Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Diseară vom putea asista la un fenomen astronomic deosebit – o eclipsă de lună!

Românii vor putea fi în această seară martorii unui fenomen astronomic deosebit : o eclipsă de lună în penumbră.

Noaptea de vineri, 16 septembrie 2016, va fi marcată de un eveniment ce nu a mai avut loc din 19 octombrie 2013.

O eclipsă de lună în penumbră va putea fi observată de pe teritoriul țării noastre în intervalul orar 21:56 - 23:55. 

Eclipsa în penumbră apare în momentul în care Soarele, Pământul şi Luna formează un aliniament aproape perfect. În timpul acestui fenomen, Terra blochează o parte din lumina Soarelui care, în mod normal, se propagă pe suprafaţa Lunii, acoperind-o cu partea exterioară a umbrei  de specialiști ,,penumbră". Celelalte zone ale Lunii rămân, însă, expuse luminii solare, satelitul strălucind pe cer la fel de puternic precum în faza de lună plină. 

Din aceste motive, este foarte greu de diferenţiat faza de lună plină de cea de eclipsă de lună plină în penumbră. 

Motivul pentru care nu putem observa o eclipsă de lună de fiecare dată când astrul selenar se află în faza de lună plină este faptul că orbita Lunii are o înclinație de 5 grade faţă de orbita pe care Terra o desfăşoară în jurul Soarelui. Punctele în care cele două orbite se intersectează se numesc ,,noduri lunare", iar eclipsele de lună se produc în momentul în care luna plină se produce în apropierea unuia dintre aceste noduri. 

Spre deosebire de eclipsele solare, care sunt vizibile doar în anumite zone ale Globului, cele de lună pot fi observate pe întreaga suprafaţă a planetei. Dintre acestea, o treime sunt eclipse de lună în penumbră, dar ele pot f ușor ignorate pentru că sunt similare cu faza de lună plină. 

Numai eclipsele în timpul cărora Luna este acoperită cu o porţiune semnificativă din umbra Pământului pot fi detectate de pe suprafaţa Globului.

Așa că, la noapte, pregătiți-vă binoclul că să vedeți o lună superbă! :) 

Foto: pexels.com,youtube.com,astro-urseanu.ro

 
1 /
    Eclipsă de lună, eclipsă în penumbră, astronomie, fenomene astronomice, lună plină, știința Eclipsă de lună, eclipsă în penumbră, astronomie, fenomene astronomice, lună plină, știința Eclipsă de lună, eclipsă în penumbră, astronomie, fenomene astronomice, lună plină, știința Eclipsă de lună, eclipsă în penumbră, astronomie, fenomene astronomice, lună plină, știința

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…