Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ce se află în spatele unui obicei prost și de ce nu putem renunța la el

Cu toții avem obiceiuri proaste – de la a ne roade unghiile la a mânca mult când suntem stresați, toate acestea aduc o plăcere de moment, care însă ne fac să le regretăm enorm de fiecare dată după.

Obiceiurile proaste par să aibă loc în mod automat, fără permisiunea și controlul nostru.

Această lipsă de control are, însă, o explicație științifică.

Conform mai multor studii de psihologie, un obicei este un proces format din trei părți, intitulat „buclă de obiceiuri”.

1. Factorul declanșator

Factorul declanșator plasează creierul într-un mod autopilot; din acest moment, creierul comandă efectuarea respectivului obicei.

Stresul este un factor declanșator des întâlnit în cazul obiceiurilor proaste. Alți factori pot fi o anumită oră din zi, evenimente precedente (precum telefonul care a sunat), sau chiar locația, motiv pentru care adesea este mai simplu să renunți la obiceiurile proaste când ești în vacanță.

2. Rutina

Aceasta este partea în care obiceiul propriu-zis se desfășoară. Latura cognitivă a creierului, cortexul prefrontal, intră în repaos și nucleii bazali intră la treabă.

Cortexul prefrontal

Nucleii bazali

Nucleii bazali sunt motivul pentru care putem vorbi atunci când conducem – odată ce creierul a învățat procesul condusului, el va efectua procesul în mod automat, eliberând latura gândirii din cortexul prefronat. Din păcate, acesta este și motivul pentru care nu ne putem opri odată ce am început să punem în aplicare obiceiul respectiv. Latura logică a creierului nostru se închide.

3. Recompensa

Ultima parte dintr-o buclă de obiceiuri, este cea mai puternică în a forma un obicei. Când aceasta are loc, creierul primește o doză de dopamină (cunoscută drept hormonul plăcerii), ceea ce satisface o nevoie din creier și solidifică formarea obiceiului prost.

Acesta este sentimentul de satisfacție pe care îl avem, care îi spune creierului să repete acest obicei. Deci, data viitoare când luăm o felie de tort după o zi stresantă, e ideal să ne amintim de acest proces.

Din fericire, odată formate, obiceiurile bune sunt la fel de greu de oprit ca și cele proaste.

Dacă înțelegem felul în care un obicei prost s-a format, dacă îi depistăm factorul declanșator și motivele care fac acest factor să apară, ne va fi mai ușor să ținem sub control obiceiul respectiv, evitând să-l mai repetăm foarte des, sau chiar oprindu-l complet.

Foto: millo.co,brucemcarthurdentistrylake.com,descopera.ro,cmu.edu,efectividad.net

1 /
    obiceiuri proaste, psihologie, știință, comportamente, personalitate, stres, antistres obiceiuri proaste, psihologie, știință, comportamente, personalitate, stres, antistres obiceiuri proaste, psihologie, știință, comportamente, personalitate, stres, antistres obiceiuri proaste, psihologie, știință, comportamente, personalitate, stres, antistres obiceiuri proaste, psihologie, știință, comportamente, personalitate, stres, antistres

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…