Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: 10 curiozități din istoria premiilor Oscar

Un premiu Oscar este un trofeu extrem de râvnit de actori, fiind un etalon al calității filmului și al prestației lor artistice. În fiecare an, decernarea premiilor Oscar este așteptată cu sufletul la gură, iar participanții se pregătesc cu luni de zile înainte, sosind cu mult fast pe covorul roșu.

Prima ceremonie de decernare a premiilor Oscar s-a desfășurat la 16 mai 1929 la hotelul Hollywood Roosevelt și a decurs fără surprize, numele premiaților cunoscându-se deja de la 18 februarie. De atunci și până astăzi s-au modificat unele reguli, dar s-au adunat și multe întâmplări interesante. Historia.ro ne-a pregătit zece dintre cele mai curioase:

1. Există trei filme în istoria cinematografiei cu același număr de trofee câștigate, plasându-le în fruntea tuturor topurilor existente până în prezent: Titanic (1997), Ben-Hur din 1959 și The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). Topurile le prezintă în această ordine, deși fiecare dintre ele a obținut 11 premii Oscar. Motivul este că numărul de nominalizări diferă. Titanicul a avut 14 nominalizări, Ben Hur 12, iar The Lord of the Rings: The Return of the King a fost cel mai eficient, cu 11 premii din 11 nominalizări.

2. Încă o curiozitate legată de The Lord of the Rings: The Return of the King mai este faptul că a fost primul film fantastic care a câștigat premiul pentru Cel mai bun film.

3. Există 8 filme în istorie care au câștigat 8 premii Oscar: Gone With The Wind - 8 premii din 13 nominalizari în 1940, From Here to Eternity - 8 premii din 13 nominalizări în 1953, On The Waterfront - 8 premii din 12 nominalizări în 1954, My Fair Lady - 8 premii din 12 nominalizări în 1964,  Gandhi  - 8 premii din 11 nominalizări în 1982, Amadeus - 8 premii din 11 nominalizări în 1984, Cabaret - 8 premii din 10 nominalizări în 1972, Slumdog Millionaire - 8 premii din 10 nominalizări în 2008.

4. Filmul Cabaret a mai doborât un record: a câștigat cele mai multe premii fără a reuși premiul pentru Cel mai bun film, pe care l-a pierdut în favoarea filmului Nașul.

5. Două filme au atins un record dezamăgitor: cele mai multe nominalizări (11) fără să câștige vreun premiu: Pas decisiv (1977) și Culoarea purpurie (1985).

6. La capitolul filme de animație, Frumoasa și bestia (1991) și WALL-E au atins recordul pentru cele mai multe nominalizări acumulate de un film de animație (6). În plus, Frumoasa și bestia a fost nominalizat și la Cel mai bun film.

7. În ceea ce privește numărul de premii Oscar dobândite de actori, recordurile au fost atinse în ordinea următoare: Katharine Hepburn este actrița cu cele mai multe premii câștigate (4), iar Daniel Day-Lewis este actorul cu cele mai multe premii câștigate (3). În vreme ce Meryl Streep este actrița cu cele mai multe nominalizări acumulate (19), iar Jack Nicholson este actorul cu cele mai multe nominalizări (12).

8. Marlon Brando și Robert De Niro sunt singurii actori care au câștigat Oscarul pentru interpretarea aceluiași personaj. Marlon Brando a câștigat pentru Vito Corleone din Nașul (1973), iar Robert de Niro a câștigat pentru rol secundar tot pentru Vito Corleone în Nașul: Partea a II-a (1974).

9. Un alt record dezamăgitor îl deține Peter O'Toole, cu cele mai multe nominalizări (8) fără să câștige un premiu competitiv. A primit premiul de onoare în 2002 pentru întreaga sa carieră artistică.

10. Cât despre reguli, există mai multe categorii care au fost retrase: cel mai bun regizor secundar, cea mai bună coregrafie, cele mai bune efecte inginerești, cea mai bună coloană sonoră pentru un film muzical sau comedie, cea mai bună poveste originală, cea mai bună coloană sonoră adaptată; cel mai bun scurt metraj color, cel mai bun scurt metraj; cel mai bun titlu; cea mai bună producție unică și de calitate artistică.

Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film a fost câștigat de Spotlight, în regia lui Tom McCarthy.

Foto: shutterstock.com, kotaku.com, flickchart.com, top10films.co.uk, clawtv.com

1 /
    Premiile Oscar, Lord of The Rings, The Godfather, Cabaret, Beauty and the Beast, movies, awards Premiile Oscar, Lord of The Rings, The Godfather, Cabaret, Beauty and the Beast, movies, awards Premiile Oscar, Lord of The Rings, The Godfather, Cabaret, Beauty and the Beast, movies, awards Premiile Oscar, Lord of The Rings, The Godfather, Cabaret, Beauty and the Beast, movies, awards Premiile Oscar, Lord of The Rings, The Godfather, Cabaret, Beauty and the Beast, movies, awards

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…