Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Sunday Joelle Well-being: 30 de lecții pe care trebuie să le înveți înainte de 30 de ani

Vârsta de 30 de ani aduce cu sine o nouă etapă în viață – suntem mai maturi, mai conștienți, iar prefixul „2” transformat în „3” parcă ne transformă, brusc, și atitudinea generală.

Însă până ajungem la pragul de 30 de ani, avem multe lecții de învățat despre viață – iată cele mai importante dintre ele:

1. Nu îți judeca prietenii.

Cu toții facem greșeli – punând permanent în evidență greșelile prietenilor, nu facem altceva decât să dăm dovadă de imaturitate și să înrăutățim situația. În plus, aceasta nu este o atitudine de prieten bun. În loc să judecăm pe cineva, trebuie să încercăm să găsim un mod de a aduce acea persoană la echilibru, și să o sprijinim în momentele dificile.

2. Nu judeca relațiile prietenilor tăi.

Nu putem înțelege și nu putem ști ce se întâmplă în interiorul relației cuiva. A judeca din exterior este simplu, și adesea nu vedem obiectiv, din cauza faptului că nu cunoaștem toate datele problemei. Dacă nu este o situație care afectează persoana în cauză, e mai bine să ne ținem părerile pentru noi.

3. Familia este întotdeauna pe primul loc.

Asta include și prietenii care sunt ca frații pentru tine și care au devenit deja membri ai familiei tale. Pune înaintea tuturor pe oamenii fără de care nu poți trăi, pentru că timpul trece enorm de repede și s-ar putea să regreți că nu ai petrecut suficient timp cu ei.

4. Sănătatea ta este prioritară.

Ai grijă de sănătatea ta, și nu asuma că nu ți se poate întâmpla nimic. Fă mișcare în mod regulat. Dormi suficient. Hidratează-te. Meditează. Și ține minte că, în nouă dăți din zece, petrecerea în sine nu merită mahmureala de a doua zi.

5. Fii o persoană pe care te poți baza.

Într-o lume în care toți te lasă baltă, te mint și îți însală încrederea, fii tu omul de încredere. Nu fi persoana care amână în ultimul moment, ci persoana care mai merge 2 kilometri în plus pentru a fi de ajutor.

6. Învață să renunți la persoanele care nu-ți fac bine.

Elimină oamenii toxici din viața ta. Dacă vei analiza timpul din viața ta, care se împarte între carieră, familie și prieteni, vei realiza că oamenii toxici nu au ce căuta în timpul tău, că nu-ți mai rămâne timp și pentru ei și că nu îți aduc nimic bun în viață.

7. Ține-ți mândria în frâu.

Orgoliul și mândria nu fac altceva decât să îți distorsioneze percepția asupra situațiilor și să îți strice relațiile cu oamenii din jur. La început, e dificil să lași mândria la o parte și să exprimi ceea ce simți. Însă, pe măsură ce repeți acest obicei, devine din ce în ce mai simplu și te simți din ce în ce mai bine.

8. Trimite scrisori.

Nu e-mailuri. Scrie-le de mână, cu stiloul. Trimite scrisori părinților, prietenilor, rudelor, colegilor. Trimite vederi atunci când pleci undeva, trimite felicitări la ocazii speciale. Într-o lume de SMS-uri, e-mailuri și Snapchat-uri, învață să fii altfel și să lași amintiri în sufletul celor dragi.

9. Citește.

Cu cât avansezi în vârstă, cu atât găsești mai puțin timp pentru a citi. Fă-ți timp. Treburile nu se termină niciodată.

10. Oferă cadouri fără o ocazie anume.

Nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a face ziua frumoasă cuiva. O felicitare, o cafea, un buchet de flori – nu trebuie mulți bani ca să arăți cuiva că îți pasă.

11. Oferă complimente sincere.

Nu te sfii să faci cuiva un compliment atunci când o simți, atunci când ai admirație pentru acea persoană. Fă complimente sincere și din suflet – cele forțate se simt imediat. Și a-i face pe alții să se simtă bine te va face și pe tine să te simți minunat.

12. Ieși afară.

Nu te rezuma la comoditatea vieții de oraș, în apartament, pe canapea, la televizor. Ieși afară. Ieși în parc, fă o excursie la țară, la pădure, la munte, la mare și ia-ți o doză bună de aer curat. Ai nevoie de aer liber atât pentru sănătatea fizică, dar mai ales pentru cea psihică.

13. Fii organizat.

Nu e nimic rău în a avea o fire liberă, artistică. Însă orice haos pozitiv are reguli la bază, pentru a nu duce la anarhie totală. Păstrează-ți lucrurile în ordine, ține o agendă cu un program organizat pe care să-l respecți – dezordinea și haosul îți obosesc mintea și-ți răpesc din timp.

14. Încetează să mai vezi lucrurile doar în alb și negru.

Lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple, iar viața are și tonuri de gri. Fără complexitate, diversitate și detalii, nu am avea artă sau literatură. Nu totul poate fi explicat într-o propoziție și nu totul poate fi cuprins într-o cutiuță. Uneori, ai nevoie de mai mult timp pentru a înțelege toate valențele unei situații.

15. Înțelege că unele lucruri sunt și simple.

Dacă te gândești la cineva, spune-i. Dacă ai nevoie de ajutor, cere-l. Dacă vrei o schimbare în viața ta, acționează în acest sens. Nu îți bloca viața și nu ți-o complica inutil. Adesea, unele situații au o rezolvare mult mai rapidă și mai simplă decât ni se pare nouă.

