Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ce trebuie să știi despre oamenii care reușesc mereu să pună bani deoparte

Banii reprezintă întotdeauna un subiect delicat și sensibil, iar unele relații interumane pot fi chiar afectate de acest aspect.

O relație care, în mod normal, ar trebui să funcționeze perfect, se poate încheia mai repede decât am crede din cauza diferențelor de a percepe și cheltuii banii.

Poate că ție îți place să cheltui fiecare leu, gândindu-te că, așa cum ai făcut acești bani, vei face și alții, și nu vrei să-ți refuzi nicio plăcere, pentru că viața este scurtă, nu?

Dar dacă partenerul tău e genul care nu se grăbește să scoată portofelul și preferă să gândească de 10 ori înainte să cumpere ceva?

Momentele decisive sunt cele care decid dacă veți trece împreună peste ele sau nu. Și, așa cum nu este în regulă să-ți cheltui tot salariul din prima săptămână pe haine și ieșiri în oraș, ca restul lunii să o petreci împrumutându-te de la prieteni, nici să îți refuzi orice dorință nu e în regulă, doar de dragul de a strânge bani.

Echilibrul este ideal în orice situație. Iar ceva bani puși deoparte pentru zilele în care chiar ai nevoie sunt necesari întotdeauna (am învățat că nu e bine să ai pușculița goală, pentru că va veni acel moment în care suma care s-a strâns acolo îți va fi de mare ajutor).

Dar cum reușesc oamenii să pună bani deoparte, fără să se transforme în zgârciți? Ce ar trebui să știm despre acest gen de persoane? Pentru a ajunge la o comuniune, e bine să înțelegem punctul lor de vedere și să nu-i acuzăm de avariție pentru că nu sunt de acord când vrei să cumperi ceva în acel moment:

1. Excelează în a-și întârzia satisfacțiile.

Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să își ofere plăceri rapide, pe loc – o pereche de pantofi, o masă în oraș, un pahar de vin, etc. Oamenii economi preferă să aștepte, pentru a obține ceea ce-și doresc.

Sunt genul de oameni care preferă să strângă toți banii pentru o mașină sau o casă, decât să facă un împrumut și să plătească rate.

Iar când vine vorba de micile plăceri, preferă să pună bani deoparte și să plece într-un weekend într-un loc frumos, decât să iasă în fiecare seară la restaurant.

2. Au nevoie ca oamenii de lângă ei să-i ajute să-și găsească echilibrul.

Le place să economisească, dar obiceiul de a-și umple contul din bancă se poate transforma în obsesie. O parte din a face bani implică și să te bucuri de ei, dar astfel de oameni pot uita adesea de acest aspect. Și aici au nevoie de un partener să-i echilibreze.

Au nevoie de cineva care să le arate că e în regulă să cheltuie o parte din acei bani câștigați cu greu. Că e în regulă să plece într-o vacanță unică sau să cumpere bilete în primul rând la concertul formației preferate. Au nevoie ca partenerul să le reamintească faptul că unele lucruri merită acei bani.

În același timp, un om econom îl va ajuta pe partenerul său să-și atingă scopurile financiare și să dezvolte obiceiurile necesare pentru a ajunge la acele obiective.

A găsi echilibrul între a economisi și a cheltui este un scop important pentru un cuplu, iar oamenii economi (nu zgârciți) sunt deschiși la a găsi acest echilibru.

3. Au nevoie de siguranță.

Acesta este motivul principal pentru care pun bani deoparte: au nevoie de siguranță financiară. Gândul că nu au o sumă de bani pusă deoparte pentru urgențe îi sperie îngrozitor.

Unii oameni nu au nicio problemă să trăiască la limită, de la un salariu la altul, însă nu este și cazul lor.

Ei au nevoie să știe că le va fi bine în cazul în care un obiect din casă se strică, că vor putea susține un copil, că sunt acoperiți dacă rămân fără loc de muncă, și că au contribuit suficient pentru a putea ieși liniștiți la pensie.

Au nevoie de această stabilitate, pentru a nu se simți stresați.

4. O fac pentru viitorul lor și al partenerului.

Și lor le-ar plăcea să iasă în oraș în fiecare seară, să aibă mereu haine și mașini scumpe. Dar își refuză uneori astfel de plăceri, pentru a construi un viitor frumos alături de partener.

Vor să construiască o viață în care grija ratelor la casă nu există, în care pot plăti facturile fără probleme, în care pot ieși la restaurant și pleca în vacanță. Și poate că, în prezent, nu își permit toate aceste lucruri. De aceea pun bani deoparte – ca să le poată face în viitor.

Niciuna dintre extreme nu este sănătoasă, atât pentru prezent, cât și pentru viitor. Nu este bine să cheltui tot ce ai, pentru că ai nevoie să acoperi toate cheltuielile, iar unele neașteptate pot apărea, precum nu este bine să pui deoparte tot ce câștigi, transformându-te în avar.

Se poate găsi o cale de echilibru între cele două extreme – așa cum oamenii economi trebuie să țină minte că e în regulă să te bucuri de viață din când în când, oamenii cheltuitori pot învăța de la principiile de viață ale celor economi, pentru a-și asigura mai multă stabilitate financiară.

Foto: pexels.com 

1 /
    bani, economii, rate, credit, bancă, economist, cheltuitor, cumpărături bani, economii, rate, credit, bancă, economist, cheltuitor, cumpărături bani, economii, rate, credit, bancă, economist, cheltuitor, cumpărături bani, economii, rate, credit, bancă, economist, cheltuitor, cumpărături bani, economii, rate, credit, bancă, economist, cheltuitor, cumpărături

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…