Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De ce emigrează românii? Tu de ce ai pleca/ai plecat din România?

Orice om cu o educație solidă își dorește să trăiască și să evolueze personal și profesional într-o societate cu valori reale și bine puse la punct, cu reguli clare, care să fie urmate de toată lumea, fără excepție și cu respect din partea autorităților și a celorlalți cetățeni. În acest moment, România este o țară dezbinată și o societate departe de cea la care doar visăm cu toții.

Timp de lectură: 10 - 15 minute

Politica și politicienii incompetenți ne-au transformat. Ne-au făcut să fim înverșunați și să ne luptăm între noi. Cu toate acestea, ne unesc două lucruri esențiale: umorul inconfundabil și pofta de viață. Nimeni pe lume nu e în stare să se distreze ca noi și cu siguranță nicăieri nu găsești remarci și comentarii atât de spumoase precum cele ale românilor. La polul opus, se află comentariile răutăcioase care provin din frustrări pe care acest tip de societate nu face altceva decât să le întrețină în loc să le domolească pentru ca, în timp, să le facă să dispară treptat.

Unii încă speră că se mai poate schimba ceva și văd în votul de pe 26 mai o șansă de care se agață pentru a nu părăsi România. Alții, pe de altă parte, au decis, cu toată dragostea de țară, să plece pe alte meleaguri, în căutarea unui viitor poate nu neapărat mai bun, însă indubitabil mai sigur. Și totuși... care este varianta optimă?

Am zeci de prieteni și cunoștințe care trăiesc de ani buni peste hotare și care afirmă faptul că nu ar mai reveni să locuiască în țară. Deși simt chemarea locurilor natale de sărbători și își vizitează familia și/sau prietenii rămași aici cu ocazia sărbătorilor importante (Paște, Crăciun), o bună parte dintre cei deja plecați nu au planuri de a se întoarce vreodată în țară. 

Fie că din cauza mediatizării intense a problemelor sistemului luat ca întreg ori din pricina situațiilor de care s-au lovit înainte de a pleca și de care se lovesc de fiecare dată când revin, cert e că a devenit aproape imposibil să mai convingi un român plecat de ani buni că acasă-i România, oricâte emoții i-ar stârni reportajele minunate realizate de către profesioniștii de la România, te iubesc! ori veștile bune despre reușitele altor români care, cu toată însemnătatea lor, sunt, din păcate, mult prea puține în amalgamul de probleme cu care ne confruntăm zi de zi.

Evident că nu putem generaliza și, așa cum unii dintre români sunt convinși că nu ar putea locui vreodată în altă parte, la fel probabil că există și români plecați care speră ca, într-o bună zi, să poată trăi în țara lor natală la standardele la care o fac acum în diverse colțuri ale lumii.

Un sondaj desfășurat la nivel internațional în perioada 1 octombrie - 12 noiembrie 2018 de către BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare din România și The Boston Consulting Group, cel mai mare consultant de business din lume reflectă faptul că un procent de 55% dintre români (mai bine de jumătate din populația țării) și-a exprimat dorința de a lucra în străinătate. Îngrijorător este totodată faptul că majoritatea respondenților au vârsta de peste 30 de ani și au studii superioare.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că România se află pe același palier cu state precum Austria, Germania, Italia, Irlanda, Belgia sau Danemarca în ceea ce privește dorința de mobilitate a forței de muncă (între 50% și 60% dintre respondenți). Așadar, nu suntem singurii din Europa care își doresc să plece din țara lor natală cu speranța unui viitor mai strălucit din toate punctele de vedere.

Și totuși, întrebarea care ne macină pe toți este următoarea: de ce pleacă atât de mulți români?

1. Nivelul salarial redus

Coroborat cu standardul de viață dorit, nivelul salarial din România este în continuare unul foarte redus.

Nivelul salariului minim pe economie în anul 2019 (de 2.080 de lei brut, respectiv de 2.350 lei brut pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare) este insuficient pentru un trai decent.

Evident că în Capitală se câștigă cel mai bine, însă chiar și aici lupta permanentă pentru acoperirea tuturor nevoilor biologice și sociale îi determină pe bucureșteni să fie nemulțumiți de cât câștigă și să încerce în permanență să se gândească la variante pentru a-și schimba viața.

