Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

“3-4 lei pe oră pentru parcare este o sumă modică”, zise polițistul cu salariu mai mic decât cel mediu pe economie

A găsi un loc de parcare în București a reprezentat dintotdeauna o provocare – în mod special în zona centrală a orașului. Este un fapt cunoscut, de asemenea, și că există diverși indivizi care își asumă rolul de parcagii, cerând diverse sume pentru a-ți oferi un loc de parcare.

Azi am luat amendă din cauză că am parcat într-un loc neautorizat.

Căutam deja de 30 de minute loc de parcare în zona Unirii și nu găseam nimic pe o rază de vreo 2 km. Până când m-am enervat și am decis să parchez lângă Centrul Vechi, în apropierea stației de metrou.

Din două motive ezitasem inițial să parchez acolo: pentru că știam că e stație de autobuz și pentru că nu suport faptul că indienii care dirijează mașinile către locuri de parcare câștigă într-o zi mai mult decât mine (văzusem și eu locul de parcare, n-aveam nevoie să mi-l arăți tu).

Din două motive am decis totuși să parchez acolo: pentru că mă grăbeam îngrozitor și deja aveam tensiune 15 că nu găseam loc de parcare și pentru că m-am gândit că, din moment ce polițiștii stau întotdeauna mai sus și-i văd pe acești mari coordonatori de trafic fără să le spună nimic, sunt cumva înțeleși între ei și n-am ce să pățesc. Mai ales că erau deja două mașini parcate și acolo e mereu ocupat (vezi serile de tămbălău din Centrul Vechi, când ți se pot cere și 40 de lei pentru acel loc de parcare).

"indienii care dirijează mașinile către locuri de parcare câștigă într-o zi mai mult decât mine"

Am umblat aproape două ore în zona Unirii, fiindcă aveam o groază de lucruri de rezolvat, iar în timp ce treceam pe lângă zona cu pricina, mai trăgeam o ocheadă să mă asigur că e totul în regulă. După acest interval de timp, am dat să mă întorc la mașină și am văzut lângă ea un polițist. „Stai să vezi că-mi dă amendă”, am gândit eu. M-am îndreptat spre el, dar după mi-am amintit că mai aveam ceva de rezolvat. „Măcar să-mi fac treaba, că amendă tot iau și să nu mai stau să caut IAR loc de parcare în altă parte”, am concluzionat.

M-am întors liniștită, pregătită de săpuneala lui domn polițist. Noroc că momentan nu mai sunt blondă, că iar mă luau cu ironiile că „nu vă uitați, domnișoară, unde ați învățat să conduceți, etc.”. Îl întreb ce se întâmplă, îmi explică. Am încercat să aplic metoda cu care în general nu dau greș și scap de amendă: discursul fraierică habar n-am style. Plus că numărul de înmatriculare de Constanța mă ajută.

Am început să îi explic cu patos lui nenea că mi s-a părut mie ceva suspect, dar a venit un individ care m-a dirijat și care m-a asigurat că pot parca aici, plus că mi-a mai și cerut bani pe locul de parcare!!! Iar el a început să-mi spună că dacă nu avea uniformă și nu mi-a dat chitanță, etc,etc. – știam.

Am scăpat cu jumătate de amendă – că „sunteți din Constanța și poate nu știți cum stă treaba aici în București”. Ei, tot e ceva. Și l-am întrebat cu un aer de ingenuă ce să fac dacă vine la mine un nene de genul acesta care mă dirijează și-mi cere bani pe parcare. Mi-a zis să sun la 112. I-am spus: „Păi nu pleacă învârtindu-se până ajunge echipajul?”

Răspunsul lui m-a șocat, deși mă cam așteptam la el:

„N-o să se ducă prea departe, se duc mai încolo de obicei. Dar îi știm, sunt cam aceiași. Tot adună teancuri de amenzi, dar Fiscul n-are ce să le facă. Noi sperăm să le dea măcar muncă în folosul comunității.”

Ne-ai salvat pe toți cu răspunsul ăsta. 

Serios?! Păi dacă știi cine a fost, de ce nu-i dai și lui amendă?!

I-am spus că vreau să plătesc amenda pe loc. Și a avut loc următoarea discuție:

- Nu avem chitanțiere, ne pare rău. Nu ține de noi, e treabă administrativă.

- Și unde pot plăti?

- La CEC, la Poștă sau la Oficiul de Taxe și Impozite. Sau online.

- Ultima oară când am plătit online, mi-a venit somație după un an de zile cu titlu executor că nu aș fi plătit-o.

