Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

27 de lecții pe care le-am învățat în primii 27 de ani de viață

Abraham Lincoln spunea că "nu contează anii din viața ta, ci viața din anii tăi", acesta fiind unul dintre motto-urile după care mă ghidez zi de zi.

În primii 27 de ani de viață am învățat câteva lecții prețioase, pe care îmi doresc de mult timp să le sintetizez într-un articol. Acestea ar fi următoarele:

1. Copilăria este acel paradis pierdut de care ne vom aminti cu nostalgie până în ultima clipă a vieții noastre.

Câți dintre noi n-ar da totul cu bucurie pentru o zi de copilărie? O zi în care să ne jucăm liniștiți sub privirile ocrotitoare și pline de iubire ale mamei și tatălui nostru, să simțim mângâierea blândă a mamei pe obraz în timpul somnului și să oftăm de bucurie, știind că suntem în siguranță, iar dimineața să ne trezească îmbrățișarea puternică și caldă a tatălui, alături de care știam că n-ar avea cum să ni se întâmple nimic rău.

Dorul de copilărie este singurul dor pe care-l vom purta în suflet până la final. Acea perioadă fără griji, probleme sau tristețe este menită să ne amintească, de fiecare dată când uităm, cum să apreciem micile bucurii ale vieții, care contează atât de mult.

2. O îmbrățișare și o privire înseamnă mai mult decât 1000 de cuvinte.

Uneori, o îmbrățisare poate spune tot ce simte cel din fața ta fără ca el să rostească niciun cuvânt. "Mi-a fost dor de tine", "Mai stai", "Aș vrea să nu mai pleci niciodată" sunt cuvinte pe care le-am putea reține, însă cu siguranță că nu vom uita niciodată acea îmbrățișare lungă care ne-a alinat sufletul atunci când aveam cea mai mare nevoie. Îmbrățișează-i mai des pe cei pe care îi iubești. 

Mereu am considerat că sufletele pereche au un fel aparte de-a se înțelege din priviri. Arareori îți e dat să întâlnești pe cineva care să-ți înțeleagă chiar și cele mai prăfuite colțuri ale inimii tale, așa că, atunci când se întâmplă, ai face bine să-l păstrezi în viața ta.

3. Familia nu ți-o alegi, dar e singura ta legătură cu trecutul, prezentul și viitorul.

Se spune că familia nu ți-o alegi, în timp ce prietenii ți-i poți alege. Și totuși, rudele tale sunt oamenii care te cunosc dintotdeauna, cei care ți-au fost alături la bine și mai ales la greu și, cu toate că în orice familie există probleme, această legătură este indestructibilă. Poate că uneori nu vă veți vorbi perioade lungi de timp, dintr-un motiv sau altul, însă nu puteți nega niciodată legătura de sânge dintre voi.

4. Prietenii reprezintă familia pe care ți-o alegi.

Viața m-a învățat că există oameni care, deși nu sunt sânge din sângele nostru, ne sunt alături în călătoria noastră, se bucură alături de noi atunci când suntem fericiți și ne sprijină atunci când avem nevoie de ei. Sentimentul este întotdeauna reciproc și, deși nu ne sunt rude, ajungem să nutrim față de ei sentimente la fel de puternice precum cele pe care ne simțim față de un frate sau o soră. 

Viața fără prieteni ar fi fadă și lipsită de sens.

5. Am învățat devreme, la doar 23 de ani, că trebuie să-ți prețuiești părinții și să le arăți în fiecare zi că îi iubești, pentru că, deși și-ar dori asta, nu sunt nemuritori și nu-ți pot fi alături pentru totdeauna.

Ai fost îndeajuns de norocos să te naști în sânul familiei pe care ei au format-o din dragoste, te-au ocrotit încă din primele tale clipe pe această lume și-ți dorești să crezi că vor fi întotdeauna acolo atunci când vei avea nevoie de ei. Așa credeam și eu... mă simțeam mereu în siguranță pentru că știam că tata este undeva, acolo, pe acest pământ, chiar și dacă ne despărțea un continent, până într-o dimineață în care, împotriva voinței lui și mult prea devreme, a părăsit această lume. Aveam doar 23 de ani și, credeți-mă, refuzam să accept că mi s-a întâmplat mie așa ceva. Auzisem în jurul meu despre colegi care își pierduseră unul dintre părinți și mi se părea groaznic, convinsă fiind, la acel moment, că eu aș fi murit dacă mi s-ar fi întâmplat la fel. Iar în acea vineri, 13, printre sute de suspine ale oamenilor din jurul meu, mi se înfățișa o crudă realitate: trebuia să trăiesc, până la final, cu gândul că tata nu-mi va mai zâmbi, nu mă va mai îmbrățișa și nu-mi va mai da sfaturile lui bune, cu o voce caldă care-mi răsună încă, 4 ani mai târziu, în gânduri...

