Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De ce avem senzația de cădere în gol când dormim?

Mulți dintre noi trec prin diverse stări în timpul somnului, iar una frecvent întâlnită este cea de cădere în gol.

Această senzație poartă denumirea medicală de spasm hipnagogic, iar uneori este însoțită și de halucinații vizuale. Spasmul apare când mușchii, de obicei cei ai picioarelor, se contractă involuntar. La nivel global, este considerat un fenomen normal. Însă una dintre explicații ar putea fi faptul că sistemul psihologic se relaxează.

Unii medici consideră spasmul hipnagogic util, deoarece ne permite să verificăm mediul din jurul nostru, pentru a ne asigura că este potrivit pentru somn. La baza acestui spasm este posibil să stea nevoia strămoșilor noștri de a se asigura de poziția în care dorm, mai ales într-un loc mai puțin confortabil.

Fiind în legătură cu activitatea motorie, spasmul poate fi provocat de orice ține sistemul motoriu activ în timpul nopții: cafeaua, exerciţiile fizice realizate seara, stresul sau anxietatea.

Nutriționiștii au descoperit totodată că deficiența de calciu, magneziu și fier poate duce la o apariție mai frecventă a acestui fenomen.

Deși în parametri obișnuiți este considerat normal, spasmul hipnagogic poate fi o experiență traumatizantă în cazuri extreme, împiedicând instalarea somnului și transformându-se într-o formă de insomnie.

Foto: shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Lecții de viață învățate în 3 decenii de existență.…
E necesar să vorbeşti cu partenerul zilnic? Iată…