Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Joelle Bride-to-be-diary: Mă dusei la primărie să declar căsătorie... - episodul 2

Nunta e un eveniment frumos care ar trebui să fie, teoretic, ferit de birocrație și alte asemenea aspecte.

Cu toate astea, pentru a te căsători civil în România, ai nevoie de câteva documente pe care trebuie să le prezinți, împreună cu viitorul soț, la starea civilă, cu 10-14 zile înainte de fericitul eveniment.

Zis și făcut.

Am început luna august, cea care ne dorim să fie cea mai frumoasă lună a vieții noastre și în care am programat cununia civilă, nunta propriu-zisă și începutul lunii de miere, cu dreptul.

Ne-am trezit dis-de-dimineață și ne-am prezentat la starea civilă a sectorului în care urmează să ne căsătorim cu documentele de pe listuța pe care doamna de acolo ne-o înmânase binevoitor în urmă cu două săptămâni:

  • certificatele de naștere ale amândurora (în original și în copie);
  • cărțile de identitate ale amândurora (în original și în copie);
  • certificatele medicale prenupțiale completate de un medic generalist pentru ambii soți, în urma analizelor de sânge efectuate;
  • un dosar plic (nu uitați de el);
  • cererea pe care urmează să o primiți și să o completați în momentul depunerii tuturor actelor.

Așadar, după cum bine ați dedus, veți avea de făcut câteva drumuri chiar și pentru acte, înainte de a vă căsători efectiv. 

Mi s-a părut hilar faptul că pe noi ne-a mai pus să plătim și o taxă de 2 lei la poștă (unde am stat la o coadă interminabilă), pentru că acea taxă era trecută pe lista primită de la primărie, însă nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că, două săptămâni mai târziu, au schimbat regulamentul intern și, în consecință, au decis să elimine acea taxă de pe listă, făcându-le viața mai ușoară viitorilor miri. Eh, mă bucur că măcar alții nu vor trebui să mai stea la o coadă în plus în mod inutil.

Detalii organizatorice

Nu uitați că este necesară prezența ambilor soți la depunerea documentelor, iar dacă optați pentru un regim matrimonial distinct de comunitatea legală, va trebui să aveți un act autentic care să ilustreze acest lucru.

De asemenea, certificatul prenupțial nu poate conține prescurtări, trebuie să aibă menționat domiciliul exact din cartea de identitate a fiecăruia și să conțină mențiunea "Se poate căsători!".

Pe coperta dosarului plic veți trece data căsătoriei, numele, prenumele și numărul de telefon al fiecăruia, iar în interior veți menționa, în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei, că ați luat la cunoștință faptul că vi se va anula cartea de identitate în urma acestui demers.

Probabil cel mai simpatic moment al acestei zile a fost cel în care am constatat că, deși am mers la prima oră a primei zile în care se putea depune pentru a programa cununia civilă pe 13 august, înaintea noastră erau două cupluri care își doreau aceeași zi și aceeași oră (13:00).

Recunosc faptul că inițial mă panicasem, însă am realizat că există speranță când am auzit că doamna îl reținuse pe Iulian ("domnul cu casca de motocicletă"), care fusese de 2 ori să îi amintească faptul că vrea să rezerve ziua și ora cu pricina și își notase astfel în registru o programare fără nume, pe care a tăiat-o pentru a ne nota pe noi, spunându-ne că i-a amânat pe domnii de dinaintea noastră la 13:15, respectiv 13:30, întrucât a reținut casca de motor. :)

"13 ăsta nu e cu ghinion?"

Scrie ea acolo 13, ora 13 și se uită mirată, zicând către mine (înțelesese deja că eu am ținut morțis să programăm așa): "13 ăsta nu e cu ghinion?"

I-am explicat faptul că 13 am decis să îmi poarte noroc după ce, în urmă cu 5 ani și 7 luni, mi-a luat omul pe care îl adoram, pe tata... și-atunci a zâmbit, vizibil emoționată, răspunzându-mi: "Atunci rămâne bătut în cuie: Pe 13, la ora 13! Vă doresc casă de piatră!"

O fi perioada asta stresantă, dar, când întâlnești astfel de oameni frumoși, stresul și agitația pălesc pur și simplu.

Doamnă, dacă vreodată citiți aceste rânduri, să știți că vă rămân veșnic recunoscătoare!

[... va urma... ]

Foto: shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

7 cupluri căsătorite de 10 ani dezvăluie secretul…
9 întrebări la care trebuie să răspunzi sincer înainte…