Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De ce iubitul tău nu va recunoaște niciodată că a greșit

Ți s-a întâmplat, cu siguranță, și nu o dată, să te contrazici cu iubitul tău pe un anumit subiect. I-ai adus toate dovezile posibile din lume că ai dreptate, de la screenshot-uri cu mesaje, la mărturii ale oamenilor care au fost de față, însă tot nu a recunoscut că a greșit.

Tot tu ajungeai să fii vinovată, fie pentru că nu te-ai exprimat corespunzător, fie pentru că ai înțeles tu greșit ce a vrut să spună. Oricât ai încerca să demonstrezi contrariul, el nu pare să vadă că a făcut o greșeală. În viziunea lui, e vina ta, nu a sa.

Înainte să decizi să închei relația pentru că este un catâr egoist, ar fi o idee bună să acorzi atenție rezultatelor acestui nou studiu.

Cercetătorii de la Școala Wharton a Western University și ZRT Laboratory au descoperit că persoanele cu un nivel mai ridicat de testosteron (evident, bărbații) au tendința de a crede că au dreptate chiar și când au greșit, mai des decât ceilalți oameni (evident, femeile).

Colin Camerer, profesor în Economii Comportamentale și Centrul T&C de Neuroștiințe Sociale și Decizionale, au explicat mai detaliat descoperirea lor:

"Am aflat că grupul cu un nivel mai crescut de testosteron avea o rapiditate mai mare în a face judecăți-fulger, în situații în care primul gând este, de cele mai multe ori, greșit. Testosteronul fie inhibă procesul de verificare mintală a deciziilor, fie crește sentimentul intuitiv de tipul "Am dreptate"."

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu pe 243 de bărbați, cărora li s-a oferit aleatoriu o doză de gel cu testosteron, sau gel placebo, înainte de a li se face un test.

Una dintre întrebările testului era reprezentată de o problemă simplă de matematică:

"O bâtă de baseball și o minge costă 1,10 $ în total. Bâta costa cu 1$ mai mult decât mingea. Cât costă mingea?"

Pentru mulți oameni, primul instinct este să spui că mingea costă 10 cenți. Totuși, dacă te gândești cu atenție la răspuns (ceea ce oamenii de știință numesc "abilități cognitive de reflecție"), vei realiza că acest răspuns e greșit. Dacă mingea ar costa 10 cenți, bâta ar fi mai scumpă cu 90 de cenți față de minge.

Răspunsul corect este că mingea trebuie să coste 0,05$, iar bâta 1,05$.

După cum ne putem imagina, grupul care a primit gel cu testosteron nu a reușit să exceleze la test. De fapt, a luat punctaje mult mai mici decât celălalt grup, răspunzând sub 20% dintre întrebări corect.

Mai mult decât atât, studiul a descoperit că persoanele cu nivel mai ridicat de testosteron se grăbesc mai mult să își ofere răspunsurile greșite, iar timpul pentru a găsi răspunsurile corecte e mult mai îndelungat.

Cercetătorii consideră că aceste lucruri au legătură cu faptul că testosteronul crește încrederea în sine.

"Credem că funcționează prin creșterea de încredere", a explicat Camerer. "Dacă ești sigur pe tine, vei simți că ai dreptate și nu te vei îndoi suficient, încât să vrei să corectezi greșelile."

Deci, când iubitul tău îți ascultă argumentele, îți analizează dovezile și tot susține că ești de vină, o parte din comportamentul său se poate datora faptului că e încăpățânat, dar cealaltă parte poate fi cauzată de testosteronul din organismul său, care îl împinge să tragă concluzii pripite.

Prin urmare, bucură-te că ai alături un bărbat încrezător în el. Dar, în același timp, poți ofta în gând, pentru că e, cu siguranță, predispus să fie un catâr incurabil. 

Foto: pexels.com

 
1 /
    relații, sex, femei, bărbați, flirt, conflict, probleme de cuplu, cuplu, psihologie, știință relații, sex, femei, bărbați, flirt, conflict, probleme de cuplu, cuplu, psihologie, știință relații, sex, femei, bărbați, flirt, conflict, probleme de cuplu, cuplu, psihologie, știință

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…
Trucuri pentru a face purtatul ochelarilor mai confortabil