Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

5 semne că persoana de lângă tine încearcă să te schimbe

Mulți dintre noi am trecut, măcar o dată în viață, printr-o relație toxică, în care am simțit că libertatea ne este constrânsă și că nu putem fi noi înșiși în relația cu partenerul.

O relație în care partenerul încearcă să te schimbe este una dintre cele mai mari amenințări pentru stima de sine personală. Am trecut prin așa ceva, iar, la un moment dat, ajunsesem să nu mai știu cine sunt eu cu adevărat, în dorința de a mă plia după dorințele partenerului.

Pentru a evita astfel de situații în care ne pierdem încrederea în noi, declanșând traume care pot fi, uneori, ireparabile, este bine să tăiem răul de la rădăcină și să identificăm semnele problemei încă de la bun început:

1. Se îndoiește de validitatea carierei tale

Dacă ai o meserie pe care o practici cu plăcere, însă partenerul nu te susține în pasiunea ta, ci mai degrabă te întreabă de ce încerci, este clar că persoanei respective i-ar plăcea să ai alt loc de muncă. Fie că i se pare că ai o profesie nedemnă, fie nu ia profesia respectivă în serios, dacă îți spune că activitatea ta este lipsită de sens și nu își are rostul, fugi. O persoană care nu îți respectă pasiunile, nu te respectă pe tine. Și nu ai niciun motiv să stai lângă un om care nu te tratează cu respect.

2. Te compară cu alte persoane

Standardele sale cu privire la tine sunt preluate de la alte femei și auzi mereu comparații de tipul “Prietena ta X merge la sală de cinci ori pe săptămână și tu nici tu te miști din pat”, “Colegele tale nu simt nevoia să stea în oraș până târziu, tu de ce o faci?”, “Ai văzut vreo altă colegă îmbrăcată așa ca tine cumva?”. Aceasta este o situație tipică în care omul de lângă tine vrea să te schimbe total, iar tu trebuie să întorci spatele și să pleci. Nu ești prietena ta, colega ta, verișoara ta, ești tu, cu personalitatea ta. Nu lăsa pe nimeni să ți-o nege. Și dacă te-a comparat cu colega X, invită-l să iasă la întâlnire cu ea și pe tine să te lase în pace.

3. Îți dă ultimatumuri

Nu este un ultimatum legat de un comportament abuziv sau dăunător, ci pur și simplu de o latură a personalității tale. Dacă ești în mod constant amenințată cu despărțirea pentru că ieși prea mult cu o prietenă pe care el nu o agreează, sau pentru că ești ocupată cu serviciul și nu ai mereu timp să vă vedeți, e cazul să închei această relație cât mai repede. Șantajul nu are ce căuta într-o relație sănătoasă și nimeni nu are dreptul să te facă să te simți strâmtorată sau amenințată.

4. Îți cere să-ți schimbi stilul personal

O persoană care nu te iubește așa cum ești nu are ce căuta lângă tine. Dacă îți cere să nu mai porți anumite haine, dacă îți spune în mod constant că nu îi place părul tău, felul cum te machiezi, dacă îți spune că muzica pe care o asculți e stupidă și cărțile pe care le citești sunt fără sens, atunci e cazul să îi arăți ușa acestui om. Când te-a plăcut, a făcut-o pentru ceea ce ești tu, așa că nu are niciun drept să îți ceară să te schimbi în funcție de gusturile sale personale.

5. Se poartă frumos cu tine atunci când faci exact ceea ce își dorește

E totul roz atunci când renunți la dorințele tale proprii și îi faci pe plac. În momentul acela te apreciază enorm, încercând să îți demonstreze că aceasta ești adevărata tu și că ești minunată în această ipostază. Lucrurile se schimbă complet când decizi să îți urmezi dorințele. Din clipa aceea, ești acuzată că ești egoistă și că te gândești doar la tine. Nu ai de ce să îți irosești timpul cu așa ceva.

O relație bolnăvicioasă trebuie identificată și încheiată de la bun început, pentru a nu genera situații din ce în ce mai grave. Abuzul emoțional nu trebuie acceptat de nimeni și nu trebuie să permitem nimănui să încerce să ne schimbe. Suntem perfecți așa cum suntem, în unicitataea noastră, iar viața este mult prea scurtă ca să ne distrugem psihicul din cauza unor persoane abuzive. Nu trebuie niciodată să ne negăm personalitatea în funcție de dorințele celorlalți, oricine ar fi acele persoane.

Foto: shutterstock.com

1 /
    relații, intimitate, cuplu, relații abuzive, abuz, probleme de cuplu, șantaj emoțional relații, intimitate, cuplu, relații abuzive, abuz, probleme de cuplu, șantaj emoțional relații, intimitate, cuplu, relații abuzive, abuz, probleme de cuplu, șantaj emoțional

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea