Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

100 de ani de la deschiderea primului supermarket!

Astăzi avem câte un supermarket aproape la fiecare parter de bloc, unde găsim orice ne putem imagina: produse alimentare, cosmetice, detergenți, jucării, haine, etc. Însă lucrurile nu au stat la fel înainte, când oamenii căutau produsele peste tot, de la piețe, la iarmaroace și magazine specializate.

Calea către o viață mai ușoară, în care putem găsi tot ce ne dorim într-un singur loc, a fost deschisă acum 100 de ani, pe vremea aceasta.

Piggly Wiggly a fost primul magazin universal de tip autoservire, ce avea toate caracteristicile supermarket-ului de astăzi. El a dat tonul, practic, caselor de marcat individuale, etichetele cu preț plasate individual pe produs și coșurilor de cumpărături.

Deschiderea oficială a acestuia a avut loc pe 6 septembrie 1916, în Memphis, Tennesee.

Magazinul Piggly Wiggly original, Memphis, Tennessee, 1918

La momentul fondării sale, magazinele nu permiteau clienților să își aleagă propriile bunuri. Clienții dădeau o listă vânzătorului, care le aduna pe toate din magazin. La fel ca benzinăriile full-service, acest lucru genera un cost mai mare, prin urmare și prețuri mai crescute.

Piggly Wiggly a introdus această inovație de a le permite clienților să se plimbe prin magazin și să își aleagă produsele. Acest lucru a dus la o scădere a costurilor și, implicit, a prețurilor.

Corporația Piggly Wiggly a securizat formatul de autoservire și a vândut franciza la sute de magazine care doreau să o utilizeze. Conceptul a fost patentat de fondatorul Clarence Saunders în 1917.

Marcator istoric de lângă locul unde a fost primul magazin Piggly Wiggly în Memphis, Tennessee

Clienții intrau în magazin printr-o ușă turnantă și se plimbau pe patru raioane pentru a alege din cele 605 produse care erau vândute în ambalaje și organizate pe departamente. Ei mai selectau produse pe măsură ce ajungeau la casa de marcat. Instantaneu, ambalajul și recunoașterea brandului au început să devină importante pentru companii și clienți.

Piggly Wiggly a fost primul care a:

  • Avut case de marcat individuale
  • Etichetat prețul pe fiecare produs în parte
  • Oferit clienților coșuri de cumpărături, începând cu 1937 în Oklahoma.

Logo-ul oficial Piggly Wiggly

Succesul Piggly Wiggly a fost atât de mare, încât și alte magazine independente au trecut la formatul de tip autoservire, între 1920 și 1930. Când a ajuns la apogeu în 1932, compania opera 2.660 de magazine și avea un profit anual care ajungea la 180 de milioane de dolari.

Clarence Saunders a construit o replică a magazinului original în Memphis Pink Palace Museum and Planetarium, casă ce inițial era locuință privată, pe care ulterior a vândut-o orașului.

Conform website-ului Piggly Wiggly, Saunders a fost reticent în a explica originea numelui companiei. O poveste spune că, atunci când călătorea cu trenul, a privit pe geam și a văzut mai mulți purcei chinuindu-se să treacă pe sub un gard, ceea ce i-a dat ideea pentru rimă. Cineva l-a întrebat de ce a ales un nume atât de ciudat pentru organizație, iar el a răspuns: „Pentru ca oamenii să întrebe chiar acest lucru.”

În prezent, sediul companiei se află în Keene, New Hampshire. Peste 600 de magazine Piggly Wiggly sunt deschise în 17 state, cu precădere în orașe și comune mai mici.

Magazine Piggly Wiggly din SUA în prezent

Magazin Piggly Wiggly în Owasso, Oklahoma, 2006

Foto: pexels.com, en.wikipedia.org

1 /
    istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare istorie, supermarket, Piggly Wiggly, SUA, lanț de magazine, cumpărături, shopping, produse alimentare

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…