Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Operațiunea mutatul: ce se va întâmpla sigur, oricât ai încerca să previi

Mulți dintre noi au fiori pe șira spinării când se gândesc la mutatul într-o casă nouă – pe de o parte, e bucuria de a fi în propria ta casă, în propriul cămin, dar, pe de altă parte, e chinul prin care treci până când reușești să te muți.

Și, oricât de organizat și meticulos ai fi, oricât ai fi planificat în avans, se vor întâmpla anumite lucruri în mod sigur, fără să le poți evita – sunt ca o lege nescrisă:

1. Nu te vei muta exact în ziua când ți-ai propus.

Dacă vrei să-ți stabilești o zi fixă în calendar când să te muți, gândește-te de două ori. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa că vor apărea mereu ruperi de ritm care îți vor decala mutarea cu minimum două săptămâni. De la zugrăveala care nu e gata, mobila care nu e gata, materialele de construcție care nu se găsesc, la echinocțiul de primăvară sau simpla ploaie, ia în considerare faptul că NU te poți muta la data la care ți-ai propus și casa să fie gata. Însă, dacă ești dispus să dormi pe jos sau să gătești cu fierul de călcat, e foarte posibil să respecți ziua planificată. 

2. Vei scoate din buzunar o sumă cu minimum 20% mai mare față de cea stabilită inițial.

„Pentru că mai trebuie var lavabil, țeava de la duș trebuie schimbată și nu știam de la bun început că trebuie schimbată, dacă tot schimbați culoarea pereților, nu schimbați și parchetul? Și dacă schimbați parchetul, nu vă luați și un aragaz nou? Și dacă schimbați aragazul, n-ar fi păcat să nu înlocuiți toată instalația sanitară?” 

3. Te vei certa cu cel puțin una dintre echipele de meseriași.

De obicei, te cerți cu ei pentru că întârzie, pentru că nu respectă ceea ce ai cerut sau pentru că au omis anumite lucruri din planul inițial. Dar cel mai des te cerți cu ei pentru că suferă de amnezie inopinată și, brusc, nu își mai amintesc ce ați discutat inițial. Își amintesc atunci când trebuie să faci plata. Și, în 90% din cazuri, te cerți cu ei pentru că...

4. Cel puțin una dintre echipele de meseriași va face ceva greșit.

Culoarea peretelui nu e cea pe care o doreai, fereastra trebuia înlocuită pe hol și a fost înlocuită în baie, mobila trebuia să fie verde și a venit roșie – posibilitățile sunt nelimitate, iar imaginația meseriașilor nu trebuie pusă la încercare. Greșelile pe care le pot face – și le vor face, măcar o dată – ne fac să ne punem întrebări în legătură cu modul de funcționare a sinapselor lor. Și e bine să fii cu ochii în patru, cât greșeala se mai poate repara; deși, mai mult ca sigur, va fi ireparabilă – vei merge la toaletă pentru cinci minute și, când vei veni, peretele va fi fost dărâmat. „Trebuia celălalt, din dreapta, nu acesta...”
 

5. Cel puțin una dintre echipele de meseriași va întârzia lucrarea.

„Nu a sosit parchetul la timp, n-am pus gresia astăzi pentru că plouă afară, nu știu cum se asamblează chiuveta asta și-mi voi petrece 14 ore din ziua de azi aflând.” – motivele sunt mai puțin importante. Ce e important să știi e că întotdeauna vor apărea întârzieri, din motive mai mult sau mai puțin obiective. 

6. Cel puțin unul dintre vecini îți va face cel puțin o reclamație. 

Te va reclama pentru că ai dat cu bormașina la 10 noaptea, te va reclama pentru că nu ai autorizație pentru gresia din baie, te va reclama pentru că a rămas mizerie în lift din cauza ta. Ești nou venit, iar reclamațiile sunt un fel de botez al locatarilor pentru novici, că să poți fi inițiat în tainele asociației de proprietari. Când vei evolua și tu în grad și vei avea vechime de 30 de ani în bloc, vei putea face și tu reclamație noilor locatari! 

7. Se va sparge o țeavă până te vei muta sau la scurt timp după.

Pentru că ai înlocuit toate țevile și funcționează perfect, până când asamblezi totul și ești gata de mutat. Sau abia ce te-ai mutat azi. Sau ieri. Și de ce e ud pe jos în baie și de unde picură și ce #$@&+%**@#$! s-a spart?!
 

8. Cel puțin un bec nu va funcționa.

Funcționa acum cinci minute, când ai făcut racordul, iar acum, că ai adăugat întrerupătorul, becul se aprinde doar dacă afară sunt 22,7 grade Celsius. Și de ce #$@&+%**@#$! nu merge?! Cel mai probabil, acel bec va rămâne nefuncțional până la următoarea renovare. 

9. Nu vei avea totul gata în ziua când te vei muta.

Și vei sta cu haine, vase, cărți, pantofi, etc. în cutii și genți de voiaj. Pentru că se leagă de punctele 4 și 5, cu întârzierile și greșelile, dar și de punctul 1, în care ai o zi fixă de mutat și casa nu e gata, dar și de punctul 2, în care nu mai ai bani să termini totul, decât dacă îți vinzi un rinichi. 

10. Vei face curățenie degeaba, pentru că în jumătate de oră va arăta la fel.

În prima săptămână vei dormi cu mătura în mână și mopul sub cap. Degeaba. Vei avea senzația că nu ai acoperiș la casă și că toate așchiile, scamele și praful cad de undeva din cer, pentru că, fir-ar să fie, tocmai ce ai lustruit podeaua și iar e murdară! 
 

11. Vei realiza că ai uitat ceva și nu se mai poate face nimic.

Hopa, țeava aceea trebuia să treacă pe sub parchetul pe care l-ai pus ieri...

12. Îți vei risipi toate zilele de concediu de pe anul respectiv cu acest mutat. 

Și, eventual, vei avea mai multe zile de concediu fără plată decât sunt zile în calendar, fiindcă ai avut nevoie de ele ca să umbli după materiale de construcții, mobilă, să verifici cum evoluează lucrarea, să te cerți cu meseriașii și vecinii...cine mai are timp și să lucreze?!

13. Îți vei promite solemn că data viitoare îți vei angaja asistent personal, să se certe el cu meseriașii.

Iar data viitoare te vei întreba dacă nu cumva ești masochist, pentru că știai ce te așteaptă. 

Bonus:

Vei ajunge să cunoști toate detaliile legate de materialele de construcții, vei ști ce e aceea o amorsă și ce e aceea o șapă, vei ști cum se schimbă un butuc de ușă și cum se pune o placă de faianță, gândindu-te că ai putea să faci și tu meseria asta începând de mâine. 
 
 
Foto: shutterstock.com
 
1 /
    casa, home deco, casa si gradina, familie, design interior, mutat, renovări casa, home deco, casa si gradina, familie, design interior, mutat, renovări casa, home deco, casa si gradina, familie, design interior, mutat, renovări casa, home deco, casa si gradina, familie, design interior, mutat, renovări casa, home deco, casa si gradina, familie, design interior, mutat, renovări

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…