Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

„Fantasia” lui Walt Disney împlinește azi 76 de ani!

Acum 76 de ani, la data de 13 noiembrie 1940, avea loc premiera animației lui Walt Disney, „Fantasia”, la Teatrul „Broadway” din New York, urmând apoi să fie proiectat în 13 state din S.U.A.

„Fantasia” este un film American de animație produs de Walt Disney, prin Walt Disney Productions. Regia aparține lui Joe Grant și Dick Huemer, fiind cel de-al treilea film de animație marca Walt Disney.

Filmul este format din opt segmente animate, având drept coloană sonoră fragmente din muzica clasică, dirijate de Leopold Stokovski. 

În 1936, Walt Disney a simțit că personajul cel mai important al casei de producție, Mickey Mouse, are nevoie de un impuls de popularitate. Așa că a decis, în primă fază, să-l includă în desenul animat „The Sorcerer's Apprentice”, o serie scurtă bazată pe poemele lui Goethe. 

Ideea de a folosi muzică clasică drept coloană sonoră data încă din 1928, când Disney a folosit-o în seria de desene animate „Silly Symphonies”. Dar, de data aceasta, a dorit să meargă mai departe cu conceptul, producând animații care să plaseze publicul în zona visurilor și a basmelor, amplificând experiența trăită până atunci. 

Ideea filmului i-a venit pe măsură ce lucrul la „The Sorcerer's Apprentice” se apropia de final – costurile de producție erau mai mari decât ceea ce ar fi câștigat, așa că Disney a decis să includă seria de desene într-un film de lung metraj, ce includea alte segmente, așezate pe muzică clasică. 

După ce a obținut drepturile de a folosi muzica în 1937, Disney s-a gândit că un dirijor cunoscut va adăuga prestigiu producției. S-a întâmplat să îl cunoască pe Leopold Stokovski într-un restaurant din Hollywood – acesta dirija încă din 1912 Orchestra din Philadelphia, și a acceptat să dirijeze Orchestra și să se implice în proiect...pe gratis! 

Afișul original de lansare a filmului

Coloana sonoră a fost înregistrată folosind canale audio multiple, și a fost reprodusă folosind Fantasound, un sistem de reproducere a sunetului care a făcut din „Fantasia” primul film comercial proiectat cu sunet stereofonic. 

Filmul a primit critici diverse, atât pozitive, cât și negative, și nu a reușit să obțină profit din cauza mai multor factori: cel de-al Doilea Război Mondial blocase distribuțiile către piața din Europa, costurile de producție ale filmului au fost ridicate, iar chiria pentru cinematografe și instalarea sistemului Fantasound pentru reprezentații au depășit cu mult bugetul alocat filmului. O primă măsură luată în acest sens a fost proiectarea sunetului în mono, pentru a reduce costurile. 

Titlul din trailer-ul original al filmului

Cea de-a doua măsură a fost reducerea duratei filmului, lucru pe care Disney nu a vrut să îl accepte sub nicio formă. Dar, din cauză că gaura din buget trebuia să fie recuperată de către casa de producție, a acceptat, cu condiția să taie altcineva filmul, nu el. Astfel că, până în 1942, se amortizase cam jumătate din investiție, „Fantasia” fiind proiectată în versiune mono, cu o durată de o oră și 20 de minute și cu prețuri mai accesibile la bilete. 

În 1963, „Fantasia” a fost relansat în versiune stereo, cu o durată mai mare cu 56 de secunde față de cea anterioară, din motive necunoscute. Aceasta a fost ultima variantă apărută înainte de moartea lui Disney în 1966. 

Profitul ce acoperea investiția de 2.28 de milioane de dolari a început să apară după ce „Fantasia” a revenit în cinematografe în 1969. Filmul era promovat utilizând o campanie cu aspect psihedelic, devenind popular printre elevii de liceu și studenți, care luau droguri în timp ce îl vizionau, pentru a se bucura de experiența psihedelică. 

Afișul pentru versiunea din 1969

Pentru variantele din 1982 și 1985, Disney a lansat „Fantasia” cu o nouă coloană sonoră, reînregistrată digital. 

La aniversarea de 50 de ani, „Fantasia” a revenit în 550 de cinematografe din întreaga țară în 1990, în versiunea originală, incluzând părțile tăiate și partitura originală a lui Stokovski. Filmul trecuse printr-un proces de restaurare de doi ani de zile, ce a început după șase luni de căutări, pentru a reuni înregistrările originale, ce fuseseră arhivate din 1946. Acesta a reprezentat primul moment în care o relansare a filmului a fost procesată din original, și nu dintr-o copie.

Tot în anii ’90, casa de producție Disney a lansat versiuni video și audio, ce includeau coloana sonoră, pe casete, pentru comercializarea în masă. Din acea clipă, oricine se putea bucura de „Fantasia” în confortul propriei case, ori de câte ori dorea. 

Până în 2012, „Fantasia” a ajuns la vânzări de 76.4 milioane de dolari pentru casete, fiind pe locul 22 al celor mai profitabile filme americane ale tuturor timpurilor. „Fantasia”, ca franciză, a ajuns sa includă jocuri video, atracții turistice la Disneyland, un concept de concert live, și o serie teatrală produsă de nepotul lui Walt Disney, Roy. 

Popularitatea „Fantasia” a crescut tot mai mult de-a lungul timpului, Institutul American de Film plasând producția pe locul 58 în topul celor mai bune filme americane, și pe locul 5 la animații. Ceea ce înseamnă că munca lui Walt Disney nu a fost în van, moștenirea să fiind dusă mai departe cu succes. 

Foto: en.wikipedia.org, thedisneyrevue.blogspot.com, nc350.org
1 /
    Walt Disney, Fantasia, Mickey Mouse, Hollywood, filme, animații, desene animate, Disneyland Walt Disney, Fantasia, Mickey Mouse, Hollywood, filme, animații, desene animate, Disneyland Walt Disney, Fantasia, Mickey Mouse, Hollywood, filme, animații, desene animate, Disneyland Walt Disney, Fantasia, Mickey Mouse, Hollywood, filme, animații, desene animate, Disneyland

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…