Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Mâncare de 12 lei cu Marian: Brânzoaice cu dulceață de gutui

Săptămâna trecută am cutreierat meleagul desfătării și ne-am bucurat papilele gustative cu turte delicioase cu verdețuri, iaurt și sumac – astfel că, săptămâna aceasta, ni s-a făcut poftă de ceva dulce...

Ninsoarea zilei de ieri nu l-a oprit pe Marian să se desfășoare în bucătărie, cum numai el știe!

“În dimineața rece - ploaie de nea și poftă de brânzoaice calde, cu o lingură din dulceața de gutui ce-am făptuit zilele trecute...

De aluat (cam de două plăcinte cât tigaia): juma’ de kil’de făină și un strop de sare. Se amesteca, iar aici se toarnă o cană de lapte călduț, în care se topesc o lingură plină-vârf de zahăr și o linguriță de drojdie.

Amestecul se frământă cu un ou spart, și două linguri de ulei îl masează de sfârșit. Pudrez cu făină și-l las în tihnă juma' de ceas, sau cât mi-arată ceasul, că-s grăbit.

Fac un terci în două minute de fiert patru linguri de griș cu juma' de cană de lapte, îl racesc, și-l dau în amestecul ce umple turta: 250g de brânză grasă de vaci, trei linguri de zahăr și trei linguri de iaurt gras sau smântână.

Pe foaia de aluat întins bine, pun umplutura - nu până în margini, fiindcă acestea se îndoaie către centru, ca un plic de plăcintă; apăs ușor pentru-a o lipi și arunc cu ea în tigaie, ce are la încins o lingură de unt și una de ulei, laolaltă. Cand îi rumenă, întorc…

… rup din plăcintă și torn dulceață peste ea.”

Poftă bună la ospăț!

 

Despre Marian?

"Ce-i cu mine prin bucătărie? În vremea când cercam locuri de muncă... mi-am ciulit urechile la unele jachete butonate și mi s-a făcut poftă - am deschis poarta și-am luat-o pe drumul ăsta. Adevărat că a fost(și este) nu ușor; la început te ustură organele de parcă sfârâie-n tigaie, până îți așezi ritmul. Da, îmi place să gătesc, îmi place să înțeleg mâncarea. Nu-i una favorită, îs multe merinde frumoase ce rodesc în natură."

Iată cu ce ne desfătăm săptămâna viitoare:

Foto: arhiva personală Marian Buda

1 /
    mâncare, rețete, food, cuisine, gătit, idei în bucătărie, bucătărie, bucătărit, brânzoaice, dulceață, bucătari mâncare, rețete, food, cuisine, gătit, idei în bucătărie, bucătărie, bucătărit, brânzoaice, dulceață, bucătari mâncare, rețete, food, cuisine, gătit, idei în bucătărie, bucătărie, bucătărit, brânzoaice, dulceață, bucătari mâncare, rețete, food, cuisine, gătit, idei în bucătărie, bucătărie, bucătărit, brânzoaice, dulceață, bucătari mâncare, rețete, food, cuisine, gătit, idei în bucătărie, bucătărie, bucătărit, brânzoaice, dulceață, bucătari

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…