Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

11 lucruri prin care treci zilnic atunci când ești genul care gândește prea mult

Dacă ești genul liniștit, introvertit, care nu vorbește prea mult, e foarte probabil să te identifici cu titlul acestui articol – pentru că, în același timp, e foarte probabil să și gândești prea mult.

A gândi mult și a analiza este un lucru extraordinar de bun, pentru că te scutește de multe bătăi de cap și consecințe neașteptate. Însă aduce cu sine și destule neînțelegeri și situații tipice, prin care treci zilnic.

Iată 11 situații cu care te confrunți zilnic atunci când ești genul care gândește prea mult:

1. Oamenii cred că ești supărat pe ei.

Liniștea îi face pe oameni să se simtă neconfortabil mai mereu. Astfel că pot avea tendința să creadă că, dacă taci, sigur ești supărat pe ei. Tu, de fapt, îți vezi de treburile tale, și cel mai probabil, nici nu te gândești la oamenii din încăpere – ai alte lucruri în minte.

2. Oamenii cred că ești supărat “în general“.

După cum am spus și mai sus, liniștea este des interpretată drept supărare. Și dacă un coleg nu crede că ești supărat pe el, va presupune că ești supărat în general. E frumos să vezi că oamenilor le pasă de tine și te întreabă ce s-a întâmplat, dar așa ești tu! Pur și simplu nu vorbești mult și ești serios.

3. Te justifici mai mult decât e necesar.

Îți cer scuze, explici și te justifici în mod constant în legătură cu comportamentul tău introvertit: “nu am absolut nimic“, “așa sunt eu“,“ sunt bine“, “așa sunt eu, mai tăcut“, “așa sunt eu, mai serios“, etc. Însă nu faci rău nimănui pentru că îți exprimi personalitatea ta naturală, firească.

4. Creezi probleme care nu există, de fapt.

Poate că uneori chiar îi rănești pe cei din jur cu astfel de gânduri. Dar nu o faci niciodată intenționat. Atunci când gândești prea mult, ajungi, cumva, cu gândurile și către conflict și probleme. Fie te îngrijorezi prea mult, fie ai senzația că oamenii din jur au întreprins niște acțiuni care nu există, de fapt.

5. Gânditul peste măsură duce la oboseală psihică, ceea ce duce, în final, la oboseală fizică.

Dacă ești mai mereu obosit, iar pungile de sub ochi sunt uriașe, e foarte posibil să te stresezi exagerat cu propriile gânduri. Dacă nu ai nicio altă condiție medicală, gândurile tale exagerate te epuizează în timpul zilei, iar noaptea nu te lasă să dormi.

6. Nu ai poftă de mâncare din cauza gândurilor.

Dacă faci parte din categoria gânditorilor exagerați, cunoști bine senzația de a nu putea mânca nimic din cauza gândurilor – sunt atât de multe, încât stomacul tău nu poate suporta mâncarea. Iar dacă acestor gânduri se adaugă și anxietăți, cu siguranță îți vine și să vomiți, chiar dacă nu ai mâncat nimic.

Genul acesta de oameni are probleme și când iese în oraș cu oameni care îi fac să se simtă neconfortabil, sau cu care e dificil să discuți. Când ești doar în capul tău, nu mai intră nimic în stomac.

7. Nu prea faci o primă impresie bună.

Din păcate, un om introvertit, care gândește prea mult, trebuie să petreacă mai multă vreme cu o persoană până să ajungă să poată relaționa bine. Stilul introvertit și reticent poate îndepărta oamenii la început, și e posibil ca, în tot acest timp, să te rogi pentru o a doua șansă, ca să repari prima impresie greșită.

8. Îți este greu să socializezi în medii aglomerate sau zgomotoase.

Când ești un om tăcut, e foarte greu să îți proiectezi vocea în afara minții.

Dacă, de pildă, te afli la un bar, s-ar putea să ai nevoie să țipi ca să te faci auzit, iar apoi îți vei face griji dacă nu cumva ai vorbit prea tare, ai deranjat, sau dacă îți miroase gura. Preferi, mai degrabă, să privești oamenii și să asculți, decât să participi efectiv la conversație.

9. Oamenii cred că îi judeci în secret.

Deși, poate, uneori, este adevărat (însă chiar și cei mai verbali oameni au astfel de obiceiuri), de cele mai multe ori, nu e deloc așa. Gânditorul introvertit iubește să privească oamenii din jur, dar nu gândește aproape nimic rău despre cei la care se uită. Doar îi place ideea de a se pierde în lumea altcuiva, în loc să încerce să colinde prin propria sa lume.

10. Munca în echipă poate fi dificilă.

Dacă ai o ședință sau o reuniune cu mai mulți colegi, ai emoții de fiecare dată. Nu înseamnă că nu vrei să împarți idei sau să conversezi cu ceilalți. Dar mereu îți faci griji să nu spui ceva greșit, iar adesea creezi scenarii atât de întunecate cu privire la posibile situații, că ajungi să taci pentru a le evita.

11. Ești o cu totul altă persoană online/în scris.

În viața reală, te asociezi cu oameni care sunt mai zgomotoși decât tine, sau care, măcar, vorbesc mai mult. Așa că îi lași pe ei să își facă treaba, iar tu doar asculți și asimilezi.

Dar, în spatele unei tastaturi, sau în cadrul unei discuții mediate, un gânditor introvertit simte că are, în sfârșit, ocazia să se exprime pe sine, în mod clar, și să își articuleze gândurile. Nicio situație din viața reală nu îl perturbă, nu îi cauzează panică, așa că poate vorbi liniștit.

Nu trebuie să îți fie rușine că ești o persoană introvertită sau tăcută. Aceasta este personalitatea ta autentică și ai tot dreptul să o exprimi, așa cum persoanele vocale o exprimă pe a lor. Totul este să încerci să te relaxezi mai des și să eviți să creezi scenarii, pentru a nu rata situații importante în viață din cauza anxietății sociale.

Foto: pexels.com, shutterstock.com

1 /
    psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni psihologie, relații, introvertit, personalitate, socializare, tipuri de personalitate, social, oameni

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…
Trucuri pentru a face purtatul ochelarilor mai confortabil