic. Eu am grijă de părul clientelor mele, le povestesc despre noile produse şi tendinţe şi le propun întotdeauna varianta optimă pentru părul lor astfel încât să-l poată întreţine cu usurinţă şi acasă şi să revină cu un păr cu o textură apropiată ca rezultat faţă de tratamentele existente în salon, astfel încât să poată face schimbări oricând, dupa cum îşi doresc sau este nevoie. Dacă noi, stiliştii, nu avem grijă de părul clientelor noastre, nu vom mai putea lucra pe părul lor şi efectul nu va fi cel dorit. În momentul în care alegi un stilist consacrat, eşti alături de el pentru că aştepţi momentul unei schimbări în fiecare lună sau, cel târziu, în fiecare sezon, iar el trebuie să fie conştient de faptul că trebuie să protejeze şi să respecte acea textură pentru că numai aşa poate să creeze acea constanţă financiară şi emoţională, atunci când părul clienţilor este de calitate, fapt ce facilitează schimbarea look-ului oricând, fără a le degrada textura.

 

JoelleMagazine.Ro: Prin natura activităţii desfăşurate de tine, ai şansa de a le aduce zâmbetul pe buze celor din jur şi, în special, femeilor, care se simt mai încrezătoare în forţele proprii atunci când sunt aranjate şi coafate de un profesionist. Ai menţionat că ele apelează la serviciile oferite de salonul tău pentru o schimbare. Care sunt factorii de care depinde schimbarea pe care urmează să le-o recomanzi de fiecare dată?

Marian Cotoi: În primul rând, trebuie să cunoşti motivaţia schimbării. Îţi transmit cu atât de multă ardoare uneori faptul că îşi doresc o schimbare şi te trimit cu gândul la un anumit efect de culoare sau de tunsoare, iar noi trebuie să fim rezervaţi, ca stilişti. Eu, cel puţin, creez dintr-o stare de spirit, am vibraţii în ceea ce priveşte părul şi stilul clientei. Dar aceste lucruri mi le pot dezvolta într-un mod armonios şi exact, zic eu, numai pe baza informaţiei pe care o primesc de la clientă. Dacă clienta nu este cinstită cu noi şi ne transmite altceva decât ceea ce, de fapt, ar trebui şi şi-ar dori ea să poarte, noi creăm ceva ce nu i se potriveşte. S-au întâmplat şi lucrurile acestea. Pentru asta, trebuie să ştim, în primul rând, motivaţia schimbării, pentru că femeile pot avea o decepţie în dragoste, de exemplu şi îşi pot dori să treacă brusc de la un stil la altul, neputând susţine însă acel stil, nici prin prisma mediului în care trăiesc şi în care îşi desfăşoară activitatea. Iese un fiasco, până la urmă, dacă nu ni se transmite exact motivaţia schimbării.

Apoi, este important pentru mine, ca stilist, să înţeleg constrângerile în ceea ce priveşte imaginea clientei. Una este să faci o coafură, un efect de şuviţe sau de culoare pentru o domnişoară studentă ori pentru o doamnă care este managerul propriei firme şi alta este să creezi o tunsoare sau să aplici o culoare pe părul unei doamne care e constrânsă, prin natura jobului care îi impune o ţinută formală, să poarte un anumit tip de tunsoare care să nu o scoată foarte mult în evidenţă, ci doar să marcheze foarte discret apariţia ei.

Trebuie ţinut cont de mai multe variabile şi-atunci, pentru a crea un diagnostic al firului de păr şi al imaginii pe care trebuie să o creezi, este nevoie de un dialog profesionist, conturat din toate punctele de vedere pentru a obţine informaţiile esenţiale de la clientă şi a putea desluşi imaginea care i se potriveşte: ce culori îi plac, ce o deranjează la părul ei, ce îi place, este nevoie de răspunsuri la aceste întrebări cu iz profesional fără de care nu am putea afla tot ceea ce este important pentru a ne forma acea linie.

 

JoelleMagazine.Ro: Ceea ce faci tu este o artă. Tu, personal, cum te reinventezi ori de câte ori simţi că trebuie să schimbi ceva la imaginea ta?

Marian Cotoi: Încerc să-mi păstrez un stil, deşi am şi eu constrângeri în ceea ce priveşte imaginea. Din cauza feţei mele rotunde, nu pot să-mi creez tunsorile pe care mi le-aş dori. Mă aranjez singur, dar, atunci când vine vorba despre tuns, abordez echipa mea. Ştiu ce să le cer, ştiu şi văd ceea ce fac şi de fiecare dată a fost bine. În momentul în care ştii ce vrei, este foarte simplu să te conectezi la cineva care cunoaşte şi să poţi reuşi să ai efectul dorit.

 

JoelleMagazine.Ro: Când vine vorba despre vopsit, care sunt culorile pentru care optează, în general, majoritatea femeilor? De ce se întâmplă acest lucru?

Marian Cotoi: O culoare nu se alege pentru că ne place, am văzut-o într-un revistă, unde o purta o actriţă celebră cu multă dezinvoltură. O culoare se marchează foarte armonios în funcţie de mai multe aspecte: de culoarea tenului, de culoarea ochilor, de constrângerile privind imaginea pe care le are acea persoană. Nu poţi aborda roşu strident sau suvite puternic marcate dacă lucrezi într-un cadru formal. Blondul creează adesea, în ultimul timp, ideea de superficialitate în mintea bărbatului, motiv pentru care s-a cam deformat, dar este în continuare solicitat şi la modă.

Carisma fiecărui om este foarte importantă pentru a contura un stil. Se poartă culorile calde. Pentru un ten alb, ale cărui trăsături este necesar să fie îndulcite, nu se recomandă culorile reci. Culorile reci pe un ten mai deschis înăspresc trăsăturile şi îmbătrânesc. Negrul şi blondul foarte deschis scot tenul şi fizionomia feţei în evidenţă, motiv pentru care trebuie să avem trăsăturile foarte bine conturate.

În ultimul timp, culorile naturale de la şaten deschis, blond închis, nuanţele de maro (ciocolată, cafea cu lapte, scoarţa copacului) luminate de reflexe reci (bej, cenuşiu) sau chiar şi calde (cum ar fi arămiul) sunt foarte căutate. Se poate crea un efect de culoare cu ajutorul unor şuviţe marcate pe o bază corectă, consistentă, realistă.

Putem marca acea culoare prin a păstra tendinţa sezonului, aplicând elemente din trendul actual pe o culoare rafinată, discretă, strălucitoare astfel încât personalitatea clientei să fie scoasă în evidenţă.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai avut şi cliente din străinătate? Care este comportamentul lor când vine vorba despre alegerea serviciilor oferite de saloanele din România?

Marian Cotoi: Am şi cliente din străinătate, dar, în general, ele nu vin aici să-şi schimbe look-ul. Încerc sa păstrez stilul pe care îl au deja şi abordez culoarea pe care stiliştii lor le-au creat-o, dar am şi momente în care intervin şi îmi pun, într-o mai mică sau mai mare măsură, propria amprentă.

 

JoelleMagazine.Ro: Treptat, a ajuns să te cunoască din ce în ce mai multă lume din Bucureşti. Ai putea numi câteva dintre vedetele care au ales Salonul de Coafură „Marian Cotoi” pentru imaginea lor?

Marian Cotoi: Pot să spun că am atins părul multor personalităţi, cum îmi place mie să zic. Unele dintre ele au fost foarte atrase de stilul meu şi au venit în întâmpinarea mea. În ceea ce le priveşte pe celelalte, prin natura colaborărilor pe care le-am avut de-a lungul carierei mele, am avut şansa să le ating părul. Miss Statele Unite ale Americii, Miss Franţa, Toto Cutugno, Ramona Bădescu, Mihaela Rădulescu, Ana Lesko, Adrian Enache, Iuliana Marciuc, Adriana Bahmuţeanu, Ileana Ciuculete, Elisabeta Lipă, Ana-Maria Brânză, Constantin Enceanu, Petrică-Mitu Stoian, Constantin Măgureanu sunt doar câteva dintre vedetele pe care am avut şansa, la un moment dat, să le coafez, cărora am avut şansa să le aranjez părul. Pentru mine, cel mai important este omul în sine şi nu vedeta. Încerc să-mi fac bine treaba pentru toţi şi să le redau acel zâmbet de mulţumire pe care să-l aibă pe chip de fiecare dată când ies din Salon, împreună cu acea dorinţă de a reveni cu plăcere oricând.

