Be Joelle everyday!

Abonează-te la newsletter-ul Joelle Magazine:

BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Cum gestionezi conflictele ca un adult, pentru a nu-i pierde pe cei dragi

Ți s-a întâmplat vreodată să te cerți cu cineva și să simți că mai bine pleci, înainte să spui ceva ce vei regreta? Sau, dimpotrivă, nu te-ai oprit, și ai realizat a doua zi că ai spus lucruri dureroase?

Astfel de situații devin cu atât mai dificile dacă ești într-o situație de conflict cu o persoană dragă – vrei să-ți faci auzit punctul de vedere, însă ajungi, uneori, să îi rănești pe cei pe care îi iubești.

Totuși, a ține în tine gândurile și emoțiile poate face mai mult rău decât bine. Totul este să înveți să îți gestionezi furia, și să tratezi situațiile conflictuale cu maturitate – să rezolvi aceste momente fără să îndepărtezi oamenii de tine.

Trebuie să înțelegem că oamenii pot avea opinii contrare, și este perfect normal să fie așa. Însă trebuie să expunem aceste opinii cu argumente și răbdare – pentru că, uneori, cuvintele lasă răni mai adânci decât ne-am imagina.

Iată cum poți gestiona furia și momentele de conflict, fără a răni pe cei dragi:

  • Ascultă ce are de spus persoana respectivă.

Dacă o persoană e supărată pe tine, ascultă cu atenție ce are de spus. Ascultă-i punctul de vedere.

Nu poți ști cum vorbele și acțiunile tale l-au afectat pe acel om. Încearcă să-i asculți nemulțumirile și să le înțelegi. Pune-te în locul acelei persoane și încearcă să vezi situația din perspectiva sa. Poate că, într-adevăr, ai făcut fără să îți dai seama anumite lucruri care au supărat și au rănit pe acel om.

  • Fii calm.

Dacă ești supărat pe cineva, explică-i motivele tale de supărare cu calm și înțelepciune.

E greu să rămâi calm și să te aduni atunci când o persoană te-a provocat sau te-a rănit, voit sau nu. Înainte să o confrunți, respiră adânc. Ia-ți câteva minute să te detașezi. Te va ajuta să gândești și să acționezi mai responsabil și mai matur.

Fă-ți o listă de argumente pe care să le aduci în discuție, și prezintă-le cu calm, folosind cuvintele potrivite, fără a jigni.

  • Lasă-ți interlocutorul să termine ce are de spus înainte să răspunzi.

Unii spun că este indicat să corectezi interlocutorul pe măsură ce vorbește.

Ține minte că totuși întrerupi acea persoană și că poate interpreta ceea ce spui în multe moduri. Poate că nu înțelege lucrurile în același mod în care o faci tu.

Există riscul să enervezi sau să insulți acea persoană, chiar dacă nu asta îți este intenția. Ascultă înainte de a vorbi.

  • Explică-ți ideile precis și detaliat.

Fii cât mai specific. Va diminua confuzia și, să sperăm, conflictul.

Nu omite informațiile relevante. Explică-ți punctul de vedere cât de elaborat poți.

  • Folosește întrebările.

Dacă ești contrariat de viziunea celuilalt, pune întrebări. Ceea ce interlocutorul tău a spus te poate lăsa confuz, sau poate că nu i-ai înțeles în totalitate punctul de vedere. Nu-ți fie teamă să pui întrebări acolo unde e nevoie.

Claritatea este pilonul de bază al comunicării și înțelegerii.

  • Nu uita să vă amintiți reciproc de punctele de mai sus.

A vă aminti reciproc că e nevoie să rămâneți calmi, să explicați lucrurile cu calm și detaliat, și să vă ascultați cu atenție, este benefic pentru fiecare dintre voi.

Acest lucru poate îmbunătăți relația și comunicarea dintre voi. Vă va ajuta să vă înțelegeți reciproc, fără să înrăutățiți situația, în încercarea de a o rezolva.

Ori de câte ori treci printr-o situație conflictuală, amintește-ți că oamenii pot avea puncte de vedere diferite, și că trebuie să asculți cu atenție și punctul de vedere al interlocutorului pentru a încheia un moment tensionat cu bine. Și, nu în ultimul rând, amintește-i și partenerului de discuție de aceste lucruri.

Foto: shutterstock.com, pexels.com

1 /
    conflict, scandal, cuplu, relații, ceartă, prieteni, familie, argumente, puncte de vedere, relații interumane conflict, scandal, cuplu, relații, ceartă, prieteni, familie, argumente, puncte de vedere, relații interumane conflict, scandal, cuplu, relații, ceartă, prieteni, familie, argumente, puncte de vedere, relații interumane

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 prieteni pe care e timpul sa-i elimini din viața…
Frica de a te îndrăgosti te oprește să găsești iubirea