Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Căsătoria ți-ar putea distruge relația, spun experții

Căsnicia nu e deloc ușoară. Uneori, oricât s-ar iubi cei doi și ar încerca să facă această căsnicie să funcționeze, pur și simplu nu reușesc.

Un exemplu cel mai elocvent în acest sens este ruperea cuplului Angelina Jolie-Brad Pitt, una dintre cele mai admirate perechi de la Hollywood. Legătura dintre ei s-a destrămat după 2 ani de căsnicie și 12 de relație.

Uneori, e simplu să asumăm că un cuplu va rămâne împreună până la sfârșitul timpului doar pentru că au investit foarte mulți ani în relație și nu vor avea curajul de a se despărți.

Totuși, rata divorțurilor crește din ce în ce mai mult, chiar și în cazul cuplurilor fericite, care aveau o relație solidă și stabilă cu mult înainte de a se căsători.

Dr. Deborah Sandella, psihoterapeut și autorul cărții „Adio durere și chin: 7 pași simpli către sănătate, iubire și succes” ne explică de ce căsătoria poate distruge, efectiv, relația dintre noi oameni – chiar și când se iubesc foarte mult.

“La începutul unei relații, există chimie și infatuare, ceea ce ne face să oferim cea mai bună versiune a noastră și să ne menținem pe linia de plutire. O vreme, asta ne poate opri chiar și din a vorbi despre ceea ce simțim”, explică dr. Sandella.

Acest sentiment plurivalent pe care îl ai atunci când crezi că ai întâlnit persoana potrivită poate fi periculos, deoarece te poate orbi și te poate opri din a fi onest. Cu alte cuvinte, poți fi înclinat să îți ascunzi anumite laturi ale personalității când încă ești în faza de lună de miere.

Dar când acea infatuare de scurtă durată se transformă în iubirea de lungă durată, poate apărea disconfortul. Dintr-o dată, lucrurile despre care nu ați vorbit în faza de lună de miere au devenit ceea ce Dr. Sandela denumește „arsenalul de sentimente reprimate”.

Sună dramatic, pentu că așa și este.

Dacă îți reprimi sentimentele pentru prea mult timp, vor exploda la un moment dat. Iar când, într-un final, te lovești de ele, tu și partenerul veți avea un comportament agresiv unul față de celălalt, exprimându-vă supărările cu furie și frustrare.

Și, bineînțeles, acest comportament agresiv poate duce la divorț.

Cum putem evita astfel de situații după căsătorie?

„Trebuie să lucrați la a crea situații în care vă îndrăgostiți unul de celălalt iar și iar. Aceasta poate însemna o lună de miere anuală sau a face cât mai multe activități care vă plac amândurora și vă place să le faceți împreună”, sugerează dr. Sandella.

O altă idee bună ar putea fi să aveți un moment de destăinuiri anual, în care amândoi vă puteți elibera de tot bagajul emoțional acumulat și vă puteți face mărturisiri.

„Când faceți asta, e ca și cum ați fi un cuplu tânăr din nou. Așa redescoperi omul cu care te-ai căsătorit”, spune dr. Deborah Sandella.

Nu mai este nevoie să repetăm această frază care pare clișeu, dar comunicarea chiar este cheia către o căsnicie de succes.

„Când ne căsătorim, apar multe preconcepții și așteptări invizibile care nu apar întotdeauna într-o relație în care partenerii nu sunt căsătoriți”, afirmă psihoterapeutul.

Un exemplu de așteptare poate fi promisiunea că soțul/soția îți va rămâne alături pentru totdeauna, indiferent de circumstanțe. Faptul că ați depus un jurământ vă face să vă comportați altfel față de un cuplu necăsătorit.

Aceste așteptări neexprimate pot pune presiune asupra căsătoriei.

Și, în afară de toate acestea, apare și presiunea banilor.

A vă lega din punct de vedere financiar poate dăuna căsătoriei deoarece acest aspect lovește chiar în centrul de putere într-o relație. Dacă un soț câștigă mai mult decât celălalt – și trebuie să fie complet transparent în legătură cu acei bani – acesta poate duce la o luptă de putere în legătură cu modul de a cheltui banii.

A discuta cu partenerul despre situația financiară înaintea căsătoriei este una dintre cele mai bune măsuri pe care le poți lua, pentru a te asigura că banii nu vă vor despina. Pentru că iubirea este minunată, dar organizarea din punct de vedere pragmatic este vitală.

“Nu mă gândesc la căsătorie ca la o decizie romantică. Mă gândesc la ea ca la o decizie pentru întreaga viață”, afirmă dr. Deborah Sandella.

Căsnicia se poate îndrepta către dezastru dacă intri în ea din motive greșite

Mulți dintre clienții pe care îi are dr. Sandella sunt cupluri monogame, care au crezut că a se căsători era lucrul următor pe care trebuie să îl facă în relația lor – fie că abia ce și-au încheiat studiile sau că sunt împreună de mulți ani.

Alte cupluri au văzut căsătoria drept o cale de scăpare dintr-o situație cu care nu se simțeau confortabil, precum o viață de familie nefericită sau insuccese la serviciu. Au crezut că a se căsători va rezolva problema.

“Problema în astfel de situații este că ambii partener au îndoieli chiar în ziua nunții”, afirmă dr. Sandella.

Dacă te căsătorești din motivele potrivite, totuși, este important să discutați și să rezolvați insecuritățile și fricile cât mai repede posibil. Astfel, vă asigurați că, în situațiile de conflict, veți gestiona momentele cu maturitate și compasiune.

„Căsătoria nu înseamnă să găsești persoana potrivită. Înseamnă să devii persoana potrivită, pentru a putea face relația să funcționeze”, concluzionează dr. Deborah Sandella.

O căsnicie de succes nu înseamnă doar iubire, ci multă muncă, efort, comunicare și implicare. Dacă ați avut o relație de lungă durată și fericită cu mult înaintea momentului  în care ați decis să faceți primul pas, e timpul să discutați pe îndelete lucrurile pe care le-ați trăit și să vă mărturisiți îndoielile și frica. Iar dacă ai îndoieli în privința căsătoriei și simți că nu e o alegere potrivită, pur și simplu nu o face.

Foto: shutterstock.com

1 /
    căsătorie, mariaj, relații, sex, cuplu, relație de cuplu, probleme de cuplu, nuntă, psihologie căsătorie, mariaj, relații, sex, cuplu, relație de cuplu, probleme de cuplu, nuntă, psihologie căsătorie, mariaj, relații, sex, cuplu, relație de cuplu, probleme de cuplu, nuntă, psihologie căsătorie, mariaj, relații, sex, cuplu, relație de cuplu, probleme de cuplu, nuntă, psihologie căsătorie, mariaj, relații, sex, cuplu, relație de cuplu, probleme de cuplu, nuntă, psihologie

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

7 cupluri căsătorite de 10 ani dezvăluie secretul…
9 întrebări la care trebuie să răspunzi sincer înainte…