 

JoelleMagazine.Ro: Am remarcat faptul că există o comunicare între tine şi clienţii tăi, care te ajută să înţelegi mai bine ceea ce ei îşi doresc, aşa cum ai menţionat şi mai devreme. Eu, personal, am fost întotdeauna mulţumită de faptul că ai fost foarte atent şi ai înţeles ceea ce îmi doream. Dacă vorbim despre interacţiunea cu clienţii, care sunt aspectele cele mai importante pentru un business ca al tău?

Marian Cotoi: Pentru a crea un stil şi a crea dependenţă de acel stil, sunt obligatorii mai multe aspecte: începând de la recepţie, de la primirea clientului, calitatea serviciilor, continuând cu ambianţa din salon, muzica, trebuie să fii permanent în întâmpinarea clientului, să fii atent cu el în momentul în care aşteaptă să-i vină rândul, să simtă ospitalitate sinceră şi nu forţată, atât din partea ta, cât şi din partea întregii echipe formate de tine.

Stilistul, prin abordarea rafinată pe care o are, inspiră clientela şi o atrage în consecinţă. Un stilist extravagant are o altă clientelă. Spiritul artistic al artisului influenţează şi clientela. În momentul în care intri într-un salon, îţi dai seama de cum sunt clienţii şi conturezi deja, în mintea ta, stilul salonului.

 

JoelleMagazine.Ro: Salonul tău oferă servicii dintre cele mai diverse: hairstyling, dar şi manichiură, pedichiură, cosmetică. Câţi clienţi păşesc pragul salonului, în medie, pe zi şi pentru ce optează aceştia, în general?

Marian Cotoi: Dacă luăm în calcul de la serviciile cele mai simple până la cele mai sofisticate, cred că aş putea da un număr între 15 şi 35 de oameni pe zi. Însă, cu cât serviciile sunt mai complexe, cu atât clienţii sunt mai puţini pentru că noi ne ocupăm îndeaproape de clienţi şi serviciile mai complexe care ne sunt solicitate ne captează atenţia într-o mai mare măsură. Simplele servicii de cosmetică, manichiură ori chiar tunsorile simple aduc mai mulţi clienţi pentru că timpul alocat lor este mai redus.

 

JoelleMagazine.Ro: Care este ultima coafură complexă pe care ai realizat-o? Cât timp a durat procesul şi pentru ce ocazie se pregătea clienta în cauză?

Marian Cotoi: În urmă cu trei săptămâni, am avut o clientă care urma să fie naşă la o nuntă. Nunta avea loc într-un spaţiu mirific, extraordinar de frumos, iar rochia clientei, achiziţionată de la Paris special pentru respectivul eveniment, trebuia pusă în valoare printr-o coafură specială. Am folosit bureţi pentru a crea volum, i-am creat o coafură foarte rafinată, ieşită din comun şi plină de eleganţă. Pe loc am fost şi invitat la nuntă, naşa a fost fascinată de rezultatul obţinut, a purtat coafura aceea cu foarte multă încredere, m-am bucurat din plin de efectul pe care l-a avut acea coafură atât asupra ei, cât şi asupra celorlalţi şi zic eu, după ce am studiat toate coafurile din acea seară (e defect profesional), că a fost cea mai frumoasă coafură din acea seară. Dar poate că sunt subiectiv. (zâmbeşte)

 

JoelleMagazine.Ro: Care sunt, după părerea ta, obiceiurile cele mai nocive pe care le au româncele atunci când vine vorba despre îngrijirea părului?

