Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

4 lucruri care se pot întâmpla dacă renunți la social media pentru o săptămână

Social media a devenit o constantă a vieții noastre, făcând parte din noi, fiind o prezență permanentă în activitățile noastre – la serviciu, în momentele de relaxare, în călătorii, chiar și la masă!

Oricât de utile ar fi platformele social media în a ne ajuta să menținem legătura cu prietenii și colaboratorii și a obține informații mult mai rapid, e important să ne întrebăm cât timp petrecem zilnic folosind aceste aplicații.

În momentul în care constatăm că social media este o prezență permanentă în viața noastră, că ne întrerupem din muncă pentru a verifica notificările, că stăm pe telefon atunci când ieșim în oraș cu prietenii și că, înainte de orice primă înghițitură de mâncare, facem o fotografie farfuriei pentru a o posta pe Instagram, știm că este cazul să tragem un semnal de alarmă.

Ce-ar fi dacă ai renunța la social media pentru o săptămână?

Înainte să tragi concluziile și să spui că e imposibil, gândește-te cum erai acum 10 ani – funcționai foarte bine și fără social media (dacă nu chiar mai bine), trăiai liniștit, îți făceai treaba la fel.

Deci, în mod normal, social media nu ar trebui să constituie un ajutor de nădejde în viața ta, din moment ce știi foarte bine cum este fără și din moment ce ai trăit foarte bine și în absența platformelor de socializare.

După o săptămână fără social media, s-ar putea chiar să constați că nu ai nevoie de așa ceva și, fie vei rări considerabil utilizarea acestor aplicații, fie vei renunța de tot la ele – pentru că nu au un aport semnificativ în desfășurarea activității tale.

Însă acestea sunt câteva efecte cât se poate de evidente care pot apărea când renunți la social media, chiar și numai pentru o săptămână:

1. Vei fi mai mulțumit cu tine.

Intenția inițială a platformelor de socializare a fost să aducă oamenii împreună, să-i apropie, să le ușureze comunicarea mediată anterior doar prin telefon. Acestea ar fi facilitat legăturile cu cei dragi de peste hotare, care se află la distanță față de noi, simplificând considerabil efortul de a comunica, în general.

Totuși, nimeni nu s-a gândit că există și un revers al medaliei, platformele precum Facebook având efecte negative asupra utilizatorilor.

Este dovedit științific faptul că social media potențează narcisismul. Și nu putem contrazice această idee, ținând cont de faptul că oamenii postează fotografii pentru a primi aprecieri și comentarii. Postează statusuri, citate și gânduri, în speranța că toți ceilalți utilizatori vor fi de acord cu opiniile lor. Aproape tot ce se petrece în social media are la bază următoarea afirmație: „Mă va face să arăt bine în fața listei mele de prieteni?”

Problema cu acest gen de abordare este că orice postare este prelucrată, editată și filtrată, arătând doar partea bună din situația ipostaziată. Astfel, devine foarte simplu să presupui că viața respectivului om este absolut perfectă. Până la urmă, foarte puține persoane sunt dispuse să își arate imperfecțiunile, expunându-le pe o platformă vizibilă precum Facebook.

Acest gen de perfecțiune construită duce la frustrări în rândul utilizatorilor – prietenul X a avut o vacanță minunată într-o țară exotică (când poate aceea este singura fotografie reușită dintr-o săptămână în care a plouat zilnic), prietena Y are o siluetă de invidiat și un ten perfect (când poate imaginea este atât de prelucrată încât nu mai recunoști persoana pe stradă), prietenii Z se distrează de minune la acel party, pentru care eu nu am primit invitație (când poate e o petrecere extrem de plictisitoare, dar toți s-au fotografiat cu paharele în mână).

Este același efect pe care îl au standardele nerealiste de frumusețe impuse de industria showbiz-ului prin imaginile extrem de prelucrate în Photoshop.

Rămânând departe de social media, eviți lumea fantastică ce se construiește în acel mediu. Vei înceta să compari viața ta cu cea fictivă în care sunt ipostaziați prietenii tăi. Drept rezultat, vei fi mult mai mulțumit cu tine și cu viața pe care o ai.

2. Vei fi mult mai productiv.

Dacă vei cronometra timpul petrecut cu social media zilnic, vei realiza că sunt câteva ore bune. Pare mult mai puțin, pentru că, de obicei, sunt fragmentate în câteva minute. Dar timpul pentru social media imediat cum te trezești, la cafea, în pauza de masă, în timp ce lucrezi la birou, în drum spre casă, în oraș cu prietenii, după ce ai ajuns acasă, până aștepți să fie gata masa, înainte de culcare...dacă îl aduni, îți dai seama că e mult mai mult decât ar trebui să fie.

