Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Actorul Radu Beligan a murit

Actorul Radu Beligan a murit miercuri, la Spitalul Elias din capitală, în jurul orei 13:00, la vârsta de 97 de ani.

A fost unul dintre oamenii care şi-au pus amprenta asupra teatrului românesc şi va rămâne în istorie drept cel mai longeviv actor, aşa cum atestă includerea acestuia în Cartea Recordurilor în anul 2013.

Născut pe 14 decembrie 1918 în satul Galbeni, judeţul Bacău, Radu Beligan a reuşit să devină una dintre cele mai îndrăgite figuri ale teatrului, petrecându-şi aproape trei sferturi din viaţă pe scenă, în aplauzele frenetice ale publicului care îl iubea.

Director al Teatrului Naţional din Bucureşti timp de 21 de ani

A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti între anii 1961 - 1969, pentru ca în 1969 să devină director al Teatrului Naţional din Bucureşti, funcţie pe care urma să o ocupe timp de 21 de ani, fără întrerupere. 

De 12 ani, era membru de onoare al Academiei Române şi a primit aprecierea pe care o merita încă din timpul vieţii. În anul 2011, Radu Beligan primea o stea pe Wlak of Fame-ul românesc şi declara, la acel moment:

"Vă rog să mă credeţi, nu-mi plac laudele, nu-mi place să mi se spună că sunt cel mai bun. În schimb, mi-am pus tot sufletul în slujba teatrului românesc. Am încercat să fac totul pentru ca acesta să fie cunoscut în lumea întreagă. Profit de ocazie să-i rog pe toţi, inclusiv pe politicieni, să vină la teatru. Nici nu ştiţi ce vă aşteaptă! Este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le avem. Este ieftin şi miraculos. Indiferent cum... şi gratis, numai să vină!

De astăzi, "Beligania" s-a mutat într-o stea

Actorului îi plăcea să creadă că el se mutase de mult timp în "Beligania" întrucât voia să păstreze o imagine nepătată a societăţii în care trăia şi pe care o văzuse afectată de nenumăratele schimbări intervenite peste ani.

Omul care părea a se fi născut pe scenă, pentru a-şi dedica întreaga existenţă artei de a juca perfect un rol de teatru, ne îndemna să iubim pentru a fi mai buni şi mai fericiţi şi, poate, dacă am trăi în spiritul propus de dumnealui, lumea ar fi mai frumoasă:

"Suntem născuţi pe lume pentru a iubi. E musai să iubeşti. Orice. Numai să iubeşti! Nu-ţi impun să joci, să iubeşti ce iubesc eu, ci să iubeşti ce iubeşti dumneata, dar să iubeşti cu adevărat. Cred că ăsta e marele mister: iubirea. Dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie."

A interpretat, de-a lungul timpului, roluri celebre ale personajelor din operele marilor dramaturgi ai literaturii române şi universale şi nu a încetat să facă ceea ce iubea până în ultimele lui clipe pe acest pământ.

L-am văzut la teatru de două ori, în "Egoistul" şi în "Confesiuni despre viaţă şi artă", iar pasiunea cu care rostea fiecare cuvânt atunci când se afla pe scenă a reuşit să mă impresioneze până la lacrimi, de fiecare dată.

Acum, că nu mai este, îi putem onora memoria cinstind realizările profesionale remarcabile pe care le-a avut şi mergând în continuare la teatru, oricând avem ocazia, cu un gând bun şi cu sfaturile preţioase pe care le-am primit de la dânsul în suflet.

Probabil că cea mai mare realizare a vieţii este să laşi ceva în urma ta, iar oamenii să fie cu adevărat trişti că te-au pierdut aşa că, dincolo de măreţia dumnealui din timpul vieţii, Radu Beligan rămâne veşnic, atât pentru teatrul românesc, cât şi pentru noi, cei care l-am iubit.

Drum lin către stele, Radu Beligan!

Foto: procinema.ro

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…