Marian Cotoi: În general, femeile nu prea au răbdare. Au obiceiul de a aplica repede, acasă, o  vopsea pe păr în momentul când vor o schimbare şi nu apelează la un profesionist. Cred că o anumită marcă de vopsea din comerţ le va transforma dorinţa în realitate. Apoi constată, dezamăgite, că rezultatul dorit este diferit de cel obţinut. Culoarea interacţionează cu părul, pigmenţii artificiali interacţionează cu pigmenţii naturali şi, de cele mai multe ori, ceea ce vedem nu este ca în poza de pe ambalajul vopselei. Dacă clienta persistă în acest demers, părul se deteriorează. Numai într-un salon ai putea să susţii acea structură, acea calitate a firului de păr. La rădăcină poţi vopsi părul cu vopsea oxidativă, bazică. Însă, dacă l-ai vopsit pe lungime şi vrei să revitalizezi părul şi să-i dai strălucire, noi în saloane nu mai folosim o vopsea bazică, oxidativă, cu amoniac ci folosim una acidă. Acid cu bazic se neutralizează şi reglează PH-ul părului exact ca al pielii. Deci, în momentul în care folosim o vopsea acidă, fără amoniac, reglăm oarecum PH-ul firului de păr, îi dăm supleţe, naturaleţe, îl hrănim astfel încât să nu se usuce ori să se deterioreze. Dacă acoperim, de fiecare dată, firul de păr cu o vopsea bazică, este ca şi cum am lua o sârmă şi am îndoi-o până s-ar rupe. Dacă aplicăm de fiecare dată vopsea cu amoniac, părul se va rupe. În Salon există, de asemenea, vopsea fizică Elumen, de origine germano-japoneză, care, faţă de vopseaua clasică (oxidativă, cu amoniac şi acidă, fără amoniac – demipermanentă) cu care suntem obisnuiţi, are calitatea că pigmenţii ei se impregnează în păr prin sarcini fizice (aplicăm pe păr o soluţie încărcată pozitiv, iar apoi aplicăm vopseaua care este încărcată cu sarcini negative; timp de 30 de minute, vopseaua rămâne pe păr, iar pigmenţii de culoare intră în cuticulă, nefiind vorba de o reacţie chimică, ci una fizică, părul nu este agresat şi devine mai puternic şi strălucitor). Pentru aceste motive, este bine să se apeleze şi la profesionist pentru că în saloane există mai multe tipuri de vopsea care, împreună, creează o textură de invidiat, o calitate a părului care ne face să fim mulţumiţi şi împliniţi.

 

JoelleMagazine.Ro: Din punctul tău de vedere, ce este cel mai important în viață?

Marian Cotoi: Sănătatea şi creşterea spirituală. Liniştea sufletească, apropierea de Dumnezeu, dorinţa de mai bine ţin de creşterea spirituală, din punctul meu de vedere.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum arată femeia ideală în viziunea ta? Care sunt trăsăturile pe care le apreciezi cel mai mult la o femeie?

Marian Cotoi: Femeia ideală e mama (râde). Cred că nu am găsit-o şi nu o voi găsi niciodată, deşi o caut. Femeia ideală îţi face viaţa un zâmbet. Subiectul este unul complex pentru că, de multe ori, latura aceasta ideală a femeii foarte sexy, să spunem creează anumite vibraţii, dar, în acelaşi timp, noi, bărbaţii, ne dorim o femeie discretă, care să fie doar a noastră şi nu a tuturor.

Îmi doresc  o femeie care să mă iubească, să mă aprecieze pe toate planurile, să poată să mă facă să zâmbesc în orice moment al zilei, chiar dacă sunt supărat sau obosit, să aibă acea carismă pe care şi-o doreşte orice om. Nu-mi trebuie o femeie supermodel, îmi trebuie o femeie care să se apropie de sufletul meu şi să vibreze cu nevoia mea de a trăi frumos, să ne putem sincroniza. Pentru tot ce poate fi ea, eu, la rândul meu, mă voi oferi pe mine şi voi încerca să îi fiu alături la bine şi la rău.