16. Nu-ți fie frică să țintești sus.

De la o casă mare, la o carieră de succes, la o avere colosală, la 10 kilometri alergați pe zi – nu-ți fie frică să-ți stabilești obiective înalte! Atâta timp cât sunt uman realizabile, nu te feri de ele. Ai fi șocat de ceea ce poți îndeplini.

17. Cunoaște ambele versiuni într-un conflict.

Fii înțelegător și realizează că, adesea, într-un conflict, ambele părți au o parte de vină. Fii bun, învață să ierți și să mergi mai departe.

18. Nu căuta fericirea în bani.

Oricât ar crede mulți, banii nu aduc fericirea. Lucrurile cu adevărat valoroase nu au preț. Banii sunt necesari, dar nu ar trebui să ne conducă viața. Așa cum ai făcut niște bani, tot la fel îi pierzi și invers. Nu iei bogățiile cu tine pe cealaltă lume, așa că fă o prioritate din a crea amintiri frumoase și momente de neuitat cu cei dragi, decât să-ți îngroși contul din bancă în singurătate.

19. Fii atent la raportul dintre ceea ce spune și ceea ce face o persoană.

Când analizezi caracterul unui om, e foarte importantă distanța și diferența între ceea ce zice și ce face o persoană. Focusează-te pe oamenii care fac, nu care doar vorbesc.

20. Fii atent la felul în care oamenii te fac să te simți (nu la cât de mult îi placi tu).

Nu contează cât de mult placi un om – cel mai important este felul în care acea persoană și relația cu ea te fac să te simți.

21. Păstrează-ți amabilitatea față de cei care lucrează pentru tine.

De la angajați, la ospătari, vânzători, chelneri, barmani, frizeri – fii amabil și nu adopta o atitudine superioară. Oamenii aceia te servesc și îți aduc un serviciu – e de datoria ta să le mulțumești și să le apreciezi munca.

22. Trezește-te devreme.

Poate suna subiectiv, însă cei mai de succes oameni se trezesc la 6 dimineața, sau chiar înainte. Ai nevoie să te trezești devreme, pentru a profita la maxim de ziua respectivă și de ceea ce îți poate oferi. Doar dacă nu ești pasăre de noapte și preferi să lucrezi până târziu în noapte decât să te trezești devreme. Găsește-ți bioritmul ideal și exploatează-l la maximum.

23. Somnul este prioritar.

Poate părea o pierdere de timp să dormi, mai ales când ai atâtea lucruri de făcut și atâtea petreceri la care trebuie să ajungi. Dar corpul îți va mulțumi mai târziu pentru somnul liniștit și odihnitor.

24. Nu-ți fie rușine să plângi.

Plânsul nu te face slab, te face om. Poți plânge de fericire, de nostalgie sau de tristețe. Nu te cenzura. Iar bărbații care pot plânge sunt mai puternici și mai sensibili în același timp, nu mai slabi.

25. Investește în micile plăceri ale vieții.

Lumea nu te va ține pe o pernă de puf, așa că investește tu în lucrurile care îți aduc confort și relaxare – papuci moi, o colecție de muzică preferată, o cafea deosebită, o saltea confortabilă, un aparat de masaj. Totul ține de tine și de plăcerile tale, care sunt foarte importante pentru echilibrul tău sufletesc și mintal.

26. Încetează să te mai compari cu alții.

Păstrează-ți recunoștința pentru ceea ce ai, în loc să te concentrezi pe ce nu ai. Facebook și Instagram nu sunt viața reală – nu îi poți aplica filtre pentru a face o situație să pară mai frumoasă. Fă din varianta ta reală să fie cea mai bună variantă a ta și nu te compara cu alții – fiecare om este unic.

27. Recunoaște atunci când ai greșit.

Dai dovadă de maturitate atunci când îți asumi greșelile, înveți din ele și faci tot ce poți pentru a le repara. Și nu e atât de greu să spui „Iartă-mă”. Cu toții greșim.

28. Renunță la telefon din când în când.

Este, poate, cea mai mare provocare a omului “social media”. Pune-ți telefonul pe silențios și scoate alertele atunci când ești cu prietenii, cu cei dragi, atunci când dormi, atunci când lucrezi. Vei economisi timp, vei crește productivitatea la serviciu și vei crea amintiri mult mai frumoase cu cei dragi. Notificările nu pleacă nicăieri.

29. Acceptă și momentele dificile.

Dacă am avea parte numai de momente frumoase, nu am ști să le apreciem la justa lor valoare. Momentele dificile sunt cele care ne ajută să evoluăm, să învățăm și să apreciem cu adevărat momentele bune ale vieții.

30. Fii în continuă mișcare.

Nu lenevi. Mișcă-te permanent, învață, conectează-te cu realitatea, fii activ, fă mereu lucruri noi, învață mereu lucruri noi, rămâi deschis la noi experiențe și la noi cunoștințe. În momentul în care am încetat să ne mai mișcăm, putem spune că am murit pe interior.

Nu le învățăm pe toate până în 30 de ani – dimpotrivă, poate abia atunci începe adevărata viață. Însă fiecare vârstă are farmecul ei și trebuie să ne bucurăm de fiecare moment la maximum, pentru a putea desprinde din aceste momente lecțiile corecte și folositoare în viitor.

Foto: pexels.com

1 /
    echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți echilibru personal, lecții de viață, lifestyle, 30 de ani, aniversare, maturitate, adulți

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…