Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Economisește timp în bucătărie! 20 de sfaturi de la experți bucătari

Poate că te descurci excelent în bucătărie, sau poate că abia începi aventura gătitului. În orice ipostază te-ai afla, ai nevoie de sfaturi de la experți, pentru a economisi cât mai mult timp posibil. Astfel, te vei putea bucura mai mult atât de preparatele tale, cât și de activitățile care îți fac plăcere.

Iată cele mai importante sfaturi, adunate de pe la experți bucătari, legate de gătit – mâncărurile vor fi mai savuroase și nici nu vei mai petrece jumătate de zi la cratiță!

1. Citește rețeta înainte de a începe treaba.

Poate părea neimporant, dar ai nevoie să citești rețeta completă înainte de a începe. Unele rețete necesită anumiți timpi speciali de preparare, și o ordine specială de pregătire a ingredientelor. Dacă știi de la început ce ai de făcut, nu vei mai pierde timpul la jumătatea procesului căutând cartea de bucate, dându-ți seama că ai greșit ceva.

2. Folosește ustensilele potrivite.

Nu e nimic mai obositor decât un cuțit care nu taie bine, prea mare, prea mic – o ustensilă nepotrivită. Ia-ți un set de cuțite profesionale, din oțel inoxidabil, bine ascuțite, și folosește fiecare cuțit pentru ceea ce a fost destinat. Ai grijă și cu foarfecele, spatulele, decojitorul și toate celelalte lucruri de care ai nevoie.

3. Alege ingrediente de sezon.

Poate părea ciudat, dar această metodă te ajută să economisești și timp, și bani. Pentru că nu va trebui să te străduiești prea mult să îmbunătățești aroma ingredientelor – fiind de sezon, ele vor avea maximul de aromă disponibil.

4. Nu te chinui să decojești toate produsele.

Coaja fructelor și a legumelor este bogată în fibre și vitamine – așa că, dacă ai produse de calitate, nu te chinui să le decojești. Asigură-te, în schimb, că sunt foarte bine spălate. Morcovii, cartofii (dulci sau nu) și sfecla se pot coace la fel de bine și în coajă.

5. Pregătește ingredientele dinainte.

Economisești mult timp dacă pregătești tot ce ai nevoie înainte să începi – ingredientele, recipientele, tăvile, etc. Astfel, eviți situațiile dezastruoase și corecturile aferente, care consumă mult timp. Ține, totuși, cont, de timpii de gătire – preparatele de tip stir fry, care se gătesc foarte repede, necesită ingrediente pregătite în avans. În timp ce supele și ciorbele, la care ingredientele fierb mult și se adaugă pe rând în cratiță, le poți toca în timp ce fierbe apa, pentru a economisi timp.

6. Pregătește tigăile dinainte.

În afară de ingrediente, ai nevoie și de tigăi care să fie gata. Începe cu tigăile deja încinse. În loc să pui tigaia rece pe aragaz și să aștepți să se încingă uleiul, începe cu o tigaie goală pusă pe foc. Aceasta se va încinge pe măsură ce pregătești ingredientele, și, când vor fi gata, aceasta va avea temperatura ideală (iar alimentele se vor găti mai repede).

7. Gătește o singură dată, prepară în mai multe moduri.

Gătește în avans, și mai mult decât îți trebuie în ziua respectivă. De exemplu, poți pregăti un pui întreg la cuptor (care necesită mai mult timp de gătire), iar, în zilele următoare, poți folosi resturile de pui pentru a face un preparat rapid. Dacă ai timp și loc, coace doi pui! Servește unul și păstrează resturile pentru preparate viitoare. În plus, cele două carcase sunt perfecte pentru fondul de pui de care ai nevoie la supă.

8. Gătește cantități mai mari de supă, sos iute, și chiar sos pentru paste – și congelează-le.

Păstrează doar cantitățile de care ai nevoie la momentul respectiv, și congelează restul. În zilele ocupate, va trebui doar să le decongelezi și să le reîncălzești, economisind, astfel, timp și energie!

9. Folosește timpul petrecut în weekend cu familia.

Gătește alături de toți membrii familiei și pregătiți cantități mai mari, de care să vă bucurați până la mijlocul săptămânii următoare.

Nu numai că ajutorul familiei te va face să economisești timp, dar veți și face o activitate distractivă și relaxantă împreună!

