Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Lupta pentru avere a moștenitorilor lui Picasso continuă!

Marele pictor Pablo Picasso a lăsat în urmă nu doar o enormă moștenire culturală, ci și o avere imensă pentru care se bat acum urmașii săi.

În timpul vieții, Pablo Picasso a fost cel mai prolific și fotografiat artist din lume. Acum, după moarte, este cel mai reprodus, expus, falsificat și piratat. Averea imensă strânsă din activitatea sa a iscat un conflict de proporții, ce macină familia lui de ani buni, situația fiind îngreunată și mai mult de faptul că Picasso nu a lăsat niciun testament.

La moartea sa din 1973, artistul a lăsat în urmă o avere ce cuprindea 45.000 de lucrări, două castele, trei case, 4,5 milioane de dolari cash și alte 1,3 milioane în aur. La șapte ani după moartea lui, valoarea averii sale fusese calculată oficial la 250 de milioane de dolari. Însă această sumă a devenit infimă odată cu trecerea timpului datorită vânzării operelor sale; anul trecut, doar pictura Femeile din Alger a stabilit recordul de vânzare a unei singure opere de artă la licitație: 179,4 milioane de dolari! Cu un asemenea ritm de augmentare a averii, era firesc ca moștenitorii să înceapă să își ceară drepturile.

Cine sunt moștenitorii lui Pablo Picasso?

În 1973, Picasso avea șapte moștenitori, dintre care astăzi au rămas doar cinci:

1. Maya Widmaier-Picasso

Este fiica artistului cu amanta sa, Marie-Thérèse Walter, pe care a întâlnit-o când ea avea 17 ani și el 45 și alături de care a rămas până când a părăsit-o pentru Dora Maar. Maya are 81 de ani, trăiește la Paris și a fost cea mai vehementă în a cere drepturile totale asupra averii. Deși nu este moștenitoarea pe linie legitimă, ea a invocat latura emoțională, explicând că a petrecut mai mult timp cu artistul, dar și că mama ei l-a iubit cel mai mult, alegând să se sinucidă la patru ani după moartea lui. 

Françoise Gilot a fost amanta lui Picasso și singura femeie din viața lui care l-a părăsit. În urma legăturii dintre cei doi s-au născut Claude și Paloma.

2. Claude Picasso

Claude are 69 de ani și locuiește la Geneva cu soția și cei doi fii ai săi. A durat o vreme până să se responsabilizeze și să se decidă să îi țină piept Mayei, însă acum este văzut de către dealerii de artă  drept cel mai bun manager al Administrației Picasso.

Până acum 25 de ani, casele de licitație o consultau doar pe Maya. Însă, la un moment dat, a intervenit Claude, situația schimbându-se și ajungând la a fi nevoie de două semnături, a lui și a ei, pentru fiecare autentificare de operă Picasso. Adesea, opiniile celor doi au ajuns să difere, ajungându-se la blocaje.

3. Paloma Picasso

Paloma este cea mai cunoscută dintre moștenitorii artistului; este designer de haine și bijuterii și are 67 de ani. Ea şi soţul ei, Dr. Eric Thévenet, își petrec timpul în cele două reședințe din Lausanne şi Marrakech.

Picasso a mai avut o legătură cu Olga Khokhlova, balerina din trupa lui Serghei Diaghilev, pe care a și luat-o de soție. În timpul mariajului lor a cunoscut-o pe Marie-Thérèse. Rodul căsniciei lor a fost un fiu, Paulo, care a murit în 1975. Paulo i-a lăsat drept moștenitori pe cei doi copii ai săi, Marina și Bernard.

4. Marina Picasso

Marina este cea mai retrasă din această luptă, dezgustată fiind de dorința avidă a Mayei de a acapara întreaga avere. Are 66 de ani și trăiește la Geneva alături de cei cinci copii (trei adoptați din Vietnam) și doi nepoți. Ea mărturisește că nu a petrecut mult timp cu Picasso și că moștenirea a fost una fără iubire; primul lucru pe care l-a făcut atunci când a moștenit una dintre vilele sale a fost să îi întoarcă toate tablourile cu fața la perete.

5. Bernard Ruiz-Picasso

Bernard are 57 de ani și este căsătorit cu Almine Rech, dealer de artă. El conduce Muzeul Picasso din Malaga, pe care l-a fondat în 2003.

Goana după bani

Averea artistului a ajuns astăzi la 500 de milioane de dolari. Prin afacerile profitabile încheiate de firma Picasso Inc., pentru ale cărei drepturi s-au războit toată viața Maya și Claude, aceasta s-a sporit de la an la an.

  • Brandul de mașini Citroën a cumpărat drepturile de a folosi numele Picasso pentru unul dintre modelele sale de automobile, care s-a vândut în 3.5 milioane de exemplare. Aceste drepturi au costat nici mai mult, nici mai puțin de 20 de milioane de dolari, iar compania continuă să plătească familiei anual aceste drepturi. Ideea de afacere a fost a Mayei și a fiului ei, Olivier, ceilalți moștenitori opunându-se, afirmând că au dus în derizoriu numele artistului.
  • Brandul de stilouri Montblanc plătește anual bani către administrația Picasso pentru ediția limitată de stilouri ce poartă numele artistului, gravate cu citate și schițe de-ale lui. Un stilou din aur masiv cu diamante a fost vândut cu 54.500 de dolari.
  • Un alt exemplu prin care familia a sporit averea lui Picasso a fost chiar prin filmul Titanic. Regizorul James Cameron a dorit neapărat ca, în scena în care se scufundă vaporul, să apară tabloul Domnișoarele din Avignon dispărând în valuri (fără legătură cu realitatea, tabloul fiind expus la MOMA). Administrația Picasso a cerut scoaterea scenei din acest motiv, însă Cameron a refuzat, ceea ce a făcut ca moștenitorii să ceară plătirea unei amenzi colosale. 

Ultimul scandal a izbucnit la începutul anului, după ce Maya a vândut de două ori bustul mamei sale, realizat de Picasso în 1931. Bust de femeie a fost cumpărat în noiembrie 2014 de către şeicul Qatarului, Jassim bin Abdulaziz al-Thani, cu 42 de milioane de dolari, iar în 2015 a fost vândut a doua oară către unui titan al lumii dealerilor de artă, armeanul Larry Gagosian, deţinătorul lanţului de galerii de artă Gagosian Gallery – cu 105,8 milioane de dolari (mai mult decât dublul prețului oferit de șeic). Pentru a rezolva acest haos provocat de Maya, s-au luptat trei tribunale – din New York, Elveția și Franța. Condițiile soluției găsite încă nu sunt cunoscute, unele surse afirmând că, de fapt, scandalul continuă în taină.

Situația de conflict va continua chiar și după ce Maya nu va mai fi, deoarece dorința avidă de avere a fost dată mai departe Dianei și lui Olivier, copiii ei. Urmași crescuți după chipul și asemănarea ei, cei doi nu se vor opri până când nu vor isca situații de scandal, în dorința de a monopoliza o avere ce aparține, de drept, mai multor moștenitori.

Foto: Picasso – shutterstock.com; Maya – news.artnet.com; Claude – agent4stars.com; Paloma – alchetron.com; Marina – kateforsyth.com.au & Bernard – abc.es 

1 /
    avere, Picasso, luptă pentru avere avere, Picasso, luptă pentru avere avere, Picasso, luptă pentru avere avere, Picasso, luptă pentru avere avere, Picasso, luptă pentru avere avere, Picasso, luptă pentru avere

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…