Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Creative Tuesday: 5 cărți inspiraționale pe care toți tinerii antreprenori trebuie să le citească

Antreprenoriatul nu este deloc ușor, mai ales când te afli la început de drum. Iar toți tinerii antreprenori au nevoie de idei de la cei care au reușit înaintea lor.

Nu devii următorul Steve Jobs citind cărți inspiraționale, dar acestea îți pot oferi o mulțime de idei și te pot ghida către un drum pe care să-l gestionezi mai bine în viitor.

Până la urmă, a un om citit e un om puternic, iar cărțile te pot învăța multe despre afaceri. O carte bună îți poate arăta strategii și sfaturi la care nu te-ai gândit, oferindu-ți noi perspective asupra afacerii tale.

Iată cinci cărți care îți pot oferi o nouă imagine în ceea ce privește antreprenoriatul:

1. „David și Goliat: Outsideri, inadaptați și arta luptei cu giganții”, de Malcolm Gladwell

Patronul unei întreprinderi mici se poate simți în înferioritate pentru faptul că nu are avantajele unei corporații mari, dar aceștia au avantajul flexibilității și inovării. Acesta este lucrul observat de Malcolm Gladwell în ultima sa carte, spunând că, adesea, vedem avantajele drept dezavantaje.

Gladwell vorbește despre faimoasa poveste a lui David și Goliat. Și, deși o vedem drept o istorie clasică, adevărul este că David a avut un avantaj în a fi mai mic și în a poseda o armă mai bună. Chiar și dezavantajele precum dislexia pot deveni avantaje atunci când privești la oameni precum Charles Schwab și Richard Branson.

“Lucrurile care sunt în sufletul sau în imaginația ta sunt echivalentul avantajelor materiale care ți-au fost oferite”, explică Gladwell.

2. „Săptămâna de lucru de 4 ore: Evadează de la rutina 9 am - 5 pm și alătură-te noilor bogătași”, de Timothy Ferriss

Poate că lucrezi opt ore pe zi, sau chiar mai mult dacă ai propria afacere. Dar câte dintre acele ore le petreci fiind cu adevărat productiv? Un studiu efectuat în 2015 a demonstrat că 89% din angajați admit că pierd timpul în mod intenționat la serviciu. Iar aici vorbim doar de timpul pierdut intenționat.

Pentru că angajații pierd timpul și neinteționat, după cum observă și Tim Ferriss în cartea sa. El accentuează faptul că, mult prea des, ne gândim la productivitate ca la timpul necesar pentru a face ceva, în opoziție cu efortul necesar.

Probabil că nu vei ajunge să lucrezi doar patru ore pe săptămână. Dar organizându-ți prioritățile fără a încerca doar să fii ocupat, poți împuțina orele petrecute la muncă.

3. „De la zero la unu: Note despre startupuri sau cum să construiești viitorul”, de Peter Thiel și Blake Masters

Peter Thiel este cel mai faimos autor din această listă, dar este și cel mai controversat din cauza orientărilor sale politice. Dar aceasta nu oprește cartea din a fi interesantă și informativă, oferind noi perspective asupra lumii antreprenoriatului.

Poate cea mai importantă secțiune este cea în care Thiel vorbește despre marketing. El pune în evidență liderii de business care încearcă prea des să fie creativi, ceea ce e bine, dar apoi nu se concentrează pe cum să facă afacerea atractivă pentru clienți.

Viziunile politice ale lui Thiel sunt extrem de vizibile în carte, iar acele secțiuni ar trebui luate ca atare. Însă nu există niciun motiv să nu luăm în considerare sfatul cuiva care a avut atât de mult succes în afaceri, și care oferă noi perspective. 

4. „Fură ca un artist: 10 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre cum să fii creativ”, de Austin Kleon

Adesea se spune că există doar șapte povești în ficțiune, și că nimeni nu vine cu o idee complet nouă. Iar Austin Kleon accentuează faptul că nimeni nu este complet original în această carte, care a fost promovată „pentru creatori care au nevoie de sfaturi despre cum să fie creativi”.

În calitate de întreprinzător cu o idee nouă, poți fi speriat că nu e suficient de originală sau că este o imitație după ceea ce s-a făcut deja. Dar Kleon spune că nu ar trebui să te simți presat de dorința de a fi creativ. De fapt, poate fi în dezavantajul tău dacă intră în conflict cu nevoia de a face munca plicticoasă care vine odată cu condusul unei afaceri.

Nu ezita să te lași influențat de lumea din jurul tău când vine vorba de planificarea afacerii, pentru că asta fac toți oamenii de succes. 

5. „Secretele succesului sau Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”, de Dale Carnegie

Există șanse să fi citit deja această carte, dar Carnegie notează la început că aceasta nu e o carte pe care o poți citi o dată, iar apoi să o lași deoparte, dacă îți dorești să profiți de ea la maximum. E o idee bună să te gândești la sfaturile pe care le oferă în carte și să încerci să le aplici în mod activ – atât în afacerea ta, cât și în viața de zi cu zi.

Cartea lui Carnegie poate fi rezumată la faptul că suntem prea atenți la propria persoană, și prea puțin la cei din jur. Acest fapt este vital, iar oamenii de afaceri ar trebui să petreacă timp zilnic gândindu-se la modul în care business-ul lor este atractiv pentru ceilalți. Așa cum Thiel notează, strategia de marketing este mult mai importantă decât credem noi.

Drumul în lumea afacerilor este unul plin de obstacole. Însă, cu sfaturile potrivite de la antreprenorii potriviți, putem avea o nouă perspectivă asupra afacerii noastre și puem găsi soluții noi, la probleme mai vechi.

Foto: pexels.com, elefant.ro, paulmelinte.com, librariaeminescu.ro

1 /
    creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes creativ, inspirațional, antreprenoriat, afaceri, business, afaceri de succes, succes

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…