10. Congelează aluatul.

Când pregătești aluat pentru biscuiți sau brioșe, fă o cantitate dublă. Cât timp se coace prima serie de prăjituri, întinde restul de aluat pe coală de copt și așază-l în congelator timp de 30 de minute. Odată ce s-a congelat, pune prăjiturile necoapte într-o pungă și congelează-le până data următoare când vrei să le folosești. E valabil pentru orice necesită aluat, inclusiv pizza.

11. Păstrează toate resturile de mâncare, oricât de mici.

Obișnuiește-te să pui în congelator resturile de mâncare – sosul de la chiftele, grăsimea de pui din supă, marinada, legumele cu care ai umplut rulada de carne, etc. Dacă ai aceste ingrediente deja în congelator, vei putea data viitoare să pregătești o masă mult mai rapid.

Dacă o rețetă îți cere să toci o cantitate mică de legume precum ceapă sau ardei, toacă-le întregi, și păstrează restul în frigider sau în congelator. Vei economisi mult timp data viitoare când vei găti.

12. Fă curățenie pe parcurs.

Curățenia e cea mai neplăcută parte din gătit, așa că trebuie să termini cu ea cât mai repede. Umple chiuveta cu apă caldă și săpun și, pe măsură ce nu mai ai nevoie de vasele respective, așază-le în chiuvetă. Vor fi mai simplu de spălat după aceea. Și dacă ai timp să le speli în timp ce fierb sau se coc preparatele, nu ezita să o faci.

13. Alege preparate ce necesită un singur recipient.

Caută rețete pentru care ai nevoie de o singură oală – sunt simplu de gătit, rezultă mai puține vase murdare, se congelează și se reîncălzesc foarte ușor.

14. Pregătește-te pentru săptămâna ce urmează.

Chiar dacă nu poți petrece o zi întreagă în bucătărie pentru a găti să-ți ajungă în săptămâna următoare, te ajută mult și dacă stai doar o oră să toci în prealabil legumele.

15. Crește temperatura de coacere.

Nu întotdeauna trebuie să respecți întru totul temperatura de coacere din rețetă. Poți crește temperatura fără probleme. Unele preparate, precum legume, pește și pâine, se gătesc chiar mai bine la temperaturi înalte. Dacă gătești fructele de mare la o temperatură mai înaltă, sunt gata în 5 minute. Și cu legumele la cuptor, economisești 15-20 de minute din timpul de gătire dacă vei crește temperatura.

16. Sotează legumele înainte să adaugi supă sau apă.

Pentru supa de legume, sotează ingredientele înainte să adaugi supa sau apa. Această metodă amplifică aroma, și reduce timpul de gătire cu 5-10 minute.

17. Răzuiește brânzeturile la temperatura camerei.

Lasă brânzeturile tari să ajungă la temperatura camerei înainte să le răzui – sunt mai moi și mai simplu de tăiat.

18. Gătește fasolea în apă minerală.

Aparent, elementele din apa minerală grăbesc procesul îndelungat de gătire pentru fasole.

19. Bate albușurile înaintea gălbenușurilor.

Dacă rețeta cere să bați albușurile separat de gălbenușuri, începe cu albușurile. Astfel, nu va trebui să speli telul (dacă bați gălbenușul înainte, resturile vor face spuma de albușuri să nu crească suficient).

20. Folosește apa fierbinte rămăsă pentru a neutraliza microbii din bureți.

După ce fierbi apa pentru ceai, poți turna ce ți-a rămas peste buretele de vase, pentru a-l dezinfecta.

Gătitul nu trebuie să fie o corvoadă – cu ajutorul câtorva sfaturi de la profesioniști, poate deveni o plăcere și chiar o distracție!

Foto: pexels.com

1 /
    bucătari, bucătărie, rețete, gătit, timp, rețete rapide, profesioniști, sfaturi în bucătărie, mâncare, cuisine bucătari, bucătărie, rețete, gătit, timp, rețete rapide, profesioniști, sfaturi în bucătărie, mâncare, cuisine bucătari, bucătărie, rețete, gătit, timp, rețete rapide, profesioniști, sfaturi în bucătărie, mâncare, cuisine bucătari, bucătărie, rețete, gătit, timp, rețete rapide, profesioniști, sfaturi în bucătărie, mâncare, cuisine bucătari, bucătărie, rețete, gătit, timp, rețete rapide, profesioniști, sfaturi în bucătărie, mâncare, cuisine

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…