Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

13 beneficii ale cititului: de ce este recomandat să citești zilnic?

Cât trăim, învățăm, iar o zi în care nu ai citit, asemenea unei zile în care nu ai zâmbit, este o zi pierdută.

De ce este bine și chiar recomandat să citești zilnic? Iată câteva dintre beneficiile acestui obicei atât de sănătos:

1. Înveți ceva nou în fiecare zi

Fie că alegi să citești câteva pagini din cartea de pe noptieră, pe care ai tot amânat să o citești ori citești știrile momentului, acest obicei îți va aduce întotdeauna noi informații. 

2. Îți îmbogățești vocabularul 

Probabil că ați remarcat faptul că-ți poți face o idee despre felul de-a fi al unei persoane la puțin timp după ce ați început o conversație. Uneori, anumite conversații cu unii oameni te fascinează și nu ți-ai mai dori să se încheie niciodată în aceeași măsură în care, alteori, există discuții în care pare că se spune totul și totuși nimic și cărora îți dorești să le pui punct cât mai repede posibil. Pentru a trăi frumos și în armonie cu tine și cu cei din jurul tău, este ideal să ai întotdeauna ceva de povestit. În momentul în care citești, descoperi automat termeni despre care nu ai auzit și pe care ți-i poți însuși pentru a-i folosi pe viitor. 

3. Poți susține mult mai ușor o prezentare

Cei mai mulți oameni au dezvoltat o teamă de a vorbi în public. Și totuși, atunci când ești stăpân pe ceea ce știi și pe un vocabular elevat, o prezentare în fața unui public devine floare la ureche.

4. Îți îmbunătățești memoria

Timpul trece, iar agilitatea noastră de a reține anumite lucruri se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. În acest sens, cititul te ajută să îți antrenezi memoria astfel încât creierul tău să poată procesa în continuare diverse informații aprope la fel ca în trecut.

5. Concentrarea pe un singur lucru devine mai simplă

Ați sesizat faptul că, atunci când citești, te afunzi în lectură și reușești să te concentrezi pe povestea din fața ta, independent de ceea ce se întâmplă în jur? Acest antrenament se poate dovedi a fi extrem de util în ceea ce privește orice aspect al vieții, pentru că devii mult mai concentrat pe ceea ce faci în acel moment, știind că este tot ce contează atunci.

6. Previne instalarea rutinei, iar tu poți trăi mai multe vieți într-una singură

Cărțile sunt precum un dar minunat, iar tu devii, de fiecare dată, cu fiecare poveste, un alt personaj, la alegere. Astfel, rutina nu se poate instala niciodată în viața ta.

7. Devii un scriitor mai talentat

Nu poți scrie povești frumoase și fascinante pentru cititorii tăi, dacă nu citești mult și des. Citind, poți descoperi mai multe stiluri ale unor autori sau jurnaliști celebri, iar fiecare zi care trece și fiecare poveste pe care o scrii îți conturează propriul stil și contribuie la dezvoltarea ta, zi de zi.

8. Cititul te ajută să evoluezi

Cititul are un impact major asupra evoluției tale personale și profesionale și te ajută să vezi dincolo de orizontul creionat până atunci, înțelegând că lumea e cu mult mai complexă decât credeai în trecut.

9. Poți avea momentele tale de relaxare

În momentele în care îți dorești liniște și relaxare, o carte ar fi de preferat unui smartphone care să-ți ofere posibilitatea de a vedea ultimele întâmplări din social media. Există timp pentru toate și, dacă vrei să faci rabat de la ceva pentru a avea mai mult timp liber, renunță la orice altceva în afară de calitatea vieții tale.

10. Citind, nu vei resimți niciodată sentimentul de singurătate

Și nici nu te vei plictisi. Plictiseala are rădăcini adânci în dorința de a fi mereu în compania altcuiva. Însă o carte care dezvăluie o poveste cu tâlc îți va oferi mai mult decât compania altcuiva... îți va oferi timp pentru tine și noi perspective asupra vieții. În plus, pentru a te simți bine lângă cineva, este important, înainte de orice altceva, să poți fi singur fără a te plictisi, să te accepți și să iubești timpul petrecut doar cu tine.

11. Cititul reduce stresul 

Stresul este un factor care a ajuns să acapareze toate aspectele vieții. Există oameni care sunt stresați chiar și atunci când au impresia că încearcă să se relaxeze, așa că un lucru foarte important este acela că, în timp ce citești, uiți de problemele tale și de povestea ta pentru a te orienta către povestea personajelor tale preferate care, uneori, îți reamintesc cum trebuie să trăiești, de fapt, pentru a te bucura de fiecare clipă.

12. Este o activitate pentru care nu ai nevoie de un loc ori un decor anume

Fie că ești în mașină, în avion, în parc sau în vârful unui munte, poți avea întotdeauna o carte sau o revistă la tine. Esențial este să afli lucruri noi, chiar dacă vor fi zile în care alegi să citești doar câteva rânduri despre orașul pe care îl vizitezi în vacanță.

13. Te ajută să adormi mai repede și oferă un exemplu pozitiv în familie

Seara, înainte de a adormi, o carte reprezintă o alegere mai bună decât a da scroll pe telefon, în aplicația de Facebook. În plus, s-ar putea să constați faptul că, uneori, cititul devine contagios, iar cei din familie vor alege și ei, cu timpul, să opteze pentru o carte în detrimentul telefonului sau televizorului, fapt care nu poate fi decât benefic, mai ales dacă există copii în familie.

Foto: Morguefile.com

1 /
    citit, beneficii, lectură zilnică citit, beneficii, lectură zilnică citit, beneficii, lectură zilnică citit, beneficii, lectură zilnică

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…