Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Merele şi sănătatea

Mărul este o specie de arbuşti sau pomi care face parte din familia rozaceelor. Este cunoscut ca aliment, dar are şi numeroase efecte terapautice. Originea lui pare că s-a rătăcit în timp. Încă de la începuturile lumii, mărul a fost cultivat în grădina Edenului.

Din Biblie aflăm că mărul era cunoscut ca fiind “fructul interzis”. Este cunoscut ca fructul zeilor, în el regăsindu-se simbolul nemuririi, Yin şi Yang, iar în poveşti este asociat cu aurul.

La început au fost cultivaţi merii sălbatici, care erau apreciaţi pentru fructele cărnoase şi zemoase, dar şi pentru gustul lor dulce-acrişor.

Merele sunt fructele cele mai căutate de pe Pământ. Mărul are în compoziţie aproximativ 250 de elemente chimice, aroma lor puternică fiind dată de esteri volatili, alcooli şi aldehide.

Astăzi, în întreaga lume, există 28 de specii de măr.

La noi, mărul este considerat un simbol prezent în tradiţia populară la sărbătoarea Crăciunului, fiind oferit colindătorilor şi folosit la minunatele plăcinte care amintesc de gustul copilăriei.

Merele izvor de sănătate.

Consumul regulat de mere scade riscul de boli cardiovasculare, astm, diabet zaharat şi cancer. Merele conţin un complex de substanţe antioxidante care modifică sistemul enzimatic din microzomi (organit din citoplasmă cu dimensiuni ultramicroscopice), neutralizând totodată substanţele mutagene şi cancerigene.

Este binecunoscută zicala “un măr pe zi ţine doctorul departe de tine.” (an apple a day keeps the doctor away)

Beneficiile fructelor de măr

  • Consumul zilnic de mere scade riscul de cancer de prostată, de sân, de colon şi hepatic;
  • Merele îmbunătăţesc funcţiile pulmonare;
  • Normalizează greutatea;
  • Previne bolile cardiovasculare.

În medicina populară, merele erau folosite sub formă de cataplasme, pentru tromboflebite, degerături şi arsuri. Coaja merelor se folosea pentru prepararea ceaiului folosit la calmarea durerilor de cap, împotriva febrei, dar şi pentru un somn liniştit.

Merele coapte erau folosite pentru combaterea răguşelii şi în afecţiunile reumatice.

O reţetă din bătrâni practicată împotriva anemiei ne spune că se înţepa mărul cu zece  cuie de oţel cu o seară înainte, iar dimineaţa, după ce erau scoase cuiele, se mânca mărul pe stomacul gol.

Întrebuinţarea merelor în bucătărie.

Cea mai veche băutură naturală uşor alcoolizată produsă de om a fost cidrul de mere. În secolul al XIV-lea, cidrul de mere era considerat a fi mai curat decât apa, motiv pentru care copiii erau botezaţi în cidru de mere.

Merele se folosesc la pregătirea dulceţurilor, gemurilor, compoturilor, prăjiturilor, plăcintelor şi torturilor.

Reţeta zilei

Vă recomand reţeta pentru un tort de mere cu zahăr ars:

Pentru umplutură avem nevoie de:

150 de grame de zahăr

7-8 fructe de măr (de mărime mijlocie)

zeama de la o lămâie

150 de grame de dulceaţă de vişine

50 de grame de nuci coapte

50 de grame de unt

150 de mililitri de apă

Pentru blat avem nevoie de:

7 ouă

210 grame de făină

210 grame de zahăr

un vârf de cuţit cu sare

Mod de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.

Într-o cratiţă cu pereţii înalţi, se caramelizează zahărul (cei 150 de grame) la foc mic mestecând continuu până se topeşte. Se tapetează pereţii vasului cu caramelul astfel pregătit.  Se spală şi se curăţă merele de coajă şi cotoare şi se stropesc cu zeama de lămâie pentru a opri oxidarea. Se aşează apoi merele în cratiţă şi se umplu cu dulceaţă de vişine şi nuci.  Printre mere se aşează  mici bucăţele de unt, iar cratiţa se dă la cuptor pentru circa 25 de minute, până când se înmoaie merele.

