Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața ta

Prietenia e un lucru dificil, mai ales când ești la început de drum și încerci să îți faci ordine în viață. Evoluția prieteniei într-o astfel de perioadă poate fi dificil de gestionat. Dacă ești încă la facultate sau abia ai absolvit, începi să înțelegi că unele prietenii nu sunt făcute să fie luate la drum lung.

Astfel că va trebui să faci anumite schimbări în ceea ce privește definiția ta a prieteniei. Vârsta de 20 de ani e o perioadă a vieții în care oferi foarte multă atenție persoanelor pe care le vrei în viața ta.

Cu siguranță ideea de a face selecții printre prieteni pare înfricoțătoare, dar aceasta este acea perioadă a vieții în care trebuie să capeți puțin “egoism” și să îți organizezi existența așa cum îți dorești și cum îți place. Iar, din păcate, asta înseamnă că ai nevoie să îți iei timp să analizezi prietenii pe care îi ai, realizând că o parte dintre ei, poate, nu se mai potrivesc stilului tău de viață și că te pot trage în jos. Unele relații se pot destrăma de la sine, în vreme ce altele trebuie “împinse de la spate”:

1. Lăudărosul

Fiecare dintre noi are un astfel de prieten. Acela care nu se oprește niciodată din a se lăuda cu activitatea sa, cu locul de muncă minunat pe care îl are, cu hainele cele noi pe care și le-a luat. Acest prieten are nevoie să fie apreciat și invidiat mereu. Dacă ai drept scop să îi crești permanent stima de sine, fără a primi nimic în schimb, poți continua prietenia. Dacă nu, e cazul să închei seria laudelor, pentru că nu te vor sprijini cu nimic.

2. Cel care se plânge mereu

Similar cu lăudărosul, cel care se plânge întruna va dori să se vadă cu tine doar ca să îți povestească toate problemele vieții sale. Sigur că fiecare dintre noi trece prin momente dificile și avem nevoie să fim sprijiniți, dar acel prieten care transformă totul într-o tragedie nu îți face bine deloc, ba dimpotrivă, te epuizează.

Nu poți purta o conversație dacă nu sunt implicați ambii interlocutori – în caz contrar, devine monolog. Un prieten adevărat îl întreabă pe cel de lângă el ce face și cum este, chiar dacă simte nevoia să își povestească și amarul. Dacă ai un astel de prieten, stați de vorbă și rezolvați problema, sau mergi mai departe și încheie povestea.

3. Cel care te folosește

Toți am făcut lucruri pentru prietenii noștri, sperând că și ei ar face la fel dacă ar fi în locul nostru – îi împrumutăm cu bani, îi scoatem din situații jenante, îi ducem acasă atunci când se simt rău. Sunt acele lucruri normale într-o prietenie, în care oamenii se sprijină reciproc. Dar dacă ai un prieten care profită de generozitatea ta și te implică mereu în lucruri pe care nu îți dorești să le faci, doar pentru că știe că nu ai spune nu. Generozitatea e un lucru care trebuie apreciat și oferit reciproc – nu da ocazia acestui prieten să invoce prietenia drept condiție pentru a face tot ce vrea el. Dacă nu vrei să faci ceva, nu o face. Nu lăsa prietenia să te transforme în sclav.

4. Cel care nu are niciodată timp de tine

Pe măsură ce avansezi în vârstă, devine tot mai greu să te vezi cu prietenii tăi din cauza programului încărcat, locului de muncă, facturilor și relațiilor, dar e și mai dificil să îți aduni energia și să depui un efort. Sigur că după o săptămână grea, ai prefera să stai la TV și să nu te vezi cu un prieten bun, care te invită în oraș. Și este perfect acceptabil, dacă nu se întâmplă de fiecare dată. Cineva care nu vrea niciodată să își facă timp pentru tine nu e prieten. Dacă îl inviți mereu la o întâlnire și primești un refuz de fiecare dată, fără a mai suna înapoi să reprogrameze, dacă mereu are timp pentru toți, numai pentru tine nu, înseamnă că e cazul să închei această poveste.

5. Cel în jurul căruia se învârte totul

Dacă prietenia voastră se învârte doar în jurul acestei persoane, e cazul să plece. Dacă doar vrea să discute despre propria persoană, propria viață, ce a făcut, fără să îi pese de ce faci tu, aceasta nu e prietenie.

6. Cel care nu te sprijină niciodată

Una este ca un prieten să îți atragă atenția atunci când greșești sau când o decizie nu e prea bună pentru tine, și alta este să nu te susțină niciodată și să îți spună mereu că faci numai alegeri greșite. Dacă ajungi să iei permanent decizii pentru că această persoană îți spune că ideile tale nu sunt bune, trebuie să îți amintești că e viața ta, nu a acelui om. Fiecare ia decizii în funcție de ceea ce simte, și tu ceri sprijin, nu condamnare. Ai nevoie de un prieten care să te facă să te simți puternic, nu care să îți spună permanent că nu ești bun de nimic și că orice ai face, e greșit.

Nu e nimic rău în a fi nevoie să faci selecție printre prieteni. Dacă opiniile diferite și ocupațiile fiecăruia contează mai mult decât o prietenie, nu trebuie să îți pară rău că s-a încheiat. Oamenii cu care te înconjori te influențează enorm, așa că ai grijă să ai în jurul tău doar cei mai buni și asigură-te că simți iubire, sprijin și împlinire.

Foto: pexels.com, giphy.com

1 /
    prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane prietenii, relații, social, relații interumane

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea
7 lucruri pe care le faci zilnic și care strică…