Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: 10.000 de euro în primele 24 de ore pentru Cumințenia Pământului! Vezi aici povestea statuii legendare

În numai 24 de ore de la lansarea campaniei de strângere de donații pentru a readuce „Cumințenia Pământului” în țară, Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că s-a strâns o sumă de 10.000 de euro.

De ce este atât de importantă pentru patrimoniul român?

Maestrul Brâncuși a creat, prin operele sale, istorie, lăsând în urmă o moștenire culturală de neegalat.

Cumințenia Pământului” este considerată una dintre cele mai mari opere artistice din istoria omenirii, dând naștere multor controverse încă de la lansare. Alături de „Sărutul” și „Rugăciunea”, opera marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului, reprezentând emblema primelor sculpturi moderne din lume.

Opera prezintă o femeie concentrată asupra ei însăși, reprezentând o filosofie a lui Brâncuși anterioară creștinismului. Este sculptată în marmură, iar sensul ei nu a fost încă înțeles pe deplin, din cauza simbolismului complex pe care îl evocă. Atât istoricii, cât și criticii de artă au atribuit semnificații și interpretări diverse creației, sporind misterul din spatele ei. De cele mai multe ori, a fost socotită drept o zeitate stranie din mitologia românească, ce veghează hotarele de taină dintre lumi.

Brâncuși spunea despre opera sa:

"Cuminţenia pământului... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!"

A fost un leu pentru Ateneu... acum pentru „Cumințenia Pământului”

Inginerul Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, a cumpărat lucrarea de la el în 1911. În 1957, opera a fost luată abuziv de către regimul comunist și a fost expusă în Muzeul de Artă al României. După un proces lung, ea a fost retrocedată în anul 2012 moștenitorilor lui Romașcu.

Guvernul României a lansat în luna mai a acestui an campania de susținere a subscripției naționale pentru a achiziționa „Cumințenia Pământului” cu prețul de 6 milioane de euro. Campania se încheie pe 30 septembrie, fiind susținută de peste 20 de personalități publice, printre care Andrei Pleșu, Oana Pellea, Maia Morgenstern și Victor Rebengiuc.

Donațiile pentru achiziționarea operei se pot face prin transfer bancar, online, dar și prin SMS. Mai multe informații pe www.brancusiealmeu.ro

Foto 1: literaturadeazi.ro; Foto 2: rfi.ro

1 /
    Cumințenia Pământului, Brâncuși, statuie, legendă Cumințenia Pământului, Brâncuși, statuie, legendă

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…