Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De unde vine obiceiul de a bate în lemn?

Obiceiul de a bate în lemn nu este specific doar țării noastre – multe culturi o fac fie pentru a alunga ghinionul, fie pentru a aduce norocul. Însă nici până în ziua de astăzi nu este cunoscută originea exactă a acestei deprinderi.

Se consideră că obiceiul a apărut în rândul popoarelor antice, cum au fost, de exemplu, celţii.  

Istoricii spun că aceştia loveau uşor în trunchiurile copacilor fie pentru a invoca protecţia spiritelor, fie pentru a le mulţumi. Ulterior, creştinii au preluat practica, asociind lemnul pe care îl loveau cu cel al crucii pe care a fost răstignit Iisus. 

Există alți cercetători care susţin că practica lovirii lemnului este mult mai recentă decât se consideră. Folcloristul britanic Steve Touchwood, în cartea sa ,,The Lore of the Playground", susţine că obiceiul îşi are originea într-un joc practicat de copii în secolul al XIX-lea, numit ,,Tiggy Touchwood". Jocul semăna cu leapșa de astăzi, diferenţa fiind că, în momentul în care unul dintre jucători atingea un obiect din lemn, se considera că este imun şi nu poate fi prins. 

Deşi nu se cunoaşte cu certitudine originea acestui obicei de a bate în lemn, el este practicat în continuare în întreaga lume, sub diverse forme. De exemplu, turcii îşi ating lobul urechii şi lovesc de două ori în lemn, pentru a îndepărta spiritele rele. Italienii fac acelaşi lucru, însă mai rostesc şi fraza ,,atinge fierul".

Voi ce obiceiuri aveți pentru a alunga ghinionul? 

Foto: infobraila.ro

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…