Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Dadaismul: revolta artei după Primul Război Mondial.

Dadaismul este un curent artistic de avangardă care a apărut în anul 1916 şi s-a remarcat în pictură şi în arta poetică. Cumva, acest curent a încercat să reinventeze mecanismele creaţiei şi ale gândirii. Tinerii artişti ai vremii au dorit să schimbe arta în prototip. Acest curent cultural, artistic şi nonconformist a fost îndreptat contra rutinei instituite în viaţa socială și culturală în imediata perioadă de după Primul Război Mondial, motiv pentru care această mişcare a fost asemenea unei guri de aer proaspăt pentru pasionații de artă.

Dadaismul a apărut ca o legendă. Câţiva artişti ai vremii, buni prieteni, tineri însetaţi de artă, stârniți de furia războiului și cu un aer nonconformist au vrut să rescrie istoria artei într-un stil original. Dadaismul este, în primul rând, un spirit de revoltă îndreptat împotriva unor principii literare, dar şi împotriva unui stil de viaţă.

Principiul estetic dadaist este bazat pe simţul aleatoriu în care sunt compuse poeziile:

"Pentru a face o poezie dadaistă/Luaţi un ziar/Luaţi o pereche de foarfeci/Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre/Decupaţi articolul/Tăiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste cuvinte într-un săculeţ/Agitaţi-l încetişor/Scoateţi cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage/Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna/şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari." Acest fragment face parte din "Manifest despre amorul slab şi amorul amar" care, împreună cu “Manifestul DADA” din anul 1918, constituie cele mai importante scrieri teoretice ale dadaismului.

Curentul s-a afirmat în revista cabaret “Voltaire”, conceput de Hugo Ball.

Etimologia cuvântului.

Originea numelui este neclară. Se presupune că denumirea curentului dadaism provine din franţuzescul dadisme (dada = ”căluţ de lemn“ fr.) sau că provine din afirmaţia Da, folosită foarte des în discuţiile purtate de iniţiatorii mişcării, care au origine românească. În anul 1916, Hugo Ball declara: “Dada vine din dicţionar. E  într-adevăr, cât se poate de simplu. În franceză înseamnă căluţ de lemn. În română înseamnă da, aveţi dreptate, aşa e, de acord, da da, ne ocupăm noi de asta”.

Marcel Iancu povesteşte că Tristan Tzara a găsit numele în dicţionarul Larousse. Tzara avea să spună: “Faptul că am ales DADA ca titlu al revistei mele în 1916, în Elveţia, nu are nimic anormal: eram cu nişte prieteni, căutam într-un dicţionar un cuvânt potrivit cu sonorităţile tuturor limbilor, aproape se făcuse noapte când o mână verde şi-a pus urâţenia pe pagina din Larousse – indicând cu precizie Dada - alegerea mea a fost făcută, mi-am aprins o ţigară şi am băut o cafea neagră. Cică DADA nu trebuia să spună ceva sau să determine vreo explicaţie pentru acest puseu de relativism care nu este nici dogmă, nici şcoală, ci o constelaţie de indivizi şi de faţete libere”.

Unde, când şi de ce a apărut DaDa?

Acest curent, Dada, a fost înființat în Zürich (Elveția) în anul 1916, în data de 6 februarie, de poetul de origine română Tristan Tzara căruia i s-au alăturat scriitori ai vremii precum Hugo Ball şi Richard Hülsenbeck, artistul plastic Hans Arp, dar și Marcel Iancu, Francis Picabia, Marcel Duchamp (S.U.A.), Max Ernst, Kurt Schwitters (Germania).

Dadaismul reprezintă mişcarea avangardistă ce a luat naştere sub conducerea lui Tristan Tzara. Acest grup de artiști şi scriitori, reuniți în aşa-numitul cabaret "Voltaire" din Zurich, milita pentru pace. Prin această mişcare, ei au încercat să aducă o aură culturală nouă sau, mai bine zis, o “artă elementară” care să-i salveze pe oameni de nebunia furioasă a războiului.

Intenţia dadaiştilor, a artiştilor reuniţi în această mişcare, a fost să publice o revistă de talie internaţională, o revistă cu numele DADA.

Dadaismul în cultura internaţională.

De la Zürich la Berlin, Dada a făcut paşi uriaşi. După anul 1920, curentul Dada este cunoscut la Paris, Barcelona, New York, Olanda şi Tokyo, prelungind mişcarea într-o reţea planetară, internaţională, într-o mişcare de artişti liberi.

În Berlin, curentul de avangardă produce o revoluţie atât în plan artistic cât şi în plan politic. În România, dadaismul este parţial vizibil. Apare menționat în unele producţii poetice sau în domeniul artelor plastice, în reviste de avangardă ale vremii cum ar fi: ”Unu”, ”Contimporanul”, ”Integral”.

Ultimul interviu al lui Tzara.

În anul 1963, cu puţine zile înainte de moartea sa,  Tristan Tzara avea să declare într-un interviu următoarele:

“Dada avea un scop uman, un scop etic extrem de pronunţat! Dada nu era numai absurdul, nu doar o glumă, dada era expresia unei foarte puternice dureri de adolescenţi, născută în timpul războiului din 1914 şi al suferinţei. Ceea ce voiam era să facem “tabula rasa” din valorile epocii, dar tocmai în beneficiul celor mai înalte valori umane...”

Acest manifest care a mişcat lumea, criticat, apreciat, adoptat sau nu, a făcut istorie şi nu a dat voie ca societatea să uite că trebuie să fie creativă, că artiştii trebuie să rămână în vizorul ei.

Acest curent de avangardă ne inspiră şi astăzi, poate chiar fără ca noi să ne dăm seama. Suntem într-o continuă căutare a ceva unic, ceva care să ne uimească, să ne mişte, să ne facă să vrem să privim povestea mai departe.

Da, da, dada există, a existat și va exista…. atunci,  acum şi cu siguranţă în viitor!

Sursa foto: cartea: "Dada. Revolta artei". (Colecţiile Cotidianul).

1 /
    Dadaismul. Revolta artei, curent de avangarda. Dadaismul. Revolta artei, curent de avangarda. Dadaismul. Revolta artei, curent de avangarda. Dadaismul. Revolta artei, curent de avangarda.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…