Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Astăzi este Ziua Internaţională a Jazz-ului.

În noiembrie 2011, UNESCO a proclamat ziua de 30 aprilie ca fiind Ziua Internaţională a Jazz-ului. Anul 2013 a fost anul în care România s-a alăturat acestui demers, sărbătorind pentru prima dată evenimentul în oraşul Cluj-Napoca, care a devenit "capitala jazz-ului" pentru o zi.

În 2014, organizatorii din Bucureşti au ales să sărbătorească Ziua Internaţională a Jazz-ului la Curtea Veche şi la Palatul Şuţu sub forma unui mix de cultură, într-o interpretare unică. Evenimentul şi-a propus să găzduiască o serie de concerte la care vor participa jazmani din 140 de ţări.

Jazz-ul a apărut la începutul secolului al XX-lea în sudul Statelor Unite, având provenienţa în melodiile populaţiei de culoare.

În acest stil muzical se recunosc tonalităţi de blues şi ragtime, la care se adaugă şi elemente ale muzicii europene. Mai târziu, au fost preluate şi ritmuri din muzica latino-americană.

Originea cuvântului jazz, la început pronunţat jass, se presupune că este înrudită cu expresia  "chasse-beau", o reprezentare de dans din Luisiana, cândva colonie franceză.

În 1917, formaţia Original Dixieland Jazz Band a avut succes la "New York Columbus Circle", motiv pentru care cuvântul "jazz" a intrat în vocabularul curent.

În timp, jazz-ul a suferit numeroase transformări şi s-a divizat în diverse stiluri, cu semnificaţii diferite. Se pot menţiona totuşi câteva elemente:

  • Tonalitatea - spre deosebire de muzica tradiţională europeană, în muzica de jazz se pune accentul, în primul rând, pe expresivitate şi mai puţin pe frumuseţea sunetului. Astfel, sunetele instrumentelor sunt uneori aspre, vocea omenească este plângătoare sau ţipătoare. Tonalitatea este diferită şi în acelaşi timp deosebită pentru fiecare interpret: voluminoasă, elegantă, tristă, triumfală sau plină de strălucire.
  • Improvizaţia – este elementul tipic în muzica de jazz. La început se cânta fără note, iar interpreţii improvizau pe diferite teme. Improvizaţia este, în mod normal, însoţită de repetarea schemei unui acord.
  • Ritmul – este  prezent în executarea muzicii de jazz. Ritmul conferă muzicii o schimbare de direcţie, ocupând uneori primul loc în interpretarea acestui gen muzical. Între ritm şi melodie se creează o stare ce se contopeşte într-un flux continuu, rezultând astfel stilul "Free jazz".
  • Blues - este o componentă esenţială a muzicii de jazz, aparţinând folclorului afro-american, caracterizat de o formulă armonică constantă şi de un ritm în patru timpi.

Muzica de jazz este, în esenţă, un stil muzical greu de înţeles, dar extraordinar de plăcut atunci când melodia, ritmul şi tonalitatea se contopesc în interiorul sufletului.

O seară în compania muzicii de jazz te face să descoperi că există părţi ascunse ale sufletului încă neexplorate.

Puteţi găsi detalii despre programul acestei zile dedicate jazz-ului pe portalul românesc dedicat Zilei Interanţionale a Jazz-ului, JazzDay.Ro.

Se anunţă o seară plină de cultură şi muzică de calitate!

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…