Da, ei par nemuritori, dar nu sunt, așa că îmbrățișați-i și spuneți-le, cât mai puteți, că îi iubiți...

6. Am învățat că nu poți forța pe toată lumea să te placă: oamenii care vor să rămână în viața ta o vor face, iar cei care își doresc să plece vor pleca oricum, orice ai face.

"Nu poți forța un om să te placă, nu ești binevenit, pleacă..." 

Am văzut adesea femei care încearcă din răsputeri să îl determine pe un Făt-Frumos ori pe altul să le iubească și bărbați care se dau peste cap pentru Ilene Cosânzene care visează la altcineva. Adevărul este că oamenii nu pot fi forțați să iubească pe cineva... iubirea e singurul sentiment care trebuie să vină de la sine, iar, dacă nu există, nu te poți amăgi că l-ai putea forța să apară. 

Cine vrea să rămână va face tot posibilul să fie alături de tine, iar cine nu te vrea în viața lui nu va putea fi convins nicicum să nu plece.

7. Invidia și ura sunt cele mai respingătoare sentimente pe care le poate simți un om. Păstrează distanța față de oamenii invidioși și față de cei care au transformat ura în propria lor religie.

Deși este omenește să îți dorești mai mult în viață, sunt de părere că invidia și ura nu te vor propulsa cu un pas înaintea celor pe care îi invidiezi, ci, din contră, îți vor seca sufletul de cele mai frumoase sentimente și te vor ține captiv în propria-ți tristețe.

Respectă-i pe cei care te consideră mai bun decât ei, dar stai departe de cei care te urăsc ori te invidiază și o arată fățiș, pentru că e periculos să-ți petreci timpul cu astfel de oameni care nu fac decât să îți încetinească ritmul cu care îți urmezi drumul prin viață.

8. Găsește un om care își dorește să te vadă mereu cu zâmbetul pe buze și pe care nu l-ar deranja să se trezească, într-o bună zi, lângă tine, să-ți vadă părul grizonant și ridurile de pe față și să se reîndrăgostească de tine, privind în urmă la câte amintiri aveți împreună.

Omul nu poate trăi singur pe lume. La un moment dat, vei întâlni pe cineva care te va iubi mai mult decât oricare alt om pe care l-ai întâlnit până atunci și veți alege să împărțiți împreună și bune și rele. Acest om te va vedea când vei fi la pământ, va încerca să te ridice de fiecare dată și nu va fugi niciodată de responsabilitate.

Viața de cuplu e o provocare zilnică, în care ambii trebuie să facă compromisuri din iubire și din dorința de a construi lucruri durabile împreună, de a forma o familie frumoasă și de a trăi fericiți până la adânci bătrâneți.

9. Sădește un pom, construiește o casă, fă un copil.

Mai pe scurt, lasă ceva în urma ta. Dorința mea cea mai mare este să-mi pun cumva amprenta asupra acestei societăți, într-un mod care să rămână peste vreme. Nu e simplu, dar nu trăim degeaba și, dacă viața ar fi simplă, toată lumea ar fi zilnic fericită. 

Momentan am adoptat un cățeluș, însă această lecție o conștientizez zilnic și voi acționa în consecință pe viitor.

10. Plângi atunci când simți că trebuie să plângi.

Vindecarea vine cu timpul și, cu toate că uneori rămân cicatrici pe suflet pentru o viață, e necesar să închidem rănile pe care trecutul le-a lăsat. Mă consider un om puternic însă, atunci când am avut nevoie să plâng, am plâns. Simplu, fără scuze sau explicații, am plâns și m-am descărcat.

