Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Încrederea în sine – cheia către o viață minunată

Încrederea în sine este un atu extraordinar în construirea unei relații armonioase atât cu cei din jur, cât și cu noi înșine. Pentru o femeie, o încredere de neclintit este un element cheie în conturarea personalității sale, în mod special într-un context contemporan care o plasează adesea în ipostaze ce îi pot zdruncina cu ușurință stima de sine.

Ne dorim adesea să găsim cheia unei încrederi stabile, pe care să o avem mereu la îndemână atunci când relaționăm cu cei din jur, dar și când dialogăm cu noi înșine. Însă de ce este atât de important să avem încredere?

  • Putem obține mai ușor ceea ce dorim. O persoană care crede în ea însăși va avea curaj să ceară, cu argumente clare și explicite, ceea ce își dorește la un moment dat. Primul pas în a obține ceea ce îți dorești este să formulezi o dorință clară.
  • Putem avea relații sănătoase cu oamenii din jur. Un om sigur pe el se va axa pe construirea unei relații în care ambele persoane se simt confortabil și evoluează. Nu își va arunca nesiguranțele asupra persoanei apropiate, evitând astfel situațiile conflictuale.
  • Putem lua decizii mai înțelepte. Adesea, nesiguranțele ne influențează în luarea deciziilor, și, din anumite frici și imagini neverosimile pe care ni le creăm în cap, putem rata oportunități extraordinare.
  • Ne putem bucura de viață cu ușurință. „Nu pot dansa, arăt ridicol”, „Nu pot purta această rochie, mă face să par grasă”, „Comportamentul acesta nu mai este potrivit la vârsta mea”, „Dar ce vor spune ceilalți?”, toate acestea sunt afirmații ce trădează nesiguranțe, iar toate aceste afirmații ne pot împiedica să savurăm momentele plăcute ale vieții.

Ce putem face pentru a ne îmbunătăți și consolida încrederea de sine?

1.      Să evităm oamenii toxici.

Cu toții am întâlnit „oameni toxici” – acei oameni care ne seacă de energie, ne copleșesc cu problemele lor mai mult sau mai puțin reale, care ne obosesc și care ne deviază de la scopurile noastre. Acești oameni sunt de evitat deoarece negativismul lor ne poate scădea considerabil stima de sine; prin empatia pe care o avem față de ei la început, subconștientul nostru va prelua nesiguranțele lor și le va asimila în imaginea pe care o avem despre noi înșine.

2.      Să ne ținem de promisiunile făcute nouă.

Este foarte important să fim cel mai bun prieten al nostru și să nu ne autodezamăgim. Când ne promitem ceva nouă, fie că este vorba despre mai multă consecvență în a face mișcare, sau de a pleca într-o vacanță în următoarele luni, este important să ne ținem de cuvânt. Noi ne putem dezamăgi cel mai tare, fapt care duce la scăderea încrederii în sine.

3.      Să dialogăm cu noi într-un mod blând.

În momentul în care stima de sine este scăzută, a ne autocondamna și a fi prea aspri cu noi înșine nu reprezintă o soluție, dimpotrivă – ne poate face să ne pierdem încrederea și mai mult. Un pas important în îmbunătățirea încrederii în noi este să educăm vocea interioară să ni se adreseze ca unui prieten, cu înțelegere, toleranță și atâta obiectivitate cât este posibil. Când înțelegem că suntem cu toții supuși greșelii și că trebuie să învățăm ceva din fiecare experiență, nu mai suntem atât de aspri cu noi înșine, iar stima de sine se consolidează.

4.      Să fim de încredere.

A fi o persoană de încredere pentru cei din jur este primul pas în a avea încredere în noi înșine. Astfel, avem dovezile clare, privind în jurul nostru, că suntem demni de respect și stimă. Cel mai simplu mod pentru a fi de încredere este să oferim întotdeauna ceea ce am dori să primim, la rândul nostru, de la ceilalți.

5.      Să avem grijă de noi.

Este simplu să ne pierdem într-o mare de îndoieli în momentul în care uităm să avem grijă de propriile nevoi. Să încercăm să menținem echilibrul între îndatoririle profesionale, timpul liber petrecut cu cei dragi, dar și timpul petrecut cu noi înșine. Odihna este foarte importantă, iar autodialogul ne poate ajuta enorm să ne descoperim nevoile, dorințele, și să ne facem timp în fiecare zi pentru a pune o cărămidă la construcția fericirii noastre.

Încrederea în sine este cel mai bun prieten în orice situație – o femeie încrezătoare este o femeie puternică și atrăgătoare, care știe ce vrea și știe cum să îl obțină. Privind cu încredere atât la noi, cele din prezent, cât și la noi, cele din viitor, vom reuși să aducem mai mult echilibru în viața noastră și să ne atingem scopurile cu mult mai multă ușurință. Vom ști, de fapt, să ne construim viața exact așa cum ne dorim. 

Foto: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…