Care sunt aceste nevoi? Ei bine, acestea sunt următoarele: alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, locuinţă mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de a plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea, precum și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

Evident, în acest sens, vorbim despre două categorii principale de români: cei cu studii superioare, educați pe domeniul în care activează și cu un salariu mult peste nivelul salariului mediu, care însă devine nesatisfăcător în comparație cu salariile altor țări pe același domeniu și muncitorii necalificați care preferă să plece din România, indiferent ce ar face peste hotare, pentru a putea strânge cât mai mulți bani pentru familie într-un timp cât mai scurt posibil.

Un venit insuficient va fi întotdeauna motivul principal pentru care românii nu vor sta pe gânduri puși în fața unei alegeri de acest gen. Deci, "românii pleacă pentru bani" ar fi un prim motiv important.

Cu toate acestea, există multe alte motivații la fel de puternice pentru unii români care au ales alte meleaguri pentru viitorul lor și al familiei lor.

Iată ce a declarat pentru JoelleMagazine.Ro, într-o discuție relaxată, Sabina N., o româncă stabilită în străinătate de mai bine de 15 ani, care a învățat să se adapteze altor culturi și care, dincolo de orice altceva, și-a dorit să trăiască frumos și elegant într-o societate care o respectă, care are reguli stricte și clare, pe care nimeni nu le poate interpreta după bunul plac:

De plecat am plecat pentru că, la 25 de ani, voiam să văd mai mult decât ograda românească. Am considerat întotdeauna că, trăind într-o comunitate multiculturală, vei putea să devii mai maleabil, mai deschis spre lucruri noi. Înveți să accepți că nu ești tu buricul pământului, că poporul tău nu e cel mai cel de pe planeta asta și că lucrurile vor evolua pentru ceilalți și dacă tu ca nație continui să exiști sau nu. Înveți arta diplomației, înveți să gândești de mai multe ori înainte de a deschide gura, tocmai în ideea că ceea ce vei spune e posibil să aibă o altă semnificație pentru interlocutorul tău. Consider că oamenilor nu le trebuie dată o libertate absolută, pentru că, așa cum se vede, nu știu să o gestioneze. Ceea ce trebuie într-o societate sunt niște reguli de bun-simț și stricte, pe care oricine, de la maimuță la robot (metaforic vorbind) trebuie să le respecte. Vezi cazul mai multor societăți actuale: Singapore, Japonia, Emiratele Arabe. Curat, oameni de toate culorile și religiile care se respectă și care contribuie la bunăstarea societății. Știi că mi-am dorit să revin în România, pentru a deschide o afacere. Mi-am dorit același mediu cu care sunt obișnuită aici de atâția ani. Îmi doresc reguli pentru toți și toate, care să fie implementate și de care să nu mai ai nevoie peste ani și ani, când oamenii vor fi atât de obișnuiți cu ele încât vor deveni un stil de viață normal. Nu mă mai întorc din cauza haosului din ultima perioadă, din cauza naționalismului afișat și pus pe tapet cu orice ocazie. Consider că o societate va evolua numai atunci când ideile mele, ale tale ori ale altora vor putea fi într-o simbioză perfectă. Iar această simbioză nu poate veni la pachet cu naționalismul, fațărnicia, hoția, dorința de a aduna pentru 1000 de generații. Nu există maturitate în cel mai adânc sens al cuvântului. E un haos total, un amalgam de idei fără rost, o lipsă de cultură îngrozitoare. Din păcate, românului îi place să arate cu degetul, să își lungească gâtul ca să vadă ce se întamplă în ograda vecină și speră că se întamplă ceva mai rău decât la el în ogradă. Daca e mai bine, nu pune mâna să ia notițe, să învețe și să vadă de ce celorlalți le e mai bine, de ce au capra mai frumoasă în timp ce a lui e râioasă. Și de ce e râioasă? Pentru că uită să o spele și să aibă grijă de ea, preocupat fiind cu rugăciuni de boală și moarte pentru behăitoarea celorlalți.

2. Dezamăgirea față de viața și oportunitățile din țară

Deși pare că nu afectează atât de mult, răutatea dintre români își pune adânc amprenta asupra oamenilor educați, care își doresc să trăiască frumos, să aibă o viață liniștită, un job bine plătit, dar și timp suficient pentru familie, pentru prieteni, pentru hobby-uri, pentru relaxare.

