Depresia, suferinţa în tăcere: cauze, controverse şi soluţii.
În această societate grăbită, în care lupta pentru supravieţuire este continuă, uităm adesea să mai trăim. Uităm să ne bucurăm de adevăratele clipe ale vieţii care reuşesc să ne aducă zâmbetul pe buze, iar acest lucru pare a fi principalul motiv care ne aduce în pragul depresiei.
Statisticile arată că din ce în ce mai mulţi oameni suferă de depresie şi, cu toate că există tratamente care îţi garantează vindecarea în proporţie de 60-70%, mulţi nu admit să urmeze calea indicată de medic. Şi ne punem întrebarea… de ce? De ce nu dorim să ne tratăm, deşi în subconştientul nostru ştim că ceva este în neregulă cu noi, ştim că ar trebui să facem ceva să ne ridicăm moralul şi să mergem mai departe… şi multe alte întrebări la care se pare că ne pot răspunde doar medicii specialişti.
Vedem din ce în ce mai multe cazuri, la televizor sau chiar în jurul nostru, ale unor oameni care se confruntă cu anxietatea, cu tulburările de personalitate, dar şi cu probleme de alimentaţie… însă mergem mai departe fără să le dăm nici cea mai mică importanţă. Trăim pe modul “ignorare totală”. Nici familia şi nici prietenii nu se gândesc vreo clipă că ar putea da o mână de ajutor şi, de asemenea, contribui la salvarea celui de lângă ei.
De ce majoritatea oamenilor încă râd de astfel de oameni care suferă de depresie sau chiar îi alungă din viaţa lor? De ce nu încercăm să tratăm această boală ca toate celelalte? Fără ajutor specializat, nu poţi depăşi depresia foarte uşor.
Se pot sau nu defini toate cauzele depresiei?
În ceea ce priveşte cauzele care duc la depresie, putem începe să le enumerăm şi să realizăm că de fapt ele nu se mai termină. Se pare că nu există doar o cauză anume, ci o multitudine de cauze. Evenimentele neplăcute pot contribui enorm la apariţia acestei boli, evenimente care ne pot marca viaţa. Totul depinde de cât de puternici suntem sau de cât de bine ştim să gestionăm problemele în viaţă. Şi iată că ajungem să vorbim din nou de familie pentru că ea este cea care ne ajută şi ne insuflă anumite principii încă din copilărie. Susţinerea este un cuvânt care trebuie înţeles de către toţi membrii familiei şi de către prieteni, deoarece ea este esenţială în ceea ce priveşte tratarea pacientului. O atitudine echilibrată şi pozitivă nu trebuie să lipsească din jurul lui, pentru ca, astfel, omul depresiv să nu simtă că este respins sau că boala sa este considerată a fi una infimă sau chiar banală.
O altă întrebare la care mulţi nu ştiu răspunsul este dacă depresia se poate sau nu vindeca. În primul rând, persoana care suferă de depresie trebuie convinsă să apeleze la medicul specialist, pentru ca abordările terapeutice actuale contribuie foarte mult la vindecare şi astfel persoana în cauză poate reveni la nivelul de funcţionare normal. După care, nu trebuie uitat faptul că oamenii care stau în jurul unei persoane depresive sunt primii care pot observa schimbări în comportament, atitudine sau gândire. Cu alte cuvinte, anturajul unui om depresiv trebuie să înţeleagă gravitatea acestor schimbări pentru că astfel vor reuşi să contribuie foarte mult la vindecarea lui.
Psiholog sau psihiatru?
O altă întrebare care ne macină în momentul în care ne confruntăm cu o astfel de problemă este aceea că nu ştim la cine să apelăm mai întâi: la psiholog sau la psihiatru?
Părerea multor specialişti este că nu ar trebui să existe “sau” ci “şi”. Cu psihologul vorbeşti, îţi expui problemele, el este cel care te ajută să realizezi care este cauza problemei şi cum poate fi rezolvată. Când depresia este deja mult prea avansată, atunci trebuie apelat la un tratament medicamentos, tratament care poate fi recomandat de medicul psihiatru şi, în acelaşi timp, trebuie să fie însoţit de o terapie de susţinere pentru ca rezultatul să fie cât mai bun.
Deşi avem la dispoziţie atâtea informaţii şi atâţia medici specializaţi care ne pot ajuta, din păcate, această boală trece deseori nediagnosticată, simptomele fiind greu de observat, iar alteori, din cauză că bolnavii nu vor să ceară ajutor, fiindu-le teamă să nu fie consideraţi nebuni.
Depresia este un subiect controversat care trebuie înţeles în amănunt, nefiind o simplă stare de tristeţe sau o stare proastă care va trece de la sine, în timp, ci o boală care trebuie tratată ca atare şi nu trebuie lăsată să avanseze.
Foto via www.huffingtonpost.com
Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article.
Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" pentru versiunea în limba engleză a articolului.
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!