Pentru blat, se mixează ouăle întregi până se triplează volumul şi compoziţia se deschide la culoare. Se adaugă puţin câte puţin făina cernută şi se amestecă cu grijă de jos în sus, dinspre centru spre exterior. Se pune, pentru gust, esenţă de vanilie. Aluatul se toarnă uniform peste merele rumenite. După ce aluatul este pus în tavă  se “bate” uşor de masă pentru a scoate bulele de aer din aluat. Se dă la cuptor pentru 20-25 de minute.

Poftă bună!

Natura a fost darnică cu noi. Ea ne oferă totul pentru a avea un mod de viaţă cât mai sănătos.

Consumaţi un măr pe zi pentru o viaţă sănătoasă!

Foto: Shutterstock.com   

 

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article.    

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.   

The English version: The apples and your health

The apple is a species of trees which is part of the rosacea family. It is known as food, but also has numerous therapeutic effects. Its origin was apparently lost in time. Since the beginning of the world, the apple was grown in the Eden garden.

From the Bible we learn that the apple was known as the "forbidden fruit". It is known as the fruit of the gods, being recognized as a symbol of immortality, Yin and Yang and associated with gold in fairytales.
At first, wild apple trees were cultivated, which were fleshy and their juicy fruit was appreciated, as well as their sweet-sour taste.
Apples are the most popular fruit on Earth. The apple it comprises about 250 elements, its strong volatile aroma is given esters, alcohols and aldehydes.
Today, throughout the world, there are 28 species of apple.
In our country (Romania), the apple is considered a symbol present in the folklore tradition, being offered on Christmas day to carol singers, together with the wonderful pies whose taste is a reminiscence of childhood.

Apples - a source of health

Regular consumption of apples reduces the risk of cardiovascular disease, asthma, diabetes and cancer. The apples contain a complex antioxidant substances that alter the microsomal enzyme system, while neutralizing carcinogenic and mutagenic substances.
The saying "an apple a day keeps the doctor away" is well-known.

Benefits oof the apple fruit

• daily apple consumption reduces the risk of cancer of the prostate, breast, colon and liver;
• apples improve pulmonary functions;
• normalizes weight;
• prevents cardiovascular diseases.
 
In folk medicine, apples were used as poultices for thrombophlebitis, frostbite and burns. Apple peel is used for tea in order to calm headaches, but also for a peaceful sleep.
Baked apples were used to combat hoarseness and rheumatism.

The use of apples in the kitchen

The oldest natural beverage easily produced by man is the apple cider. In the XIV century, the apple cider was considered to be cleaner than water, which is why children were baptized in cider.
Apples are used to prepare jams, pies and cakes.

I recommend an apple cake with caramel:

For the filling we need:
 
150 grams of sugar
7-8 fruits of apple (medium size)
juice from one lemon
150 grams of cherry jam
50 grams of walnuts baked
50 grams of butter
150 ml of water
 
For the dough we need:
 
7 eggs
210 grams of flour
210 grams of sugar
a pinch of salt
 
Method:
Heat the oven to 180 degrees Celsius.
In a saucepan with high walls, the caramelize 150 grams of sugar by continuous stirring over low heat until melted. Cover the walls thus prepared dish with caramel. Wash and peel the apples clean and sprinkle with lemon juice to stop oxidation. Put the apples in the pan and fill it with cherry jam and nuts. Place little bits of butter in the apples and bake it in a pan for about 25 minutes, until the apples soften.
For the dough, blend whole eggs until it triples the size and the composition is lightened. Add sifted flour little by little and stir gently from bottom to top, from the center out. You can add, for flavor, vanilla essence. Once the dough is placed in a tray "beat" easy meal to remove air bubbles in the dough. Bake for 20-25 minutes.
Enjoy your meal!
Nature has been generous to us. It gives us everything to have a healthy life as.
To live healthy, eat an apple a day!
 
Photo: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Ce mănâncă un nutriționist într-o zi
Două lucruri importante de care trebuie să ții cont…