Valentin A. (navigator) punctează pentru JoelleMagazine.Ro motivele pentru care, dacă va fi cazul, ar alege să părăsească România:

Am avut norocul ca prin meseria pe care o practic să ajung peste tot pe glob. În România nu e cel mai rău, dar e departe de a fi bine. Ajung des în porturi ce aparțin țărilor civilizate și dezvoltate și simți de cum te dai jos de pe navă că oamenii de pe acolo nu au o atitudine perfidă. Ți se zâmbește mai des. Regulile se respectă din bun simț, nu doar cine vrea și cine nu are bani de amenzi. Da, principalul motiv pentru care aș pleca din România sunt oamenii. Și evident că pentru un trai mai bun. Dar astea două vin de obicei la pachet.

De asemenea, pentru cei condiționați de existența oportunităților diverse în domeniul ales, România ajunge foarte rapid la finalul listei țărilor unde acești oameni și-ar dori să trăiască și să își desfășoare activitatea.

Acesta este și cazul lui Mihai C. (cercetător), căruia i-am luat un interviu acum 5 ani și care a mărturisit recent pentru JoelleMagazine.Ro că a plecat din România acum mai bine de 15 ani întrucât

"nu îmi surâdea ideea să fac universitatea în România, unde mi se impuneau o grămadă de materii foarte învechite și nefolositoare. Iar legat de întoarcerea în țară, motivul principal pentru care nu m-aș putea întoarce ar fi acela că fondurile pentru cercetare în România sunt la pământ."

3. Un sistem birocratic defect, complicat și corupt (sistemul medical, de învățământ, etc.)

Faptul că România este o țară coruptă și prost condusă, în care anumiți oameni dau, cu orice preț, legi doar pentru a-și salva pielea nu mai este un secret pentru nimeni. Problema și mai gravă este aceea că, în acest amalgam de preocupări ale politicienilor cu propriile dosare, intervine o distrugere sistematică a societății, prin îndatorare, prin impunerea unor taxe și impozite exorbitante și adesea nejustificate, printr-o birocrație care îngreunează procese care ar trebui să funcționeze de la sine, determinându-i astfel chiar și pe cei mai corecți dintre români să se sature și să reorienteze către meleaguri în care se poate trăi mai bine.

Mădălina N., colaborator JoelleMagazine.Ro, care locuiește în București, declară, în acest sens, următoarele:

Câteva dintre motivele pentru care aș pleca din România sunt: corupția, lipsa locurilor de muncă plătite pe măsura implicării, salariile mici, prețurile foarte mari la alimente și la combustibil, iar ultimele trei conduc la un trai mai greu, mai sărac, cu nesiguranța zilei de mâine. Dar, dintre toate, cred că cel mai tare mă deranjează corupția.

Sistemul medical defect și sistemul de învățământ haotic îi determină pe români să se gândească de două ori înainte de a decide să își crească copiii la noi în țară. De asemenea, rata infracționalității din ce în ce mai crescute îi îndeamnă pe unii români să aleagă țări din Vestul Europei sau chiar de peste ocean atunci când vine vorba despre a se stabili definitiv împreună cu familia.

Rocsana I., colaborator JoelleMagazine.Ro, care locuiește în București, susține, pe tema acestui articol, faptul că:

Motivele pentru care aș pleca din România sunt următoarele: Corupția! 1. Lipsa sistemului de învățământ, ceea ce duce la manipularea maselor pentru că, nu-i așa, "Dacă vrei să distrugi o nație, ucide-i sistemul de învățământ" și 2. Lipsa sistemului sanitar.

Sistemul informatic actual al instituțiilor de stat ar avea, de asemenea, nevoie de îmbunătățiri substanțiale pentru ca taxa online să nu se mai achite la primul ghișeu pe stânga, la etajul 1.

4. Lipsa unor lideri politici vizionari și preocupați de bunăstarea societății și a cetățenilor

Nu degeaba mulți dintre români afirmă faptul că votul din 26 mai ar putea fi ultimul vot liber, dacă nu vom înregistra o prezență mare la urne. Exact ca în filmulețul care circulă pe internet zilele acestea, este timpul să ne reamintim că bunicii noștri nu au avut de ales, însă noi avem.  Schimbarea pe care ne-o dorim cu ardoare începe cu noi, cu fiecare dintre noi. Iar pentru asta, înainte de orice altceva, trebuie să abandonăm mentalitatea conform căreia "un om în plus sau în minus nu contează". Fiecare dintre noi contează și împreună suntem cu siguranță mult mai puternici!