11. Lucrurile nu ies întotdeauna așa cum ți-ai propus.

Și e în regulă să fie așa. Am învățat această lecție de nenumărate ori încât am senzația că reprezintă însăși definiția vieții. Cu toții plecăm la drum cu un plan, însă socoteala de acasă nu se potrivește aproape niciodată cu cea din târg. Am învățat să reconfigurez traseul ori de câte ori întâmpin obstacole care blochează drumul și să nu mă las niciodată învinsă.

12. Totul, cu excepția morții, are o soluție.

Sună dur, dar e cât se poate de adevărat. Uneori ne simțim înfrânți și nu mai putem găsi nicio soluție. Ei bine, viața nu e pictată doar în alb și negru, ci există și culori. Uneori poate că nuanțele de gri ne întristează, dar, analizată la rece, orice problemă are rezolvare. Poate că nu e ceea ce ne doream la acel moment, însă trebuie să acționăm pentru a trece peste și a trăi mai departe.

13. Am învățat să nu mai fiu superstițioasă...

După ce o zi de vineri, 13, mi-a purtat ghinion, mi-am propus ca ziua de 13 să devină talismanul meu norocos. Astfel, cu această ocazie, am decis sa nu-mi mai pese de toate superstițiile care îmi acaparaseră viața și pe care acum le cataloghez ca fiind fără sens.

14. Am înțeles că fiecare zi trebuie să fie o sărbătoare. 

Fie că alegi ca, la finalul zilei, să iei cina într-o companie plăcută și să râzi cu gura până la urechi ori pur și simplu alegi să îți cumperi singură un buchet de flori care să îți însenineze ziua, cred că e important să facem din fiecare zi o sărbătoare pentru că, la urma urmei, chiar nu știm care va fi ultima noastră zi pe acest pâmânt.

15. Nu ai o a doua șansă pentru a face o primă impresie bună!

Prima impresie pe care i-o lași unui om este definitorie pentru relația care se poate dezvolta între voi doi pe viitor. Nu-ți rata șansa să lași o impresie bună!

16. Alege pentru tine în viață, nu pentru ceilalți.

Am văzut adesea oameni care parcă trăiesc pentru a le face pe plac celor din jur. Trăiesc pentru aparențe, pierzând din vedere esența. Eu am înțeles că, atâta timp cât eu trăiesc cu propriile mele alegeri, nu pot lăsa pe nimeni să mă influențeze atunci când iau o decizie. Lumea e obișnuită să le dea sfaturi celor din jurul lor, uitând să se uite în propria lor "grădină". Când ajungi să nu-ți mai pese de ceea ce cred alții dacă tu ești fericit, atunci știi că ai atins un echilibru dificil de obținut.

17. Stai departe de oamenii negativiști.

Cu toții ne-am lovit de astfel de oameni care caută mereu să găsească o problemă în orice situație, genul acela de oameni care nu se pot bucura de viață pentru că au în permanență senzația că se va ivi imediat ceva care să le strice cheful.

18. Unii îți vor trăda încrederea, dar nu înseamnă că trebuie să îți pierzi încrederea în toți oamenii. Nu judeca, învață să-i ierți pe cei cărora le pare rău și să le înțelegi motivele.

A greși e omenește. Cu toții greșim la un moment dat, iar a pune pe cineva la zid pentru propriie greșeli înseamnă a admite că tu nu ai greșit nicicând în această viață, ceea ce e imposibil.

Am învățat să mă pun întotdeauna în locul celuilalt, pentru a înțelege cât de mult pot ceea ce i se întâmplă. Deși e dificil, încearcă să nu mai judeci și vei vedea cât de bine vei începe să te simți. Orice resentiment este nociv, așa că ar fi ideal să trăim cât mai senin posibil, orice s-ar întâmpla.

19. Stresul stă la baza oricărei probleme de sănătate cu care ne-am putea confrunta de-a lungul vieții.

Sună a lozincă, însă e testată. Deși imposibil de eliminat total din viața noastră, eu încerc cât pot de mult să fiu cât mai zen posibil. M-am apucat de yoga și de pilates, gândesc pozitiv și încerc să mă liniștesc atunci când simt că stresul mă acaparează. De ce? Pentru că eu însămi am avut de suferit de pe urma stresului și am ajuns la concluzia că, atunci când problemele de sănătate ale cuiva se agravează, totul a pornit de la gândurile negative și de la stresul constant și necontrolat.

