Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Oamenii cu IQ ridicat sunt fericiți cu mai puțină socializare

Se spune că omul este un animal social și că are nevoie în permanență de socializare, de alți oameni în jurul său pentru a supraviețui.

Însă noile cercetări arată că, în vreme ce omul obișnuit are nevoie de interacțiune socială pentru a avea un psihic echilibrat, oamenii cu un coeficient de inteligență ridicat se simt mai fericiți atunci când interacționează mai puțin cu cei din jur.

Psihologii Satoshi Kanazawa de la Școala de Științe Economice din Londra și Norman Li de la Universitatea de Management din Singapore au condus un studiu pe această temă publicat în British Journal of Psychology, din dorința de a afla felul în care viața socială și relațiile de prietenie influențează satisfacția și fericirea generală a unui om.

Studiul pe termen lung a fost realizat pe un grup de 15.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Kanazawa și Li au observat două tendințe majore – în primul rând, tinerii din mediul urban aveau un nivel de fericire mai ridicat decât al celor din mediul rural. Iar în al doilea rând, oamenii aveau un nivel crescut de fericire în momentul în care beneficiau de interacțiune socială din plin.

Folosind „teoria fericirii din savană” pentru a-și susține studiul, cercetătorii au emis ipoteza că aceste concluzii la care au ajuns pornesc de la originile omului timpuriu, al cărui stil de viață nomad, axat pe vânătoare îl plasa în mijlocul triburilor, asemănător cu orașele mici.

„Situațiile și circumstanțele care ridicau nivelul de satisfacție al omului ancestral ar putea să ne crească nivelul de satisfacție chiar și astăzi”, au afirmat cercetătorii.

Însă o altă concluzie importantă a apărut în timpul studiului: persoanelor foarte inteligente le scădea nivelul de fericire pe măsură ce petreceau mai mult timp cu prietenii.

„Efectul densității populației asupra satisfacției a fost de două ori mai mare la cei cu IQ scăzut față de indivizii cu IQ ridicat. Iar indivizii mai inteligenți erau chiar mai nemulțumiți cu viața lor dacă socializau cu prietenii frecvent”, au conchis Kanazawa și Li.

Washington Post a cerut ajutorul unui cercetător de la Brookings Institution, care studiază economia fericirii, pentru a explica această anomalie.

„Rezultatele acestui studiu sugerează (și nu este nicio surpriză) că persoanele cu inteligență crescută și cu capacitatea de a o folosi...tind să petreacă mai puțin timp socializând pentru că sunt focusați pe un alt obiectiv pe termen lung”, a afirmat cercetătorul Carol Graham.

Prin urmare, nu trebuie să ne simțim în plus și incomod atunci când nu găsim o plăcere din a petrece timp cu prietenii în fiecare seară. Totul vine din inteligența noastră și din atenția pe care o acordăm altor obiective de viitor mai importante.

Foto: pexels.com

1 /
    fericire, socializare, prieteni, anturaj, coeficient de inteligență, IQ, satisfacție fericire, socializare, prieteni, anturaj, coeficient de inteligență, IQ, satisfacție fericire, socializare, prieteni, anturaj, coeficient de inteligență, IQ, satisfacție fericire, socializare, prieteni, anturaj, coeficient de inteligență, IQ, satisfacție

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea