Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Turnul Eiffel: simbolul unei naţiuni, la 125 de ani de la deschiderea oficială.

Pe 6 mai 1889, acum 125 de ani, în Franța, avea să se deschidă pentru public cea mai înaltă structură construită de om la acel moment, Turnul Eiffel. Ridicat în anul 1889 în inima Parisului, cu o înălţime de 324 de metri (300 de metri structura turnului şi 24 de metri antena ce serveşte domeniul comunicațiilor), a devenit simbolul cel mai uşor de recunoscut din lume şi, timp de 41 de ani, a deţinut recordul mondial pentru cea mai înaltă construcţie din lume. Astăzi, Turnul Eiffel a devenit simbolul unei naţiuni.

Turnul Eiffel se bucură de notorietate şi reprezintă unul dintre principalele obiective turistice ale lumii. Ulterior, s-au creat 30 de alte duplicate şi turnuri asemănătoare. Şi în România găsim o astfel de construcţie, în oraşul Slobozia, acolo unde s-a înălţat o copie de 54 de metri a celebrului turn.

Puţini cunosc faptul că pe fiecare piesă de metal ce compune turnul Eiffel scrie “Made în Reşiţa – România”. Simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Panculescu.

Turnul poartă numele proiectantului său, inginerul francez Alexandre Gustave Eiffel, care era arhitect şi specialist în structuri metalice. Pentru realizarea turnului, s-au folosit 10.000 de tone de oţel, iar la ridicarea lui au lucrat 200 de muncitori.

Construirea Turnului Eiffel avea să fie realizată în onoarea centenarului Revoluţiei franceze. Guvernul Franţei a organizat un concurs de proiecte (peste 100), care au fost trimise Comitetului Centenarului. Proiectul câştigător a fost declarat cel al inginerului Gustave Eiffel, cunoscut pentru structurile metalice îndrăzneţe.

Designerul Turnului Eiffel a proiectat şi structura metalică din New York, Statuia Libertăţii. De altfel, o bijuterie arhitectonică a maestrului Gustave Eiffel se găseşte şi în România: Grand Hotel Traian din Iaşi (proiectat în anul 1884).

Turnul Eiffel este deschis publicului pe tot parcursul anului. Acesta are 3 nivele. Pentru primul și al doilea nivel, accesul se poate face atât pe scări, cât și cu liftul. În schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

La primul nivel se află restaurantul “Altitude 95″, un mic muzeu al Turnului Eiffel, precum şi o sală de cinema în care rulează filme documentare ce prezintă istoria turnului.

La cel de-al doilea nivel se află celebrul restaurant “Jules Verne”, are un lift privat şi necesită rezervare prealabilă. Pe acest nivel au fost amenajate numeroase balcoane de unde Parisul poate fi fotografiat din toate unghiurile.

Ultimul nivel găzduieşte biroul lui Gustave Eiffel, precum şi pe cel aş celebrului inventator american Thomas Edison.

În anul 1964, la data de 24 iunie, este înscris ca monument istoric. În plus, începând cu anul 1991, Turnul Eiffel a devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO, alături de alte monumente pariziene.

O structură metalică rece, impunătoare, dar care reuşeşte să impresioneze!

Sursa foto: Joellemagazine.Ro

1 /
    Turnul Eiffel, 125 de ani de la inaugurarea lui, Alexandre Gustave Eiffel Turnul Eiffel, 125 de ani de la inaugurarea lui, Alexandre Gustave Eiffel Turnul Eiffel, 125 de ani de la inaugurarea lui, Alexandre Gustave Eiffel

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Mașina timpului: înapoi la liceu, pentru o prelegere…
21 septembrie: Să fim mai buni de Ziua Internațională…