 

JoelleMagazine.Ro: Spune-mi un loc din România care îţi place foarte mult. Ce anume îl face special şi te determină să revii acolo cu drag?

Marian Cotoi: Nordul Moldovei, cu mânăstirile locului, mi-a adus bucurie şi linişte sufletească. Ospitalitatea oamenilor m-a fascinat şi cred că timpul curge altfel acolo. Acolo parcă suntem mai aproape de Dumnezeu, iar comuniunea cu Dumnezeu şi cu natura ne oferă satisfacţie deplină şi ne rămâne în suflet ca o oază de linişte pe care o căutăm frenetic de-a lungul vieţii. Mi-au plăcut şi mânăstirile din Maramureş, sunt foarte frumoase, peisajul e fascinant, natura creează acea vibraţie necesară unui artist. Eu, de exemplu, îmi încarc bateriile din natură, îmi încarc bateriile când o văd pe fiica mea, când privesc oamenii de pe stradă care mă inspiră foarte mult, moda urbană dezvoltă în mintea mea drumuri şi viziuni noi, care mai de care mai deosebite.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum alegi să te distrezi în timpul liber?

Marian Cotoi: Îmi place să merg la teatru şi aş putea să punctez câteva piese care mi-au plăcut foarte mult: „Puşlamaua”, „Act veneţian”, „Tango final” cu Maia Morgenstern, „Nimeni nu-i perfect” cu Silviu Biriş. Îmi place să urmăresc şi filme, iar un film pe care l-am văzut destul de recent şi care mi-a plăcut foarte mult a fost “Marele Gatsby” cu Leonardo DiCaprio. Merg şi la operă, am văzut „Othello” şi mi-a plăcut. Sunt momente care mă încarcă, simt că acolo îmi este locul, am şi dorinţa asta de a asculta muzică clasică, ascult Vivaldi şi am vizionat, nu de puţine ori, concertele lui André Rieu, ascult Tudor Gheorghe, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck, Horia Brenciu, Buena Vista Social Club, muzică braziliană, de foarte bună calitate pe care clienţii o pot auzi şi în salonul nostru.

 

JoelleMagazine.Ro: Aşadar, alegi să te distrezi în timpul liber îndreptându-te către alte domenii ale artei, deci tot arta este cea care te încarcă pozitiv. Mai mult, ţi-ai pus amprenta asupra salonului, aşa cum face orice artist şi din punct de vedere muzical...

Marian Cotoi: Am făcut asta, este drept, însă nu pot face acest lucru mereu pentru că le dau şansa şi celor din echipa mea să îşi marcheze bucuria de a trăi prin muzică mai modernă, plină de viaţă.

 

JoelleMagazine.Ro: Spune-mi una dintre pasiunile tale.

Marian Cotoi: Îmi place să pescuiesc, dar nu prea am timp. Eu sunt o fire foarte vulcanică şi pescuitul mă linişteşte. Pot să nu prind nimic, însă simplul fapt că am în faţa mea un lac sau o apă curgătoare, că mă aflu în compania unor broaşte sau greieri şi că aud sunetul naturii mă încarcă de energie. De multe ori, mă trezesc că nu am gândit cu orele, mă relaxez total, meditez şi apoi pot pleca de acolo încărcat de energie pentru a merge mai departe.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce-ţi este indispensabil zi de zi?

Marian Cotoi: Îmi este dor, în fiecare zi, să văd bucuria clienţilor când pleacă din Salon, să-i văd cum revin de fiecare dată cu plăcere, sunt acele stări de spirit care mă fac să mă simt foarte bine. Mi-e dor de oamenii cu care lucrez pentru că am creat această afacere ca o familie şi fiecare are un rol bine conturat. Tânjesc să vin la Salon pentru că e o adevărată plăcere pentru mine să fiu în compania echipei mele şi să creez atâta bucurie şi să înfrumuseţez oamenii care vin în întâmpinarea noastră. Acestea sunt lucruri de care sunt dependent.

