Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ziua Internautului! 25 de ani de când suntem conectați prin online!

Pe 23 august, 1991, utilizatorii aveau posibilitatea, pentru prima dată în istorie, să acceseze paginile World Wide Web. Această zi este cunoscută drept Ziua Internautului.

Astăzi celebrăm glorioasa tehnologie care ne unește, ne aduce împreună și ne ține conectați unii cu ceilalți! Acum 25 de ani, publicul avea acces pentru prima dată la World Wide Web, creat de omul de știință Tim Berners-Lee la CERN în Elveția.

Acesta a fost primul pas către Internetul pe care îl știm și utilizăm astăzi.

Internetul și World Wide Web-ul nu sunt sinonime și nici interschimbabile. Internetul a fost conectat pentru prima dată în 1969, și se referă la rețeaua ce transportă informație între noduri. World Wide Web se referă la spațiul din această rețea unde informația, precum paginile web și documente, este stocată. World Wide Web sunt neuronii, iar Internetul sinapsele.

În 1980, Berner-Lee crease o bază de date personală, cu oameni și modele software la CERN. Acolo el a lansat utilizarea hypertext-ului, unde fiecare pagină era în legătură cu o altă pagină deja existentă. În următoarea decadă, a dezvoltat mai mult acest concept, iar în 1989 a propus ideea unui sistem informațional universal interconectat pentru a ajuta fizicienii să colaboreze, combinând internetul cu hypertextul.

În 1990, a creat HyperText Transfer Protocol (cunoscut ca HTTP), HyperText Markup Language (HTML), Uniform Resource Identifier (sau URL), primul motor de căutare web și server, și primele pagini web.

Prima pagină web, care poate fi găsită online cu URL-ul său original, a fost lansată pe 6 august 1991. La acel moment, era disponibilă doar utilizatorilor de la CERN, și era o pagină scurtă care spunea ce este, de fapt, World Wide Web.

Pe 23 august, 1991, utilizatorii din afara CERN erau invitați să se alăture rețelei, marcând aniversarea oficială a internautului. Iar în aprilie 1993, CERN a anunțat că sistemul de coduri pentru web va fi gratuit pentru a fi perpetuat.

"Dacă tehnologia respectivă ar fi avut un proprietar, și sub controlul meu complet, nu ar fi fost lansată universal. Decizia de a face web-ul un sistem deschis era necesară pentru a fi plasat în universalitate. Nu poți propune ceva ca să fie un spațiu universal și, în același timp, să deții controlul asupra sa", a explicat Berners-Lee.

De atunci și până acum, World Wide Web-ul a avansat într-un ritm amețitor, astăzi existând peste un miliard de pagini web în întreaga lume și peste 3 miliarde de persoane care utilizează Internetul. La mulți ani tuturor, la cât mai multe progrese!

Foto: freeimages.com

 

1 /
    Internet, internaut, World Wide Web, Ziua Internautului Internet, internaut, World Wide Web, Ziua Internautului

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

20 de lucruri despre José Mujica, cel mai sărac…
6 lucruri aparent mărunte, pe care ar trebui să…