Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac președinte din lume

José Mujica, președintele Uruguay-ului, este cel mai sărac președinte din lume, devenit celebru la nivel mondial datorită stilului său nonconformist. Acesta este recunoscut pentru discursurile sale anti-consumeriste, nefiindu-i teamă să spună ce gândește.

Iată 20 de lucruri mai mult sau mai puțin cunoscute despre José Mujica, acest președinte ieșit din comun:

1. José Alberto Mujica Cordano s-a născut la 20 mai 1935 într-o familie de fermieri. Tatăl său, Demetrio Mujica, este de origine bască, iar mama sa, Lucy Cordano, este fiica unor imigranți italieni.

2. În tinerețe, obișnuia să vândă flori în cartierele bogate din Montevideo.

3. S-a înrolat în mișcarea de gherilă Tupamaro, un grup armat de stânga inspirat de revoluția cubaneză.

4. A fost împușcat de șase ori în perioada de apartenență la Tupamaro.

5. A petrecut peste 13 ani în închisorile dictaturii, între 1973 și 1985, fiind bătut, umilit și ținut la izolare timp de nouă ani. Mujica a declarat că în acea perioadă l-a afectat cel mai tare lipsa lecturii. Ajuns în pragul nebuniei, mântuirea și liniștea au venit într-un final, când a primit permisiunea de a scrie și de a citi cărți științifice. A fost eliberat în 1985, când Uruguay-ul a revenit la democrație.

6. În 2005 s-a căsătorit cu politicianul Lucía Topolansky, actuală vice-președintă a Uruguay-ului. Topolansky a fost prima femeie președinte din istoria țării, având funcție de președinte interimar în lipsa președintelui Mujica și a vice-președintelui Danilo Astori (26-28 noiembrie 2010).

7. A primit decorații înalte din partea mai multor țări: Paraguay (2010), Peru (2011), Mexic (2014) și Ecuador (2014).

8. Nu a acceptat să locuiască în casa luxoasă pusă la dispoziția liderilor statului, preferând să trăiască la ferma soției lui de la periferia orașului, pe o stradă neasfaltată.

9. Oferă adăpost la ferma sa bătrânilor fără locuință.

10. Se ocupă personal de creșterea animalelor și agricultură, alături de soția sa.

11.  Donează lunar 90% din salariul său unor organizații de caritate. 

12. Conduce un Volkswagen Beetle din 1987 (în valoare de 1.800 de dolari), devenit simbol al modului său de viață umil.

13. În numele idealurilor sale de libertate, José Mujica, zis și „Pepe”, a primit în Uruguay șase deținuți de la închisoarea americană Guantanamo și o sută de refugiați sirieni, majoritatea copii. Aceste decizii au stârnit nemulțumiri în rândul cetățenilor.

14. Popularitatea lui a scăzut cu 50% în ultimii trei ani de mandat, unul dintre motivele cele mai importante fiind faptul că nu s-a opus legii care legalizează avortul pentru sarcinile de până la 12 săptămâni.

15. Fost fumător înrăit, Mujica a impus legi drastice anti-fumat.

16. A atras atenția opiniei publice la nivel global prin discursurile anti-consumeriste de la Conferința Rio+20 din 2012 și de la Națiunile Unite din 2013.

17. A susținut legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex (căsătoriile gay sunt legale în Uruguay din 2013).

18. S-a pronunțat în favoarea legalizării cultivării și comercializării cannabisului. El argumenta că această măsură ar duce la scăderea consumului de droguri legale și ar aduce bani la bugetul de stat, bani care oricum ajung la traficanți. În Uruguay, aproximativ 115.000 de persoane (din cele 3.444 de milioane de cetățeni) fumează marijuana, generând o piață de peste 30 de milioane de dolari. Mujica a invitat și țările vecine să observe efectele pe care legea le-ar avea asupra consumului de droguri.

19. Este vegetarian.

20. Este ateu declarat.

Foto: occupy.com, countercurrents.org

1 /
    președinte, Uruguay, politică, mondial, politică externă, curiozități, monden președinte, Uruguay, politică, mondial, politică externă, curiozități, monden

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…
Trucuri pentru a face purtatul ochelarilor mai confortabil