20. Pierderea unui om pe care îl iubești te maturizează brusc.

Te schimbă. Te face să te gândești la ce ai de făcut în viață. Te determină să-ți dorești să-l faci mândru, după ce treci de perioada critică. E un factor care te mobilizează să lupți și mai mult pentru o viață frumoasă pe care știi că el și-ar fi dorit-o pentru tine. Te transformă în alt om, cu aceleași valori, însă cu o cu totul altă perspectivă.

21. Cei 7 ani de-acasă sunt bagajul tău prin viață.

Educația de bază iese la iveală în orice circumstanță. Păstrează-ți principiile și valorile, amintește-ți ce te-au învățat ai tăi, respectă ca să fii respectat, fii demn, nu renunța niciodată la ceea ce iubești și rămâi mereu cu fruntea sus.

22. Dezamăgirile, la fel ca speranța, sunt necesare în viață.

Dacă nu am trăi dezamăgiri, nu am mai aprecia bucuriile. Speranța ne ține uneori pe linia de plutire, iar fără ea ne-am poticni în acest periplu cu urcușuri și coborâșuri. Păstrează-ți speranța în suflet și învață să treci mai ușor peste dezamăgiri, pentru că vor fi destul de dese pe parcursul vieții.

23. Trăiește clipa!

Nu trăim aceeași zi de două ori și nu avem aceeași șansă, în același mod, a doua oară. Profită de fiecare moment pentru a trăi așa cum simți.

24. Zâmbetul este o armă secretă care te salvează din orice situație.

Asta declaram pentru suplimentul Cosmopolitan Smile în anul 2010, în cadrul primei mele ședințe foto pentru o revistă, o amintire frumoasă pe care o voi purta mereu în suflet. Mi s-a demonstrat că, indiferent cât de tristă aș fi, dacă zâmbesc, totul prinde culoare în jur, chiar și pentru câteva secunde. Avem nevoie să ne agățăm de lucruri frumoase pentru a depăși momentele dificile, iar zâmbetul este cu siguranța una dintre cele mai la îndemână "arme".

În plus, ați sesizat că un zâmbet poate dezarma chiar și cel mai înverșunat om din lume?!?

25. Sănătatea este cea mai importantă.

Alergăm zi de zi în stânga și-n dreapta pentru dragoste, bani, faimă, carieră și uităm, în tot acest periplu, de noi și de sănătatea noastră. Atunci când am ajuns, înainte de a împlini 27 de ani, pe patul de spital, am realizat că nimic altceva nu mai conta în afara de faptul că îmi doream să mă simt din nou bine, să îmi recapăt energia, forța și pofta de viață. Mă săturasem de branule, ace și perfuzii și voiam să fiu din nou zâmbitoare și pozitivă așa cum mă știu toți cei care mă cunosc.

Așa am înțeles, încă o dată, că trebuie să am grijă de mine, înainte de orice altceva, să-mi schimb radical stilul de viață, să fac mișcare și să accept orice demers care-mi conferă o stare de bine.

26. Călătorește, descoperă lumea, fă-ți amintiri! Amintirile sunt singurele lucruri cu adevărat durabile.

În final, amintirile sunt tot ce avem.  Ai grijă cu cine îți construiești amintiri pentru că ele pot dura o viață întreagă.

Adună amintiri ale clipelor frumoase pentru ca cele triste să pălească, atunci când va veni momentul, în fața unei vieți trăite frumos, pe care, dacă ai retrăi-o, să nu-ți dorești să o schimbi cu nimic.

27. E musai să iubești! Oricând. Oricât. Oricum. Dar să iubești!

Ați remarcat faptul că, atunci când ne îndrăgostim, simțim de parcă am pluti pe un norișor la care nu poate ajunge nimeni altcineva în afară de persoana pe care o păstrăm zi de zi în minte și în suflet? Avem mai mult chef să fim creativi și suntem îndeajuns de motivați încât simțim că am putea muta munții din loc. De ce? Pentru că pofta de viață vine din iubire.

Iubiți! Viața e prea scurtă ca să ne privăm de acest sentiment unic.

Foto: Anca Tănase (Lefkada, Grecia)

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…