Apoi, mi-e dor de vocea fiicei mele pe care o ascult la telefon foarte des. Ea locuieşte în Craiova alături de mama ei, asta mă face să fiu trist, dar îmi încarc bateriile de fiecare dată când ajung în Craiova şi o strâng în braţe, când îi citesc o poveste seara, la culcare, când spunem rugăciunea împreună, înainte de culcare, când o acopăr cu pătura noaptea, când îi simt suspinul din voce şi ochii ei mici când se trezeşte dimineaţa şi mă vede lângă ea, când mă îmbrăţişez cu ea, acestea sunt momente fără de care nu aş putea trăi.

Însă, la urma urmei, viaţa este un complex de împrejurări şi ne putem hrăni şi din lucrurile mărunte, simple pentru a ne bucura de fiecare clipă.

Eu mă bucur în fiecare dimineaţă când mă trezesc şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că exist, mă bucur de tot ceea ce fac bine în jurul meu şi mă gândesc că, dacă faci bine, vei primi candva acelaşi lucru la rându-ţi. Toate fac parte din viaţa noastră şi este important că ne hrănim din energia pe care ne-o oferă pentru a merge mai departe cu entuziasm şi poftă de viaţă.

 

JoelleMagazine.Ro:  Un gând de final pentru cititorii JoelleMagazine.ro?

Marian Cotoi: Le-aş sugera filmul “Tigrul şi zăpada” (de Roberto Benigni), un film de mare sensibilitate . Este un cocktail între dragoste, pasiune, dorinţa de a reuşi şi de a trăi, optimism si speranţă, atinge şi o latură de comedie umbrită de tristeţea realităţii. E o realitate aparte prezentată acolo, care îi dă consistenţă. E ceva de vis, ireal să vezi cum un om se agaţă cu atât de multă dragoste de o femeie pe care o iubeşte şi cum poate să ajungă până la capătul lumii pentru a fi alături de ea şi pentru a o susţine. Subconştientul ei creează atâtea lucruri care, până la urmă, o fac să revină la viaţă şi să desluşească acest mister care plutea în jurul ei. E un film deosebit, care atinge latura sensibilă a fiecărui om.


Quick quiz:


Nume:  Marian Cotoi:


Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez: Istanbul, Ierusalim şi Londra.

Mi-aş fi dorit foarte mult, dacă nu m-aş fi specializat în hairstyling, să ajung Maître Cuisinier pentru că aş fi făcut asta cu aceeaşi pasiune cu care fac ceea ce am ales, de fapt. Aş fi fost bun sau cel puţin la fel de bun cum sunt ca hairstylist pentru că, dincolo de multe ingrediente, atunci când pregătesc mâncarea, pun multă dragoste şi pasiune. Îmi place să gătesc pentru prieteni, am cunoscut, de-a lungul timpului, chefi care mi-au dezvoltat acea latură de fineţe şi rafinament , de poveste a fiecărui fel de mâncare în parte. Am lucrat în restaurante în timp ce studiam şi am avut şansa de a învăţa să gătesc mai multe feluri de mâncare, de la mâncare italienească, la cea franţuzească şi, evident, românească pentru că o sunam pe mama de fiecare dată şi îi ceream reţete întrucât voiam să mi le pregătesc acolo, îmi era dor de mâncarea de acasă. Când pui dragoste şi pasiune în ceea ce faci, iese cel putin bine.

Mare sau munte? Munte.

Când am o zi liberă, prefer să… mă plimb prin parc, să merg în pelerinaj, la mânăstiri.

În viață, cel mai mult mă motivează… dorinţa de mai bine, bucuria muncii împlinite, zâmbetele pe care le zăresc în jurul meu atunci când sunt la muncă sau în preajma celor dragi, dorinţa de cunoaştere, de evoluţie spirituală.

Sursă foto: Arhiva personală.

 

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2013.

1 /
    Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă Marian Cotoi, hairstylist, antreprenor, tendinţe, coafuri, tunsori, hairstyling, salon, modă

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…