Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Istoria vinului și secretul lui Bachus

Cultivarea viței de vie datează din vremuri străvechi, cunoscând, de-a lungul timpului, un amplu pelerinaj ce s-a făcut remarcat în fiecare epocă.

Încă din Antichitate, vița de vie a fost purtată pe orice continent unde se dezvoltau coloniile umane. Columb a fost unul dintre numeroșii exploratori care au contribuit la aducerea viței de vie în Mexic, iar, mai apoi, în America Latină, California, Australia sau Orientul Îndepărtat.

Plantarea viței de vie a condus şi la dezvoltarea spectaculoasă a producției de vinuri.

Denumirea de “vin” provine de la cuvântul "venum" din limba latină. Povestea vinului este destul de veche. Există scrieri egiptene ce povestesc cu mândrie despre licoarea minunată care parfumează simțurile. 

Cultivarea viţei de vie reușește să asigure o gamă variată de produse în domeniul alimentației: struguri, stafide, compot, dulcețuri, gem, sucuri naturale, must și vin.

Vinul este nelipsit de la sărbători și ceremonii religioase, este folosit ca medicament sau antiseptic, precum și ca aliment complex de elemente nutritive. Este mai complex decât plasma sangvină, fiind mai bogat în componente organice decât aceasta.

Povestea românească a lui Bachus a început în anii '70 ai perioadei comuniste, când Gheorghe Ştefanescu (alias "Bachus") pune pe picioare o afacere prosperă cu vinuri ce avea să-i aducă bani, o poziție socială demnă de invidiat şi notorietate în viața cu "ştaif" a României din acele vremuri. Fiu de negustor aflat la a cincea generație de viticultori, Gheorghe Ştefanescu devine cel bogat şi influent om al vremii.

În anul 1984, Geo Saizescu, inspirat de scenariul lui Titus Popovici, dar şi de evenimentele vremii, realizează filmul de comedie “Secretul lui Bachus”, subiectul filmului fiind inspirat de viaţa mondenă a lui Gherghe Ştefănescu.

Vița de vie nu a trecut neobservată în decursul anilor şi s-a dovedit a fi încă  “vedetă” în ramura industriei alimentare.

Strugurii au în compoziţia lor proteine şi grăsimi vegetale, elemente precum glucoză, tanini, acid citric şi tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C şi K, precum şi minerale esenţiale ca: potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul şi seleniul. Consumul de struguri reduce riscul apariţiei cheagurilor de sânge şi elimină efectele nocive ale radicalilor liberi.


Beneficiile strugurilor pentru sănătate:

1.  Protejează inima.

Strugurii negri conțin resveratrol, cel mai puternic antioxidant din lume, protejând astfel inima şi vasele de sânge.

2. Scad colesterolul rău.

Prin arderea rapidă a grăsimilor, ajută şi la scăderea colesterolului rău din sânge.

3. Menţin tinerețea pielii.

Cu un conținut bogat de vitamine, minerale şi antioxidanţi, strugurii ajută la menținerea tinereţii pielii şi previn apariţia ridurilor.

4. Sunt recomandaţi pentru întreținerea podoabei capilare.

Măştile naturale cu extract de struguri accelerează creșterea părului .

5. Sunt folosiţi în tratarea afecţiunilor osoase.

Strugurii sunt o sursă excelentă de micronutrienţi precum fierul, cuprul şi manganul, importanţi pentru dezvoltarea şi menţinerea oaselor puternice.

6. Reprezintă un remediu împotriva durerilor de cap.

Sucul proaspăt de struguri, băut dimineaţa pe stomacul gol, este un remediu natural împotriva migrenelor.

Beneficiile vinului pentru sănătate:

1. Un pahar de vin roșu ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Bolnavilor de diabet le este însă interzis consumul de alcool de orice fel.

2. Vinul roșu contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge, favorizând crearea oxidului nitric, cu un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

3. Pe langă plăcerea de a avea la masă un vin bun, trebuie menţionat faptul că un pahar de vin stimulează digestia, acţionând ca un pansament gastric.

 

După culesul viilor, strugurii se pun la stors, iar mustul/vinul rezultat se pune la foc pană se termină de spumat. Se îmbuteliază în sticlă de sticlă, sterilizată. Se depozitează pe perioada de iarnă în pivniţe și se consumă ori de câte ori ai poftă de gustul mustului proaspăt.

Tinereţea este o beţie fără vin şi bătrâneţea este un vin fără beţie”. (citat german)

Foto: Shutterstock.com

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article. 

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.  

Wine history and the secret of Bacchus

Viticulture dates back to ancient times, making, over the years, a long pilgrimage noticed in every age.

Since ancient times, vine was brought on every continent where human settlements were developing. Columb was one of the many explorers who have contributed to bringing vine in Mexico and, later on, in Latin America, California, Australia or the Far East.

Planting vines has led to spectacular growth in wine production.

The term "wine" comes from  the term "venum" (latin). The story of wine is quite old. There are Egyptian writings which proudly talk about the wonderful liqueur which brings euphoria.

Viticulture succeeds in providing a wide range of food products: grapes, raisins, jam, juices and wine.

Wine is usually the "star" drink at various celebrations, can be used as medicine, both as food complex rich in nutrients. It's even more complex than blood plasma, being richer than this when it comes to organic components.

The Romanian story of Bacchus dates back in the seventies of the communist era, when Gheorghe Ștefănescu (known as "Bacchus") started a successful wine business which brought him money, social status and an enviable reputation in Romania's social landscape. The son of a shopkeeper at its fifth generation, he becomes the most rich and powerful man of its time.

In 1984, Geo Saizescu, inspired by the script written by Titus Popovici and by the events of those times, makes the comedy "The secret of Bacchus", with a plot inspired by the social life of Gherghe Ştefănescu.

Vine was and still is a "star" of the food industry. 

Grapes have proteins and fats, elements like glucose, tannins, citric and tartaric acids, provitamin A, vitamins like B, C and K and also essential minerals like potassium, calcium, iron, phosphorus, magnesium and selenium. Eating grapes reduces the risk of having blood clots and eliminates the harmful effects of free radicals. 

The health benefits of grapes:

1.  They're good for your heart.

Black grapes contain resveratrol, the world's most powerful antioxidant which protects the heart. 

2. Lowers bad cholesterol.

By burning fats really quickly, helps lowering bad cholesterol.

3. Keep your skin young.

With their rich content of vitamins, minerals and antioxidants, grapes help your skin stay young and prevent wrinkles.

4. Are recommended for your hair's health. 

Natural masks with grape extracts accelerate hair growth.

5. They're used in treating bone diseases. 

Grapes are an excellent source of micronutrients like iron, copper and manganese, important for having strong bones. 

6. Are a good remedy for headaches.

Fresh grapes juice, drank in the morning, before having breakfast, represents a good remedy against headaches.

The benefits of wine for your health:

1. A glass of red wine helps in keeping blood sugar level in parameters. Diabetics, on the other hand, shouldn't drink alchool of any kind. 

2. Red wine helps with the blood vessels health, by creating nitric oxide which has an important role in regulating the vascular tone. 

3. Beyond the pleasure of having a good drink, a glass of wine successfully stimulates the digestion. 

Before becoming wine, the raisins are squeezed and it results a drink which the Romanians call "must".

"Youth is drunkness without wine and old age is a wine without drunkness." (German quote)

Photo: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Ce mănâncă un nutriționist într-o zi
Două lucruri importante de care trebuie să ții cont…