Dacă ai avea câteva ore în plus de timp liber pe zi? Gândește-te la cât de multe lucruri ai putea face. Și, renunțând la social media, îți oferi singur aceste ore în plus de timp liber.

Poți folosi acest timp pentru a face lucruri cu adevărat productive și importante – să lucrezi la un proiect pe care l-ai tot amânat, să ieși la plimbare, să vezi un film, să mergi la teatru, la operă, să te vezi cu prieteni cu care nu te-ai mai văzut de mult, să te perfecționezi într-un domeniu la care te pricepi.

Adevărul este că timpul folosit pentru social media ar fi mai util dacă l-am acumula într-un calup de, să spunem, o oră pe zi – și atât. Restul zilei ar trebui să fie dedicat celorlalte activități mai importante. Însă devine dăunător atunci când este utilizat în mod fracționat, când ne întrerupem activitățile pentru a verifica notificările, fiindcă a devenit deja un reflex.

3. Vei observa lucruri pe care nu le vedeai înainte.

E simplu să ai impresia că social media te conectează cu restul lumii, că te menține informat și că știi din ce în ce mai multe, de pe tot globul.

Adevărul este că, pe măsură ce te lipești de un ecran, cu atât mai puțin conectat ești cu adevărat. Iar informația o poți obține dintr-o sumedenie de surse, nu doar din social media. În plus, se întâmplă adesea ca informația din social media să fie bruiată și eronată, din cauza faptului că nu este distribuită, de obicei, de către surse oficiale.

A avea o experiență deplină a lumii înseamnă să fii cu adevărat conștient de ceea ce te înconjoară. Dacă ai mereu ochii îngropați într-un smartphone, ignori oamenii și lucrurile din jurul tău, până la punctul în care nu realizezi ce lucruri minunate se întâmplă chiar lângă tine.

De exemplu, să spunem că mergi cu metroul în fiecare zi la serviciu. Sau pe jos. Ce ai vedea dacă ți-ai ridica privirea din telefon? Ai privi mai cu atenție clădirile, reclamele, animalele, cerul, oamenii. Ai vedea chipuri frumoase, personalități diverse, povești de viață interesante. Poate treci pe lângă un prieten fără să-ți dai seama, fiindcă ești prea preocupat de telefon. Poate descoperi un parc nou, o cafenea drăguță și intimă, o librărie, poate vezi o haină frumoasă într-o vitrină.

Se întâmplă enorm de multe în jurul tău – pentru a te bucura de ele, trebuie să te deconectezi de online și să te conectezi cu lumea reală.

4. Îți vei descoperi noi pasiuni și interese.

În final, desprinderea de social media te stimulează să îți descoperi noi pasiuni, interese și hobby-uri. Poate fi ceva atât de simplu precum asamblarea unui puzzle, sau renovarea sufrageriei. Orice pasiune îți vei găsi, îți va oferi un sentiment de satisfacție mult mai puternic decât să privești în newsfeed.

Ce poți face în loc să petreci timp pe social media? Iată o listă scurtă de idei, pe care o poți dezvolta cu ușurință. Și dacă vei face aceste lucruri cu dedicare și pasiune, vei realiza că nu mai ai timp și de Facebook:

  • Citește
  • Ieși la drumeții cu prietenii
  • Perfecționează-te în gătit
  • Fă sport mai des

Există enorm de multe lucruri pe care le poți face – poți perfecționa ceva la care te pricepi deja, poți relua un hobby vechi, pe care l-ai lăsat deoparte demult, poți învăța o nouă limbă străină, poți merge la cursuri de dans, poți învăța să cânți la un instrument – posibilitățile sunt nelimitate!

Totul este să îți eliberezi mintea de stresul notificărilor și s-o lași să se desfășoare liber – ideile îți vor veni pe bandă rulantă și vei fi chiar uimit de ceea ce poți face în absența platformelor de socializare.

Nimeni nu spune să ne deconectăm complet – deși nu ar fi imposibil și nici dăunător. Însă este o idee bună să experimentăm câte o săptămână această senzație de eliberare față de ecrane și smartphone-uri. Ne putem da seama de enorm de multe lucruri în această săptămână și putem realiza cât de mult timp pierdem privind la fotografiile altora.

Dacă reușim să ne drămuim timpul într-un mod inteligent, putem face lucruri importante și productive fără a renunța la plăcerea social media. Fiind conștienți de faptul că orice e prea mult strică, social media în dozaje corespunzătoare poate fi o activitate distractivă.

Foto: pexels.com

1 /
    social media, Facebook, Instagram, Snapchat, platforme de socializare, media, networking social media, Facebook, Instagram, Snapchat, platforme de socializare, media, networking social media, Facebook, Instagram, Snapchat, platforme de socializare, media, networking social media, Facebook, Instagram, Snapchat, platforme de socializare, media, networking social media, Facebook, Instagram, Snapchat, platforme de socializare, media, networking

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…