5. Lipsa posibilității de avansare în carieră pe criterii corecte

De multe ori, chiar dacă salariile sunt decente, obediența față de superior, cu precădere în instituțiile de stat (dar nu numai), presupune adesea acțiuni care nu au aproape niciodată legătură cu competențele sau cu atribuțiile trecute în fișa postului. Astfel, unii dintre români ajung să se sature și-și caută un alt drum profesional, eventual cât mai departe de țara în care s-au născut și s-au format ca oameni.

Dincolo de eforturile suplimentare de integrare pe care ar trebui să le facă, mult mai mulți sunt dispuși să depășească barierele lingvistice și culturale care îi despart adesea de o viață frumoasă oriunde aleg să emigreze. Și evident, rămâne totuși în picioare mentalitatea unora care consideră că nicăieri nu vei fi niciodată privit ca unul de-al lor, mentalitate pe care o pot contrazice cu o multitudine de exemple: e drept că nu te vei simți tu niciodată 100% de altă naționalitate, pentru că sângele fierbinte de român o să-ți curgă prin vene oriunde ai pleca, însă, dincolo de orice altceva, dacă îți vezi de treaba ta, te implici activ la job și în societate și ești un om corect din toate punctele de vedere, ai mari șanse să te integrezi perfect într-o societate diferită de a noastră.

6. Infrastructura rutieră sau... lipsa ei

Cunoaștem cu toții demersul #șîeu din data de 15 martie al antreprenorului Ștefan Mandachi, inițiatorul mișcării care sprijină construcția de autostrăzi în România și românul care a construit primul metru de autostradă din Moldova. O infrastructură adecvată, cu autostrăzi care să lege principalele orașe ale țării, ne-ar face tuturor viața mai ușoară din toate punctele de vedere.

În plus, existența autostrăzilor ar diminua semnificativ numărul mare al victimelor accidentelor rutiere care au loc în fiecare an în țară din pricina drumurilor prost construite și pline de gropi sau cârpite ici-colo fără chef.

Pe această temă, Dan C. (avocat), care momentan locuiește în București și care a locuit o vreme în Japonia, completează pe tema acestui articol JoelleMagazine.Ro următoarele:

E o întrebare ce nu are un răspuns simplu. Cine a fost prin străinătate altfel decât turist sau student probabil se gândește nu la emigrare, ci la ce bine ar fi dacă ar fi și în România la fel ca în țara x sau y sau z (câte puțin din fiecare loc). O societate idilică nu există, deși multe par așa din afară. Uneori (poate ca și în cazul meu) e un mix între rebeliune, ajungere la saturație în unele privințe, necunoaștere, dorința de aventură, neadaptarea la o majoritate diferită, idealism, ocazia de a-și măsura forțele în alt mediu, orgoliu și poate multe altele. Încet-încet, una sau două din cele anterioare se ridică deasupra precum uleiul deasupra apei și rămân aparente. Motivația suferă alterări în funcție de vârstă, de o pasă prin care poți trece (nu musai o pasă proastă.. poate fi și o pasă bună, moment în care se activează dorința de a-ți măsura forțele și altundeva), starea spirituală, evoluția în maturitate și scop în viață. Timpul le cerne și îți arată ție, ca individ, motivele nebănuite care te-au făcut sa îți dorești ceva sau chiar să faci pași în acea privință, chiar dacă inițial părea sa fie alt "combustibil" de vină.

Mi s-a părut important să las comentariul lui Dan C. la final întrucât subliniază în mod corect câteva aspecte importante și anume faptul că o societate idilică cu siguranță nu există, așa cum nici oamenii sau cetățenii perfecți nu există și că, pe lângă multitudinea de motive înșiruite aici, oamenii pot avea varii motive în momentul în care aleg să părăsească România.

Dincolo de motivații, esențial este să ajungem să ne cunoaștem suficient de bine astfel încât să știm cu adevărat ce vrem de la viață și să luam decizia atât de importantă a emigrării, dacă se ajunge la ea, în totală cunoștință de cauză a ceea ce suntem și avem acum și a ceea ce vom deveni și urmează să avem odată cu schimbarea pe care o vom face. 

Foto: Shutterstock.com

Un material de Anca Tănase. Orice utilizare a conținutului acestui articol presupune citarea sursei și necesită obținerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.ro 2019.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…
20 de ani fără Prințesa Diana: Acționează doar cum…