Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Există două tipuri de dependență în iubire - și sigur ai trecut printr-una din ele!

Știi sigur că te-ai îndrăgostit și că iubești - dar cum știi sigur? Nu e vorba aici doar de faptul că zâmbești doar gândindu-te la el, sau că verifici întruna telefonul, ca să vezi dacă ți-a scris ceva.

Simptomele îndrăgostelii le știm cu toții - suntem extrem de fericiți în compania persoanei respective, și avem un gol în stomac sau o tristețe melancolică în absența acesteia. Dar nu cumva se simte ca și cum ai fi dependent de un drog, drogul fiind persoana de care te-ai îndrăgostit?

Când ai atenția lui îndreptată asupra ta, te simți în extaz, când nu - te simți mizerabil.

Cercetările științifice din trecut au găsit asemănări neurologice între starea de îndrăgosteală și cea de dependență de droguri - însă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Neuroetică al Universității din Oxford a pătruns chiar mai adânc în ceea ce înseamnă dependența de iubire și efectul ei asupra creierelor noastre.

Unul dintre autorii studiului, Anders Sandberg, a explicat în revista New Scientist că o anumită limită este depășită atunci când iubirea se transformă într-un sentiment asemănător cu dependența:

"Cred că atunci când realizezi că nu vrei să fii îndrăgostit, dar nu poți opri sentimentul, când are efecte negative, precum abuzul, acela este momentul când se depășește limita iubirii și se ajunge la dependență."

Pentru a-și realiza studiile, cercetătorii au analizat 64 de cazuri de iubire și adicție care au fost publicate între 1956 și 2016. În demersurile lor de cercetare, au descoperit că există două tipuri de sentimente similare cu adicția atunci când vine vorba de iubire: viziunea "îngustă" și "largă".

"Momentele frumoase sunt duse până la extaz, iar cele urâte sunt de-a dreptul tragice"

Sentimentul de "îngust" este cel prin care ajungem să asociem iubirea cu comportamente negative, de dependență. Conform cercetătorilor, "viziunea îngustă cuprinde cele mai dăunătoare, extreme și dureroase forme de iubire sau comportamente de iubire, acestea cauzând dependență prin natura lor."

Pe scurt, acest gen de iubire este unul extrem. Momentele frumoase sunt duse până la extaz, iar cele urâte sunt de-a dreptul tragice.

Pe de altă parte, viziunea "largă" este mai des asociată cu iubirea "normală".Când ai o astfel de viziune, dependențele tale sunt mai simplu de gestionat, traducându-se mai degrabă în "pofte".

Acest fapt înseamnă că îți poți controla nevoia constantă de partener, dar dacă persistă prea mult timp, devine tot mai dificil de ignorat. În vreme ce unii oameni de știință nu consideră viziunea îngustă drept un comportament adictiv, Brian Earp, conducătorul studiului, argumentează că poate deveni o formă de dependență atunci când "poftele" ajung în centrul intereselor noastre.

Cu alte cuvinte, atunci când nu există ceva care să îți aducă mai multă bucurie decât timpul petrecut cu persoana iubită, ar fi timpul să te gândești că poate ai dezvoltat o dependență.

Iubirea este complicată și complexă, în același timp, fiecare om având propriile sale modalități de a o exprima. Și, citind acest articol, dacă iubești, te-ai regăsit cu siguranță într-una dintre aceste două categorii!

Foto: pexels.com

1 /
    relații, sex, cuplu, iubire, flirt, psihologie, dependență, droguri relații, sex, cuplu, iubire, flirt, psihologie, dependență, droguri

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…
Trucuri pentru a face purtatul ochelarilor mai confortabil