- Aveți dovada plății?

- Da, normal.

- Păi sunteți în regulă.

- Nu, nu sunt în regulă, am stat la două cozi infernale ca să le dovedesc faptul că am plătit de acum un an de zile amărâta aia de amendă.

- Păi știți cum e la noi în țară...

Nu mai aveam ce să completez. Am vrut să închei, iar domnul a găsit că e o idee bună să mă sfătuiască unde să parchez:

„Aveți parcare supraetajată la Unirii, costă 3-4 lei pe oră, e o sumă modică.”

Alo! Modică era dacă plăteam 3-4 lei pe toată staționarea, nu pe oră. Dacă aveam de stat 10 ore, plăteam 30 de lei, nu? În condițiile în care un om obișnuit câștigă 50 pe zi, nu?

Dacă lucram în zonă și trebuia să parchez acolo, plăteam peste jumătate din venitul zilnic numai pe parcare?! Într-o lună de muncă, asta înseamnă aproape 700 DE LEI NUMAI PE PARCARE. 

Îmi asum acest preț, dar nu poți spune că e o sumă MODICĂ. Mai ales când ai un salariu mai mic decât cel mediu pe economie. De unde îți vine să faci asemenea comparații?

Tu realizezi ce înseamnă 30 de lei pentru un om obișnuit, așa, ca mine?

Iată ce poți cumpăra cu 30 de lei:

 • Detergent de rufe, 4 kg: ajunge cam o lună sau mai mult, depinde pentru câți oameni speli;
 • O pâine, un pui întreg, un kg de roșii, o bucată de telemea de vacă și o sticlă de ulei: ajunge să hrănești o familie măcar la două mese? Ajunge.
 • Cam 6 litri și jumătate de benzină. Dacă mergi cât merg eu, ajunge vreo cinci zile.
 • O pizza și un suc: îți poți scoate iubita în oraș de banii ăștia;
 • Vreo două pachete de țigări, pentru fumători: fumezi două zile sau mai mult? Fumezi.
 • Un buchet de flori pentru cineva drag: prefer să-i iau mamei flori decât să dau banii pe parcare;
 • O cutie de bomboane de ciocolată de foarte bună calitate;
 • O sticlă de Prosecco: adică te răsfeți, nu glumă;
 • Vreo 5 sau 6 cafele dacă ieși în oraș și vrei să faci cinste tuturor prietenilor tăi;
 • Un bilet la un spectacol la Teatrul Național I.L.Caragiale București, cu reducere de student, sau la un alt teatru mai mic, preț întreg.

Și-aș putea găsi multe alte variante de a cheltui acești 30 de lei. Iar eu să aleg să-i dau pe un loc de parcare?! De ce, doar pentru că am oprit motorul?! Nu mai menționăm faptul că aș fi plătit tot atât dacă îl dădeam vreunui indian dirijor de trafic, fără autorizație, fără uniformă și fără chitanțier la purtător. Dacă nu-i dădeam, exista riscul să mă trezesc cu vreo zgârietură sau un cauciuc tăiat. Sau două. Sau toate.

Prețurile sunt prețuri – nu le discut, nu le comentez. Dar când tu, în calitate de polițist, dai o amendă unui cetățean și-i spui că aceasta e o sumă modică și că nici nu te sinchisești să-i sancționezi pe cei care oferă locuri de parcare ilegal, mi se autotapează părul de pe cap (știu, iar am inventat un cuvânt).

Eu ce ar trebui să fac în situația dată? Să sun la 112? Voi păți ca în alte dăți când mi s-a închis telefonul și mi s-a spus, citez, că fac mișto de ei? Să mă adresez forurilor superioare? Să fac o reclamație secției de poliție de care aparține nenea cu pricina? Să fac o petiție? Sau să-i fiu recunoscătoare că mi-a dat doar jumătate de amendă, cum pretinde? 

Colac peste pupăză, la plecare, s-a apucat să mă dirijeze când dădeam cu spatele ca să plec. „Dați cu spatele acum, domnișoară”. N-am nevoie de indicații prețioase, văd și eu. Am oglinzi – și retrovizoare, și de buzunar, pentru informația ta.

Mă fac și eu dirijor de parcare. Banul merge, nu tu efort, nu tu taxe, nu tu impozite, cu poliția lângă tine. 

Foto: infobraila.ro, allthingsgud.com, pexels.com

1 /
  amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie amendă, parcare, rutieră, amendă rutieră, poliție, Poliția Română, Poliția Rutieră, București, locuri de parcare, salariu mediu pe economie

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…