Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Adormirea Maicii Domnului – ce se face astăzi și ce nu

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, fiind prăznuită pe 15 august. Astăzi se serbează și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit, iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiţia Bisericii. Ea marchează, în viziune populară, trecerea de la zilele călduroase la cele reci; în diverse zone ale țării, există obiceiurii, tradiții și superstiții mai mult sau mai puțin cunoscute care se respectă în această zi. 

În ziua de Sfântă Mărie, fetele nemăritate se duc la biserică dis de dimineață; pentru a-și găsi ursitul, trebuie să poarte în sân, pe tot parcursul zilei, un fir de năprasnic (ferigă) și să se roage la Icoana Maicii Domnului. În alte zone, cele care doresc să se mărite își pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-și visa ursitul. 

Despre această zi se crede că are o putere magică foarte mare și, de aceea, plantele de leac culese în această zi de fetele nemăritate au puterea de a vindeca anumite boli. 

Se spune că astăzi nu este bine să ne tundem părul și nici să-l aruncăm la gunoi. De asemenea, nu este bine să mergem cu spatele, întrucât o vom întrista pe Maica Domnului.

Nici scăldatul în ape curgătoare nu este recomandat astăzi, întrucât atrage răutăți și ghinioane.

Spunem astăzi La mulți ani au nu?

Unele persoane consideră că această zi este una de tristețe, marcând trecerea în neființă a Maicii Domnului și că onomastica ar trebui sărbătorită pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului. Din acest motiv, unii sunt de părere că a spune „La mulți ani!” astăzi e păcat.

Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui „La mulți ani!” astăzi, întrucât este o sărbătoare a bucuriei. 

Conform crestinortodox.ro, Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce esti Maica Vieții.”

Felicitări tuturor sărbătoriților!

Foto: monitorulexpres.ro

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…