Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Tradiții de Sfântul Andrei – ce se face de sărbătoarea zilei de astăzi

Sfântul Andrei este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei mai purtând și denumirea de Ziua Lupului sau Gadinetul Șchiop.

Noaptea de după sărbătoarea Sfântului Andrei este considerată a fi între două anotimpuri, marcând sezonul de împerechere a lupilor.

Tradiţia populară spune că, în această noapte, nu trebuie să rostești numele lupului, pentru că animalele din gospodărie să nu fie mâncate de acesta. 

Pe vremuri, oamenii de la sate aduceau ofrande pentru lup, despre care se credea că, în noaptea de Sfântul Andrei, acesta „își vede coada”, adică își mișcă gâtul, țeapăn de obicei. Acest lucru semnifică faptul că, văzându-și coada, aria sa vizuală se extinde, făcându-l foarte periculos. 

Despre lupi se spune că sunt câinii Sfântului Petru. 

Etnologul ne-a explicat ca se mai spune despre lupi ca sunt cainii lui Sfânt Petru.

"Lupul este expresia răului pe pământ din cauza forței distructive, dar in același timp se știe ca Sfântul Petru ii pedepsește pe cei care nu îi cinstesc ziua sau fac o serie de activități imorale pentru comunitate si îi hărăzește lupilor. De aici vine faptul că ziua aceasta trebuie să fie pentru odihnă", explică Doina Isfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului. 

Sfântul Andrei este un patron al bolilor. Dacă lucrezi sau speli rufe în această zi, îl necinstești pe Sfânt. Se mai spune că persoanele care au o afecțiune sau suferință mai veche, ar face bine să țină post negru în această zi, pentru că Andrei le va ajuta. 

Pentru cei care țin postul Crăciunului, de Sfântul Andrei este dezlegare la pește, acesta fiind și patronul pescarilor.

Dar de ce se spune că în noaptea Sfântului Andrei trebuie să ne ferim de strigoi?

La trecerea dintre anotimpuri, omul devine mai vulnerabil.

„Foarte multe dintre beteșugurile trupului și ale minții erau puse pe seama unor spirite adverse, răzbunătoare, inclusiv al unor defuncți, respectiv strigoi, care se răzbună.”, a mai adăugat Doina Isfanoni. 

În această noapte se înfruntă strigoii vii (oamenii răi) cu strigoii morți. De aici au apărut și numeroasele obiceiuri de protejare a omului – de la mâncatul de usturoi, la unsul ușilor, pragurilor și ferestrelor cu usturoi, la presăratul sării.

Tot pentru a ține departe spiritele rele, oamenii întorc cu gura în jos cănile și cratițele. 

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate trebuie să își pună sub cap 41 de boabe de grâu. Dacă visează că le ia cineva grâul, se vor mărita. 

Tot atunci, fetele merg la fântână cu o lumânare de la Paște, pe care o aprind și o afundă în găleată. Când ajunge să lumineze apa, recită:

„Sfinte Andrei,

Scoate-i chipul in fața apei,

Ca în vis sa-l visez,

C-aievea sa-l văz!".

Se spune că, odată rostită această incantație, apa din fântână se tulbură, iar fata vede chipul ursitului. 

În această noapte, se pune grâu la încolțit. Astfel, gospodării pot afla cum va fi recolta anului următor și dacă vor avea noroc. Dacă grâul crește frumos și verde, urmează un an cu bucurii. 

Tot pentru a vedea cum va fi anul viitor, oamenii pun ramuri în apă. Dacă rămurica va face muguri mulți și frumoși, așa va fi și perioada următoare. 

Voi ce obiceiuri aveți de Sfântul Andrei? :) 

Foto: romaniatv.net, divahair.ro, ziarulunirea.ro

1 /
    Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri, superstiții, creștinism, strigoi, măritiș, usturoi, lupi, sănătate, recoltă, grâu Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri, superstiții, creștinism, strigoi, măritiș, usturoi, lupi, sănătate, recoltă, grâu Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri, superstiții, creștinism, strigoi, măritiș, usturoi, lupi, sănătate, recoltă, grâu Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri, superstiții, creștinism, strigoi, măritiș, usturoi, lupi, sănătate, recoltă, grâu

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…